Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Co a kdy v Česku vláda změnila? Návrat školáků od 1. března má šanci a výhody pro očkované

Aktualizováno -
22. února 2021
23:40
Autor: vei, mach, ČTK - 
22. února 2021
13:53

Stále je možné, že se děti ze závěrečných ročníků základní škol a nebo maturitních ročníků vrátí do lavic už 1. března. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) to uvedl po jednání vlády, podobně jako vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) zmínil, že podmínkou je účinnost pandemického zákona, který má posoudit Senát. Testy pro školáky by měly být k dispozici od neděle, vláda zakázku na jejich dodavatele nezrušila. Minitři budou o tématu jednat znovu ve středu. Povinnost nosit respirátor či jinou kvalitnější ochranu dýchacích cest bude platit od půlnoci ze středy na čtvrtek, zmínil ministr Blatný. A očkovaní lidé nebudou muset od 1. března do izolace či karantény. Nesmí ale mít příznaky odpovídající covidu-19.

Zatímco děti netrpělivě vyhlížejí návrat do škol, na pondělním jednání vlády se projednávaly podmínky tendru na testy pro školáky. Situace se během uplynulého víkendu vyhrotila tak, že pozvánku na vládu dostal i šéf Bezpečnostní informační služby Michal Koudelka a šéf Úřadu pro zahraniční styky a informace Marek Šimandl. Jak uvedly Seznam zprávy, ti měli ministrům vysvětlovat, co vědí o pozadí firem, které se účastnily tendru na antigenní testy.

V Česku jsou kvůli pandemii koronaviru aktuálně otevřené jen mateřské a speciální školy, dále první a druhé třídy základních škol, ostatní žáci a studenti mají distanční výuku. Vláda plánovala a zatím stále nevylučuje 1. března návrat do škol pro závěrečné ročníky středních škol a postupné uvolňování dalších. Podmínkou bylo zajištění testování žáků a učitelů, tento úkol dostal na starost ministr vnitra Jan Hamáček (za ČSSD). 

Výherce tendru, společnost Tardigrad International Consulting, je podle premiéra Andreje Babiše neprůhledný a bez dohledatelné historie. Do výběrového řízení se celkem přihlásilo devět firem, ale podle Hamáčka se Tardigrad jako jediný uchazeč nejvíce přiblížil splnění podmínek tendru. Babiš chtěl celý tendr na antigenní testy zrušit, podle něj by je měla nakoupit Správa státních hmotných rezerv. Reakce ministra vnitra na sebe nenechala dlouho čekat:

Podle smlouvy, kterou stát uzavřel s firmou Tardigrad International Consulting, by měla první dodávka 800 tisíc kusů testů dorazit 28. 2. Jedná se o čínské testy Lepu, které se používají i v Rakousku. Vláda nakonec tendr nezrušila.

Návrat dětí do škol by podle Blatného ohrozilo neschválení pandemického zákona. Už ho schválila Sněmovna, někteří senátoři ho ale chtějí přepracovat. Musela by se tak mimořádně sejít Sněmovna. Podle Hamáčka by takový postup návrat dětí do škol ohrozil. Blatný poznamenal, že kdyby pandemický zákon nebyl v platnosti a kdyby všechna opatření, která umožňuje pandemický zákon, do budoucna nemohla platit, potom by riziko šíření pandemie bylo při návratu školáků příliš velké.

Blatný řekl, že pandemická situace je závažná, vláda se proto podle něj snaží udržet alespoň návrat maturantů a devátých ročníků do škol. „Snažíme se udělat vše pro to, abychom tuto věc vykompenzovali dalším upravením a zefektivněním ostatních zařízení,“ řekl Blatný.

Video  Povinné respirátory, prodloužený Antivirus i nejistý návrat školáků. O čem rozhodla vláda?  - ČTK
Video se připravuje ...

Respirátory jsou povinné od čtvrtka, látkové roušky už nebudou mít ani děti

Povinnost nosit respirátor či jinou kvalitnější ochranu dýchacích cest před nákazou koronavirem bude na frekventovaných místech platit až od půlnoci ze středy na čtvrtek.  Ministr Blatný původně avizoval, že povinnost bude platit už od dnešní půlnoci. Výjimky budou platit podobné jako u nošení roušek, například pro malé děti, školky, soudce nebo sportovce.

Respirátor nebo dvě zdravotnické obličejové masky budou lidé muset nosit v obchodech, provozovnách služeb, na zastávkách či v prostředcích hromadné dopravy nebo na letištích. Povinné budou také ve zdravotnických zařízeních, kde se poskytuje ambulantní péče, nebo v pobytových zařízeních sociálních služeb. Nosit se budou muset také v autech, pokud v nich nepojedou členové jedné domácnosti.

Respirátor či jednu zdravotnickou roušku budou muset od čtvrka lidé nosit ve všech prostorách staveb či venku, když jsou rozestupy menší než dva metry. Děti do 15 let musí od čtvrtka také nosit chirurgické roušky, povinný není respirátor. Podomácky vyrobené roušky ale nejsou možné, upřesnil Blatný.

Video  Hamáček: 12 korun za respirátor nebo krematorium  - ČTK
Video se připravuje ...

Očkovaní lidé uniknou karanténě a izolaci

Lidé, kteří dostali obě dávky očkování proti covidu-19, od 1. března po kontaktu s nakaženým nebudou muset do karantény, potvrdil Blatný. Připravovanou úpravu avizoval dopoledne vakcinolog a předseda epidemiologické skupiny Roman Chlíbek. Diskutuje se podle něj i o tom, že by očkovaní pracovníci domovů pro seniory nemuseli pravidelně podstupovat testy.

Do karantény nyní musejí podle metodického pokynu podepsaného hlavní hygieničkou i lidé, kteří byli proti koronaviru očkováni. Epidemiologická skupina doporučila, že by lidé nemuseli do karantény, pokud by dostali obě dávky vakcíny a od podání druhé dávky uplynulo alespoň 14 dnů. Musí mít také certifikát o očkování nebo údaje musí být zapsány v centrálním systému. Podmínkou by také podle Chlíbka bylo to, že očkovaný člověk po kontaktu s nakaženým nemá příznaky.

„Pokud člověk splní tato kritéria, pak by nešel do karantény v případě kontaktu s pozitivní osobou,“ řekl Chlíbek. Podle mimořádného opatření není karanténa nutná v případě, že lidé nemají příznaky, protože buď nemoc prodělali nebo dostaly správně obě dávky očkování

Video  Vláda o respirátorech, nouzovém stavu i úsporách vedoucích do krematoria. Na co odpovídali ministři?  - ČTK
Video se připravuje ...

Antivirus až do konce dubna. Ale s upravenými podmínkami

Vláda prodloužila do konce dubna dočasný program Antivirus, z něhož stát proplácí mzdy či náhrady mezd lidem v uzavřených provozech, v karanténě či při omezení výroby. Od března by se peníze nově měly vyplácet jen na pracovníky, kteří jsou ve firmě aspoň tři měsíce. Rozhodnutí vlády oznámila na twitteru ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD).

Program Antivirus má bránit propouštění. Stát z něj poskytuje příspěvky na mzdy za období od loňského 12. března, kdy začal první nouzový stav. Podpora měla skončit v únoru. Od března měl podle plánu navázat dlouhodobý kurzarbeit. Na jeho nastavení se ale politici zatím neshodli.

Podporu z Antiviru získalo podle údajů ministerstva práce k dnešku 69.043 firem, na které dopadla nařízená omezení a koronavirová krize. Stát vyplatil celkem 3,13 milionu příspěvků za 29,8 miliardy korun. Přispěl tak na mzdu či náhradu mzdy 959 500 zaměstnanců.

Německé děti se začínají vracet do lavic

Za přísných hygienických podmínek se dnes do lavic vrátily děti v deseti německých zemích. Německo má sice přibližně desetkrát lepší výsledky v boji proti šíření nového typu koronaviru, přesto je návrat dětí do škol terčem kritiky školských odborů. Německý ministr zdravotnictví Jens Spahn chce navrhnout, aby se učitelé dostali do prioritní skupiny očkování a mohli být naočkováni počátkem března. Jak bývá v Německu zvykem, ne každá země otevřela školy podle stejného scénáře. Obecně platí, že se vyučuje v menších skupinách, dětí nosí roušky a během hodiny se několikrát větrá.

Video  Školy, kam se chystal Babiš, ale nedojel: Samotestování je pro děti hračka, říkají ředitelé.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Covid_19 ( 23. února 2021 12:51 )

zítra vám vláda řekne, co platilo včera, asi tak nějak to u nás od jara funguje

Covid_19 ( 23. února 2021 10:29 )

a další den dodatek dodatku

Covid_19 ( 23. února 2021 09:51 )

v té době nebylo skoro nic povinné, navíc jsem se nakazil ve zdravotnickém zařízení

Covid_19 ( 23. února 2021 09:31 )

prodělal jsem covid na konci srpna, čas léčí, žádná pilulka zatím neexistuje, plíce se hojí pomalu, měl jsem těžší zápal plic. Problém zde udělal stát v srpnu

Uživatel_5507851 ( 23. února 2021 06:01 )

Obvykle se zdrzim komentáře. Dnes už ne. Jaké výhody pro ty co byli proockovani? Na co? Proberte se, ockujete občany 80+. To ta babička či dědeček pojedou někam na dovolenou nebo proč? Ockujte generaci 50+, která se vám o ty babousky stará a která to začíná odnaset. My jim nakupujeme, vozime je k lékaři, zajišťujeme veškerý servis. Proč nezohkednite tohle. V prosinci jsem se nakazila. Ode mne manžel. Byli jsme měsíc zavření doma a tu 85 letou babičku odrizli.Nakupy ji nosili vnuci na okno a nikdo dovnitř nesměl. My byli nahoře, ona zavřená dole. Uchranili jsme ji, ale za cenu jejího psychického strádání. Jen na jak dlouho. Já mám ještě dnes pocovidove problémy, nikdo se jimi nezabývá. Lékař mne řekl, že takových je nás hodně. Mně to nezajímá, platím si cely život řádně zdravotní pojištění, chci tedy účinnou léčbu. Nula. Bez zájmu. Uf... Jděte se podívat, jak to funguje v továrnách, obchodech, úřadech,... Kde kdo nosi hadr pod nosem, hromadí se tam lidi. Proč se narizení nosit respirátor netýká i těchto prostor? Proč se pořádně netrasuje a firmy se snaží výskyt ututlat... Takto to nikdy neskončí. Proberte se lidi!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa