Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Testy pro školáky: Dodá je firma bez historie, navíc draze? Babiš chce tendr zrušit

Autor: ČTK, Mii - 
20. února 2021
20:42

Antigenní testy pro testování žáků ve školách bude dodávat firma Tardigrad International Consulting. Budou to čínské antigenní testy Lepu, vzorky se odebírají z kraje nosu. Stejné používají rakouské školy. České televizi to v pátek řekl ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD). Vybraná firma však podle serveru Seznam Zprávy nesplnila podmínky soutěže, testů nemá dostatek a jsou drahé. Premiér Andrej Babiš (ANO) odpoledne pro Českou televizi uvedl, že bude požadovat zrušení tendru.

První dodávka 800 000 kusů má podle Hamáčka dorazit 28. února, cena za test včetně dopravy je 65 korun. Společnost má dohromady dodat 3,654 000 testů do 15. března, uvedlo ministerstvo vnitra v tiskové zprávě. Společnost byla podle ministerstva jediná, která splnila jak formální podmínky, tak požadavky na cenu a na schopnost dodat požadované množství testů včas.

Server Seznam Zprávy to rozporuje. Uvádí, že vybraná firma podle zadávací dokumentace nesplnila podmínky soutěže. Ministerstvo vnitra požadovalo dodávku minimálně 914 680 kusů testovacích sad, a to nejpozději do 25. února, to ale Tardigrad International Consulting nezaručila. Společnost Chironax, která se tendru rovněž účastnila, nejenže garantovala požadovanou dodávku testů v termínu podle výzvy ministerstva vnitra, ale nabídla i lepší cenu - jeden test včetně dopravy za 53,90 korun, napsal server.

Ministerstvo vnitra na dotaz serveru uvedlo, že Chironax vyhodnotilo jako rizikovou z hlediska ekonomických dat i spolehlivosti, přestože podle Seznam Zpráv dodává ochranné pomůcky i Správě státních hmotných rezerv. Firma se chce bránit.

Babiš: Firmy se mi ozývají a stěžují si

Důvodu, proč byla upřednostněna společnost Tardigrad International Consulting, nerozumí ani Babiš. „Pan ministr Hamáček to bude muset vysvětlit. Různé firmy se mi nyní ozývají a posílají mi kritiku na samotný výběr dodavatele antigenních testů včetně toho, že jde o neznámou poradenskou společnost bez dohledatelné historie,“ řekl Seznam Zprávám premiér.

„Navrhnul jsem panu premiérovi, že vnitro předloží na pondělní vládu veškeré podklady týkající se výběru testů do škol. Požádám i o účast bezpečnostních služeb. Vláda posoudí, zda komise složená ze zástupců ministerstva vnitra, ministerstva zdravotnictví a ministerstva školství postupovala správně na základě pondělního usnesení vlády,“ odhalil později Hamáček, jak hovor s Babišem probíhal.

Premiér nakonec v neděli odpoledne uvedl, že si bude přát zrušení celého tendru. Nákup testů nechá svěřit Správě státních hmotných rezerv.

Bartoň: Hamáček se tomu musí postavit čelem

Kriticky se výběru firmy vyjádřili například Piráti či bývalý koordinátor testování v Česku Marián Hajdúch. „Zklamal jste mne, pane Hamáčku. Dobře jste věděl, že testy nenaplní očekávání, technické zadání a ani nebyly nejlevnější. Mravní bída je příčinou četných selhání v koronavirové krizi,“ napsal Hajdúch na twitteru.

„Pověřil jsem pirátský analytický tým, aby během víkendu podrobně vyhodnotil tuto kauzu, po panu Hamáčkovi budu požadovat vysvětlení hlavních problematických zjištění. Divím se, že vysoutěžený dodavatel antigenních testů nemá ve sbírce listin zveřejněné žádné účetní závěrky, ačkoliv mu to ukládá zákon, není tak možné zjistit ani jeho finanční kondici,“ uvedl pirátský poslanec Lukáš Bartoň a dodal: „Děti musí být testovány kvalitními testy za přijatelnou cenu a dodavatel musí být vybrán zcela transparentně. Navíc je nutné, aby tyto testy byly doručeny včas dle stanovených podmínek. Pan Hamáček je povinen se této kauze postavit čelem a vysvětlit, proč nebyla vybrána firma, která nabízí ty samé testy levněji a byla by schopna zajistit dříve jejich dodání.“

„6. den vládou znovu vyhlášeného nouzového stavu: Antigenní testy do škol má dodávat firma, která nesplnila podmínky. Vybrána neveřejně - díky NS (nouzovému stavu - pozn. red.). I to je důvod, proč jsme hlasovali proti jeho prodloužení a tlačili na přijetí pandemického zákona. Nechceme tady Čínu na věčné časy,“ komentovala výběr dodavatelské společnosti šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Vítězná firma se brání

Společnost Tardigrad International Consulting dosud zdravotní materiál neprodávala, jejím předmětem podnikání je pronájem nemovitostí, bytů a nebytových prostor. Existuje od roku 2016, základní kapitál firmy činí tisíc korun. Od svého vzniku nezveřejnila žádné účetní závěrky, byť je to ze zákona povinné.

Nářknuti, že není způsobilý, podnik odmítá. „Tardigrad byl založen už v roce 2016, od té doby podáváme daňová přiznání. Jejich nezveřejnění v rejstříku je naše chyba. I když údaje nezveřejňuje podle odhadů minimálně polovina českých firem, my budeme mezi těmi, kteří danou věc plní,“ uvedla v tiskové zprávě majitelka firmy Monika Jírovcová. To, že výkazy v rejstříku nejsou, firma podle ní napraví obratem.

Dodala, že informace o produktech a službách firmy lze nalézt na jejich webu. Společnost se podle ní specializuje na přepravu zdravotnického materiálu ve striktně kontrolované teplotě a za čtyři roky své existence odbavila stovky zakázek, a to i pro české zdravotnické subjekty. Společnost již objednala a zaplatila první dodávku testů

Na testech závisí návrat žáků do škol

Leteckou dopravu testů podle ministerstva vnitra zajistí dodavatel, testy se budou následně distribuovat do regionů s pomocí hasičů a krajských distribučních center. Stejným způsobem se vnitro chystá do škol distribuovat i respirátory ze státních hmotných rezerv.

Kvůli epidemii covidu jsou nyní otevřeny jen mateřské a speciální školy a první a druhé třídy základních škol, ostatní mají výuku na dálku. Od 1. března by se podle vlády měly do lavic vrátit závěrečné ročníky středních škol, postupně pak i další. Podmínkou je právě zajištění testů na covid-19.

Video  Školy, kam se chystal Babiš, ale nedojel: Samotestování je pro děti hračka, říkají ředitelé.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

ingmarie ( 20. února 2021 22:52 )

Jasně, že by zakázku ,bez debat , měly dostat ceskě firmy. Nouzový stav se blíží ke konci , vládní žranice bez výběrka končí a nervozita ve vládė úměrně stoupá.

ingmarie ( 20. února 2021 22:48 )

Údajně Babiš důrazně doporučoval firmu zetě Schillerové a Socani jinou

bullshit ( 20. února 2021 19:51 )

Firma bez historie, vlastně klasika. Podobné to bylo s firmou příbuzné Prymuly. Na to je nouzový stav ideálem. Vstanou noví bojovníci, ech spletl jsem se, chtěl jsem říci miliardáři...

Covid_19 ( 20. února 2021 16:58 )

čínské kopie nemají spolehlivost ani výkon jako ruské originály ( třeba proudové motory stíhaček). Navíc vývozní ruské zbraně nejsou technologická špička, tu Rusové neprodávají Číně ani svým spojencům

cervena_sedma ( 20. února 2021 16:07 )

A přesně k tomuhle jpotřebovali nouzový stav. Ne k ochraně lidí, ale k možnosti napakování.
Hnus

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa