Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Náměstci s odměnami, zdravotníci na peníze čekají. „Trapné,“ míní Kubek, Blatný se brání

Aktualizováno -
8. února 2021
19:21
Autor: ula - 
8. února 2021
19:19

Zdravotní personál stále čeká na odměny za zvládnutí podzimní vlny pandemie. Dočkat by se měl v dubnu, nicméně na Ministerstvu zdravotnictví už se odměny rozdávaly. A to vysoce postaveným úředníkům, šéfům odborů a náměstkům. Uvedl to server iROZHLAS.cz. Jan Blatný  (za ANO) rozdal svým podřízeným téměř 4 miliony korun, přičemž někteří měli na výplatní pásce téměř 300 tisíc korun navíc. To zvedlo ze židle šéfa České lékařské komory Milana Kubka, který za trapné označil to, že zdravotníci na odměny dál musí čekat.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) umí své podřízené náležitě ocenit. Podle informací  iROZHLAS.cz rozdal mezi šéfy odborů a svoje náměstky 4 miliony korun, zatímco lékaři si musí na odměny počkat do dubna.

Ač server získal přesnou výši odměn bez konkrétních jmen, dá se usuzovat, že dnes už bývalý náměstek Aleksi Šedo si přilepšil za svou pětiměsíční práci pro resort zdravotnictví o sto tisíc korun.

Odměny získala i další bývalá náměstkyně Alena Šeflová, která z pozice odešla kvůli přednostnímu očkování.

Jednu z nejvyšším odměn - téměř 277 tisíc korun - získal jeden z šéfů odborů ministerstva, naopak hlavní koordinátor klinické skupiny COVID, profesor Vladimír Černý, nedostal nic. Na dotaz serveru, proč odměny nedostal, odpověděl: „Je mi to úplně jedno.“ Proč vyplatilo ministerstvo tak vysoké odměny, odmítlo sdělit.

Kubek: Trapné, že se zdravotníci musí doprošovat

Šéf České lékařské komory Milan Kubek odmítl hodnotit práci úředníků na ministerstvu. Nezamlouvá se mu však, že zdravotníci na peníze musí čekat. „Připadá mi ale naprosto trapné, že se zdravotníci marně doprošují již několik měsíců finanční odměny za podzimní boj s epidemií,“ řekl pro server iROZHLAS.cz a dodal, že vládě na zdravotnících nezáleží.

Vysoké odměny okomentoval i poslanec Dominik Feri (za TOP) na svém instagramu. „Na ministerstvu zdravotnictví si mezitím rozdělují odměny, asi za dobré zvládání covidu. Tohle je fakt jak z blbýho filmu,“ napsal Feri.

Blatný: Odměny jsou standardní

Ministr zdravotnictví Blatný na tiskovce po pondělním jednání vlády uvedl, že zmíněné odměny jsou standardní záležitostí.

„Velmi intenzivně jednáme jak se zdravotními pojišťovnami, tak s odbory, tak i s ministerstvem financí na dokončení právě přidělení těch odměn za podzimní část pandemie a toto jsou odměny, které jsou nějakým způsobem mimořádné a které jsou vázané právě na tuto situaci a o kterých opravdu jednáme velmi důkladně. Odměny, které patří třeba úředníkům na ministerstvu, ale tak stejně i určitě úředníkům v bankách nebo třeba i lékařům v nemocnicích mimo tady tento covid, tak ty jsou asi přidělovány standardně,“ podotkl Blatný.

„Tam já nevidím nějaký rozdíl, jestli by to mělo být zrovna tak v tomto roce, nebo jiném. Takže tady já nějakou kontradikci nevidím a naopak děláme všechno pro to, aby zdravotníci dostali svoji zaslouženou odměnu i za podzimní zátěž,“ dodal ministr.

Jágrová si pohoršila

Odměny byly vyplaceny i ředitelům hygienických stanic v krajích. Ti si ale oproti první polovině loňského roku pohoršili.

Ředitelka pražské hygieny Zdeňka Jágrová dostala v prvním pololetí 239 tisíc korun, v druhé polovině roku dostala „jen“ 85 tisíc korun. Šéfové hygien se snažili odměny rozdat hlavně svým podřízeným za mimořádné nasazení při trasování.

Dušek odměny odmítl

Odměny se rozdávaly i na v Ústavu zdravotnických statistik a informací. Nicméně ředitel ústavu Ladislav Dušek nedostal žádnou, protože ji podle svých slov odmítl. 

„Odmítl jsem odměny a požádal jsem, abych žádnou nedostal a mohly být dány jiným pracovníkům. Zejména kolegům, kteří vyvíjejí systém ISIN (Informační systém infekčních nemocí), nebo analytikům, kteří mají během měsíce i dvanáct nočních směn. Je to takhle spravedlivější,“ odpověděl na dotaz serveru iROZHLAS.cz.

Přesto pět vedoucích úředníků ústavu dosáhlo na odměnu až 100 tisíc korun.

Video  Rozvolnění brání mutace, tvrdí Blatný. Přiznal výhrůžky i „otázku za milion dolarů“  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

panda82 ( 26. května 2021 11:35 )

Jo peníze ničí charakter, na ministerstvu zdravotnictví už i toto je slabé pojmenování, to je neprávem ohodnocená "práce", to dotyčné musí hodně pálit, a takoví hajzli chodí mezi námi s klidným svědomím, mají ho vůbec, vědí, že budou mít odchodnou, tak se rozhazuje plnýma hrstma, a že to Blatbý tak rychle stihl rozfofrovat

Michal Snobl ( 9. února 2021 09:09 )

To tihle šašci chodí úřadovat pro odměny nebo něco dělat!!??!!
To mě po-ser tohle až jednou někdo spočítá co ro-ze-sra-li peněz,tak budem čumět jak jelita.
Ti co si zaslouží odměny mají čekat a tahle ne-na-žra-ná chátra nahoře hýří.
Dobytek je to!!!!

DanY67 ( 9. února 2021 05:40 )

Co to plácáš?kdo si co vynucuje a to snad ty psoalasi ve vládě a na hoře mají právo ty nemají nárok na nic ty dělali noci dní ty nasazovali životy?ty *** dělali leda tak co nařizovali jiným sami porušovali s porušují

DanY67 ( 9. února 2021 05:38 )

Přesně tak !tahle vláda by se měla stydět nepřizpůsobivým cpe vrchem spodem ,sobě naděluje jako by byli druhé vánoce a na ty co pracují 💩💩💩😡

DanY67 ( 9. února 2021 05:37 )

A co ti po tom .vláda hra divadlo a co si ty zmetků ?kdo to dává právo ?co teplo tom.hsjzle strej

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa