Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Obchody v pondělí neotevřou a Blatný u roušek přitvrdí. Respirátor povinně i v práci?

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
19. února 2021
16:30
Autor: ČTK, Mii, simao - 
19. února 2021
10:03

Vláda od pondělí provoz všech obchodů nepovolí, potvrdil na tiskovce po jednání vlády ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Oznámil však jinou novinku. Rouška ušitá doma nebude od pondělí na řadě veřejných míst včetně obchodů či hromadné dopravy stačit. Podle hlavní hygieničky Jarmily Rážové ministerstvo uvažuje o tom, že by povinnost nosit respirátor nebo dvě chirurgické roušky platila i pro pracoviště.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) uvedl, že na dnešním jednání vlády se diskutovala především stávající epidemická situace.

„Za posledních několik dní došlo k dalšímu docela významnému zhoršení situace v ČR, co se týká zejména počtu osob na JIP, co se týká celkového počtu nových diagnóz i počtu lidí v nemocnicích,“ uvedl Blatný. Vláda se proto shodla, že otevření obchodů od pondělí 22. února „není průchozí“.

Rouška ušitá doma nebude od pondělí stačit

„Od pondělí se neotevírají obchody a od pondělí bude povinnost nosit FFP2 nebo KN95, N95, nanoroušku, případně dvakrát roušku v místech, která budou přesně definována,“ oznámil Blatný.

„Je potřeba tu ochranu standardizovat,“ podotkl ministr a apeloval, aby lidé nosili hlavně respirátory FFP2.

„Byl to návrh, na kterém budu trvat já - že je potřeba udělat opravdu všechno pro to, aby se šíření té nákazy, které je dáno zejména poměrně rychle se šířící britskou mutací, kde vidíme gradient ze západu na východ, aby se mu zabránilo. To, co pro to může udělat každý jeden člověk, je nošení adekvátních pomůcek na ochranu dýchacích cest. Z tohoto pohledu bude v pondělí vydáno opatření ministerstva zdravotnictví, které bude zařizovat nošení FFP2 respirátorů, případně nanoroušky nebo dvou na sebe nasazených standardních chirurgických roušek v místech, kde je vysoká kumulace lidí, kam patří zejména obchody, veřejná doprava, nemocnice, apod. Ta místa budou upřesněna v pondělí v té vlastní vyhlášce,“ vysvětloval Blatný.

Doporučení nosit respirátory Blatný hájil. „V současné době respirátory dostupné jsou, jenom věřím, že se na tomto nic nezmění, ale samozřejmě tuto situaci sledujeme (...) Je tam i právě proto možnost alternativy – buď nanorouška s určitou filtrační schopností, která je srovnatelná s respirátory, nebo alespoň dvě roušky přes sebe, dvě ty standardní chirurgické roušky, kterých určitě je všude dostatek a jedná se o zboží, které v žádném případě nákladné není.“

Hlavní hygienička už dříve upřesnila metodické pokyny pro udělování karantén, které také nošení šátku, šály nebo podomácky vyrobené roušky za dostatečnou ochranu nepovažují.

Blatný: Použití dvou roušek zvýší efekt

„FFP2 nebo adekvátní další ochranné prostředky jsou zatím míněny především na ta veřejná místa s vysokou koncentrací lidí,“ poznamenal Blatný při dotazu, zda budou respirátory a nanoroušky požadované např. i v zaměstnáních.

Ke dvěma rouškám, nošeným na sobě, Blatný poznamenal: „Je to snaha, aby zejména v době, než si celý systém sedne, abychom nevyvíjeli tlak na občany, kteří např. nemohou bezprostředně sehnat respirátor adekvátního typu, protože ten tu ochranu poskytuje samozřejmě nejvyšší. Abychom je neuvrhli do nějakého problému, protože se nemohou dostat do obchodu.“

Smysl toto opatření dle Blatného má. „Obecně ta filtrační schopnost jedné roušky je pochopitelně menší, než u respirátorů. Postup použití dvou roušek je ryze empirický a je to na doporučení některých expertů z oblasti infektologů, vakcinologů, ale nic jiného na tom, není, je to opravdu jakési empirické doporučení, protože použití dvou stejně účinných prostředků přes sebe o něco zvýší, neříkám že dvakrát, ale o něco zvýší ten efekt,“ dodal ministr.

Vakcíny pro postižené kraje

Od 1. března se budou moci k očkování proti covidu-19 hlásit pracovníci ve školství, očkovat začnou víc praktičtí lékaři, řekl dále Blatný.  

Stát také pošle do Karlovarského a Královéhradeckého kraje více vakcín proti covidu-19. Ministr zdravotnictví uvedl, že tyto kraje rozhodnou, kam je pošlou. Vláda tak podle Blatného reaguje na žádost regionů, které jsou nejvíc postiženy šířením koronaviru.

Blatný už dříve označil žádost krajů za smysluplnou. Ve čtvrtek ve Sněmovně řekl, že je snaha nějakým způsobem vyjít krajům vstříc, ale jestliže se to stane, tak jen tehdy, když to neohrozí očkování v ostatních regionech.

Správa státních hmotných rezerv navíc nakoupí na návrh ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) 1400 ventilů na kyslíkové lahve, které slouží v nemocnicích pro léčbu některých pacientů s covidem-19. 

Rušno kolem obchodů

O víkendu budou probíhat další jednání s epidemiology, která budou upřesňovat další možná opatření. Blatný opět děkoval za dohodu s opozicí nad pandemickým zákonem, který Sněmovna schválila ve čtvrtek.

Rušno bylo na vládě kolem otevření obchodů. Premiér Andrej Babiš (ANO) ve čtvrtek řekl, že sám žádný názor na otevření obchodů nemá a vyslechne si návrhy ostatních ministrů. Rozvolňování ale podle něj v aktuální situaci epidemie covidu-19 není dobrý nápad.

Proti otevření obchodů se postavil ministr školství Robert Plaga (ANO), který to odmítl za předpokladu, že prioritou zůstává postupný návrat žáků a studentů od 1. března do škol.

Že otevření obchodů může být rizikové, měl ve čtvrtek odpoledne vysvětlovat Babišovi i jeho poradce a exministr zdravotnictví Roman Prymula. Po jeho večerní návštěvě fotbalu však premiér uvedl, že s epidemiologem již nechce spolupracovat.

Video  Blatný k Prymulovi: Kdo chce tvrdý lockdown, má jít příkladem. Ředitel Marounek schválil výjimku, pak šel na fotbal  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Kabinet dnes podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) o otevření obchodů ani nehlasoval. Hamáček kvůli rostoucímu počtu potvrzených případů koronaviru jakékoliv uvolňování neschvaloval.

Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) navrhoval zrušení zákazu maloobchodního prodeje od pondělí za přísnějšího režimu. Personál obchodů by měl mít povinnost nosit respirátory třídy FFP2, v platnosti by zůstala i další opatření jako limit 15 metrů čtverečních provozní plochy na jednoho zákazníka, dodržování rozestupů či řízení front.

Havlíček: Odložili jsme to

„S ohledem na to, že od pondělní dohody s kraji a dalšími aktéry odborné i politické obce se pandemický stav zhoršil, jsme uvolnění zbytku maloobchodů zatím odložili,“ napsal Havlíček. Doplnil, že riziko šíření koronaviru v těchto provozovnách je podle aktuálních výzkumů minimální a mobilita by se zvýšila jen o pět procent.

Havlíček respektuje, že situace v nemocnicích není dobrá a je třeba být obezřetný, uvedl dále.Obchodníci se na otevření připravovali. Pro zaměstnance zajišťovali respirátory, objednávali také reklamní letáky.

Vláda kvůli zamezení šíření koronaviru od 22. října zakázala maloobchodní prodej. Krátké, zhruba třítýdenní rozvolnění kabinet povolil v prosinci. Výjimku ze zákazu mají potraviny, lékárny, drogerie, optiky, galanterie či květinářství. Povolen je prodej jen zboží základní potřeby. Lidé tak v kamenných prodejnách nekoupí například spodní prádlo, obuv pro dospělé nebo elektroniku.

Covid_19 ( 20. února 2021 20:07 )

a co Blatný? Již absolvoval kurz jak si nasadit respirátor? Vláda ušáků, ono stačí si po nasazení respirátoru zatáhnout uši dozadu a hned člověk vypadá lépe, ale jelita vypadají vždy jako jelita

tarrica ( 20. února 2021 14:35 )

Vy diktátoři nahoře- uvědomujete si, že čtyřčlenná rodina dá za respirátory od 2,5 tisíce Kč/a víc/ za měsíc ? Pokud pracovali na místech dnes zavřených díky covidu, tak je to obrovský výdaj navíc. A to nemluvím o matkách samoživitelkách, rodičích doma ,díky zavřeným školám, invalidech, důchodcích a lidech ,kteří jsou nezaviněně bez práce. Vy je ,,vyfasujete,, , ale co my?
Žebračíte lidi, děláte z dětí hlupáky a ze starých lidí osamocené ,psychicky se hroutící tvory.
Smáli jste se ,,plánování,, v totalitě, dnes by vám koordinované plány a jasná data neškodily.
Když se nedokážete domluvit vy- jak chcete sjednotit národ, aby vás respektoval ?

mbmb ( 20. února 2021 09:53 )

ASI jste retarda a neumite nic tady nejde o holice a rousky

mbmb ( 20. února 2021 09:47 )

Ceska prasarna CURDA ester je hvezda snehu bez protekce !!!

Valentyna ( 20. února 2021 05:18 )

Bezte do haje s covidem. Kdyz je tak smrtelny jak je mozne ze jeste vsichni zijeme. Ziju na Floride vse je tu otevrene..pracuji v obchode a jeste jsem se nena­kazi­la..­.r☠☠☠👎­👎👎👎

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa