Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Přehledně: Co se může od pondělí? Úřady otevřou naplno, změny u škol i knihoven

  • Autor: for,trm,ČTK - 
    14. 2. 2021
    20:00

    S novým nouzovým stavem, který začne v Česku platit 15. února, vláda udělala několik malých změn v opatřeních. Nově budou moci podle klasických hodin otevřít úřady, obnoví se výdejová okénka v knihovnách. Co naopak kabinet nedovolil, je otevření všech obchodů, služeb a volnočasových aktivit. Trvá i noční zákaz vycházení. Podívejte se na přehled změn.

    Kabinet nevyslyšel volání části opozice a některých hejtmanů, aby za striktních podmínek, třeba s povinnými respirátory, dovolil otevřít všechny obchody a také služby, například kadeřnictví. Kabinet neobměkčily ani argumenty, že třeba kadeřníci, kosmetičky a další mají sice zavřené provozovny, služby ale poskytují u sebe či klientů doma.

    Video  Restauratér a kosmetička o restartu byznysu, ztrátách i nových opatřeních  - Bohuslav Štěpánek, Aleš Brunclík
    Video se připravuje ...

    Vláda nepovolila ani zrušení zákazu vycházení. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) to neumožňuje současná epidemiologická situace. K zachování tohoto opatření se přiklání i epidemiolog a exministr Roman Prymula. V diskuzním pořadu televize Prima uvedl, že nadále dává smysl. 

  • 1.Konec omezení úředních hodin

    V nově vyhlášeném nouzovém stavu vláda upravila provoz úřadů, mají fungovat podle normálních úředních hodin, aby mohli lidé využívat jejich služeb. Byl to jeden z klíčových požadavků hejtmanů, kteří argumentovali tím, že kvůli omezení hodin se na úřadech tvořily fronty. „Vnímáme to jako nesmyslné, naopak se někde vytvářejí fronty a epidemie se může zhoršit,“ řekl k omezení hodin šéf asociace krajů Martin Kuba (ODS)

    S největšími návaly se potýkal například registr řidičů. Nadále platí, že úřady mají omezit práci na nezbytně nutné agendy a omezit na minimum osobní kontakty zaměstnanců s veřejností.

  • 2.Školy a knihovny

    Novinkou je také pozměnění provozu knihoven. Činnost těchto institucí bude probíhat tak, že budou moci čtenářům sloužit formou výdeje předem objednaných výpůjček a jejich vracení přes výdejní okénko nebo bezkontaktně. „Při jiném než bezkontaktním předání výpůjček se doporučuje používat respirátor bez výdechového ventilu alespoň třídy FFP2 nebo KN95,“ doplňuje tiskové oddělení Úřadu vlády ČR. 

    Návrat do škol už 1. března?

    Podle prohlášení hejtmanů by se také měly brzy děti vrátit do škol, a to už od 1. března. Tedy den poté, co by měl přestat platit nový nouzový stav. Premiér Andrej Babiš (ANO) nicméně zmínil, že je možné, že dva týdny nebudou stačit a o prodloužení nouzového stavu tak budou muset opětovně žádat ve Sněmovně. 

    Nicméně je návrat školáků podle hejtmanů, ale i podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) a ministra školství Roberta Plagy (ANO) prioritou. Nyní již přibyla možnost konání komisionálních opravných a komisionálních náhradních zkoušek na středních školách a v konzervatořích. 

    Nadále platí, že do škol mohou žáci 1. a 2. ročníku základní školy. Dále žáci základních škol při zdravotnickém zařízení, děti v přípravné škole, žáci, kteří vykonávají praktické vyučování v oboru zdravotnictví a ti, kteří skládají přijímací, závěrečné či maturitní a absolventské zkoušky. Konaní zkoušek na vyšších odborných školách se pak může konat jen za účasti nejvýše 10 osob. 

  • 3.Nová výjimka pro ubytování

    Ubytovacích služeb budou moci od pondělí kromě lidí na služební cestě využít i lidé, kteří cestují do jiného města za lékařem. Bude rovněž možné poskytnout ubytovací služby osobám, které se řadí k nezbytnému doprovodu.

    „Co se týče ubytovacích služeb, pokud někdo pojede do jiného kraje za účelem zdravotnických služeb, například i kvůli návštěvě známých, kteří jsou v nemocnicích, a je pro něj obtížné se vrátit, bude mu dovoleno se ubytovat,“ vysvětlil ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO).

    Video  Nový nouzový stav: Otevřou se úřady a výdejní okénka knihoven  - Stream
    Video se připravuje ...

    Služeb hotelů, penzionů a dalších ubytovacích zařízení mohli doteď využít jen lidé na služebních cestách, pokud se prokázali písemným potvrzením zaměstnavatele.

  • 4.Výjimka z omezení pohybu pro firmy

    Pro jednání orgánů firem, tedy například představenstva nebo dozorčí rady, nebo volbu jejich členů například na valné hromadě, vláda schválila výjimku ze zákazu volného pohybu osob.

    V případě, že se zasedání bude účastnit více než deset lidí, je nutné, aby měli účastníci minimálně antigenní test, dodržovali rozestupy dva metry a používali respirátory nebo chirurgické roušky. Maximální počet osob je podle ministra průmyslu a obchodu a dopravy (za ANO) stanoven na 50, pokud nejde o zasedání nezbytné pro splnění zákonných povinností.

    Video  Havlíček o novém systému kompenzací pro podnikatele a firmy. A balík peněz pro kongresy a veletrhy  - Blesk Zprávy / ČTK
    Video se připravuje ...

    Na jaře zpravidla firmy organizují na základě hospodářských výsledků předchozího roku valné hromady. Na nich akcionáři rozděluji zisk nebo vybírají členy představenstva či dozorčích rad.

UFO1 ( 28. února 2021 03:52 )

Oni se nesnaží pandemii odvrátit, snaží se rozložit stát definitivně,zase STBacke divadlo,vzor v zinscenované Národní 89

ferrys ( 15. února 2021 17:06 )

A Ty tam ještě nejsi?Spíše by jsi měl dostat takovou, až by jsi vyplyvl zuby trdlo.To bych si zgustnul sopláku.Běž to říct němcům a ostatním národům na světě.

rapid15 ( 15. února 2021 15:22 )

Řeším podstatu. Že ty ji neumíš nebo lépe řečeno nechceš vyhmátnou je úplně jiná věc . Jen je to důkazem to, jak jsi omezený v myšlení ale protřelý v kličkování sem tam. Reaguješ jen na větu (y), na které se ti to hodí. Ubohé. A dej mě už pokoj jsi trapný .

rapid15 ( 15. února 2021 12:22 )

Nejde o nějaké jiné řešní, začínáš ,jak máš ve zvyku od konce problému. Začátek je v tom, že byznys musí mít odbyt a ten odbyt je nařízen občanům .

rapid15 ( 15. února 2021 12:18 )

resp. Strategie je jasná od 6.12.2020,mela 16 stran. Pak ji 22.12. aktualizovali o převážně technikálie nabobtnala na 35 stran a tahle klíčová věta o tom že hl. hygienička může... tam nenápadně přibyla. A protože 26.12 dorazily první vakcín začalo se u protekčních konat . Ti se dnes se točí,( pokud se to odhalí, ostatní drží pysk), na nesmyslném na datu 15.1.2021, kdy byl spuštěn registr pro poddané a na klišé "zbytková vakcína". Prioritní skupiny jsou jasně dané už od toho 6.12.2020 !!
Registrace od 15.1. s tím absolutně nesouvisí, tu mohli spustit kdykoliv jindy.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa