Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Velký přehled vakcín proti covidu-19: Tři dostaly zelenou, známe detaily o šesti dalších

  • Autor: Jakub Tomek,Lucie Ješátková,ČTK - 
    Aktualizováno -
    9. 2. 2021
    08:10
    9. 2. 2021
    05:00

    V Evropské unii už je možné očkovat třemi druhy vakcín proti covidu-19. Blesk vám přináší přehled všech očkovacích látek, které by jednou mohly být v EU schváleny. Kolik lidí se účastnilo jednotlivých výzkumů a jak je sérum účinné? To se dozvíte v přehledu. V poslední době se debatuje přitom o ruské vakcíně Sputnik V. Svůj komentář k ní přidal i ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

    V Česku tento týden začala distribuce vakcíny od firmy AstraZeneca. Vakcínu vyvinula britská firma AstraZeneca ve spolupráci s Oxfordskou univerzitou. Do Česka dorazila první dodávka v sobotu ráno. Do centrálního dispečinku firmy Avenier v Říčanech u Prahy naskladnili 19 200 dávek. Jejich rozvoz do očkovacích center začal v pondělí.

    První vakcínou dovezenou do ČR byla vakcína vyvinutá ve spolupráci americké společnosti Pfizer a německé firmy BioNTech. Podle údajů výrobce má účinnost zhruba 95 procent. Podává se ve dvou dávkách s rozestupem 21 dní, nevýhodou je, že se musí skladovat při teplotách minus 70 °C. Problém nastal kvůli snížení dodávek vakcín Pfizer nejen do Česka, ale celé EU.

    Vakcína Moderna, taktéž dodávaná do ČR, by měla mít účinnost zhruba 95 procent. Podává se ve dvou dávkách s rozestupem 28 dní, skladuje se při teplotách minus 25 °C až minus 15 °C.

    Od firmy AstraZeneca má Česko objednány tři miliony dávek. Do konce února by k nám mělo podle firmy dorazit přes 170 tisíc dávek. Společnost nyní vede spor s EU o dodávky vakcín. AstraZeneca nejprve oznámila, že do března dodá místo původně plánovaných 80 milionů dávek jen 31 milionů. Po tlaku Bruselu zvýšila objem úvodní dodávky na 40 milionů.

    Čilé debaty se vedou kolem ruské vakcíny Sputnik V, kterou však neschválila Evropská léková agentura. O Sputniku se mluvilo i na pondělní vládní tiskovce.

    „Ve chvíli, kdy bude schválena Evropskou lékovou agenturou, což předpokládá, že ruský výrobce o to požádá, když se to stane, tak Evropská léková agentura má mandát od členských zemí, aby urychleně konala. V případě, že bude schválena, tak bude na roveň všem ostatním vakcínám a nemyslím si, že by zrovna případný vstup ruské vakcíny na evropský trh měl znamenat v ČR nějakou změnu v přístupu k vakcínám nebo jejich možnému výběru apod. Všechny vakcíny, které jsou schváleny Evropskou lékovou agenturou, musí mít srovnatelnou účinnost a musí být dostatečně bezpečné,“ podotkl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

    Podívejte se na velký přehled vakcín, který Blesk připravil:

  • 1.Pfizer/BioNTech

    Výzkum na vzorku: 44 tisíc lidí

    Účinnost vakcíny: 95 procent

    Uchování: -70 °C

    Schváleno v EU: Ano

    První schválená vakcína Evropskou agenturou pro léčivé přípravky. Firma plánuje v tomto roce vyrobit 1,3 miliardy dávek. Pro maximální ochranu musí člověk užít dvě dávky látky.

    Vakcína společnosti Pfizer. Vakcína společnosti Pfizer. | Reuters

  • 2.Sinopharm

    Výzkum na vzorku: 50 tisíc lidí

    Účinnost vakcíny: 79 procent

    Uchování: 2–8 °C

    Schváleno v EU: Ne

    Tato čínská firma podala stovky tisíc dávek ještě předtím, než byla vakcína plně otestována. Pro maximální ochranu musí člověk užít dvě dávky látky.

    Čínská vakcína Sinopharm Čínská vakcína Sinopharm | Reuters

  • 3.Sputnik V

    Výzkum na vzorku: 40 tisíc lidí

    Účinnost vakcíny: 92 procent

    Uchování: -18 °C

    Schváleno v EU: Ne

    Ruská vakcína momentálně čeká na schválení Evropské agentury pro léčivé přípravky, ale Maďarsko, jako jediná země EU, ji už používá. Pro maximální ochranu musí člověk užít dvě dávky látky.

    Ruská vakcína proti covidu-19 Sputnik V Ruská vakcína proti covidu-19 Sputnik V | Reuters

  • 4.Novavax

    Výzkum na vzorku: 45 tisíc lidí

    Účinnost vakcíny: 89 procent

    Uchování: 2–8 °C

    Schváleno v EU: Ne

    Tato malá biotechnologická firma nikdy nepřinesla produkt na trh. Za devět měsíců jí však vzrostly akcie o 3 tisíce procent. Tuto látku však zatím Evropská agentura pro léčivé přípravky neschválila. Pro maximální ochranu musí člověk užít dvě dávky látky.

    Vakcína Novavax Vakcína Novavax | ČTK / AP / Alastair Grant

  • 5.Johnson & Johnson

    Výzkum na vzorku: 70 tisíc lidí

    Účinnost vakcíny: 66 procent

    Uchování: 2–8 °C

    Schválena v EU: Ne

    Ze všech předních očkovacích látek je nejjednodušší distribuovat právě tuhle. Pro maximální ochranu totiž člověk musí užít pouze jednu dávku. Evropská agentura pro léčivé přípravky ji však prozatím neschválila.

    Vakcína Janssen od firmy Johnson & Johnson Vakcína Janssen od firmy Johnson & Johnson | ČTK / AP / Uncredited

  • 6.Moderna

    Výzkum na vzorku: 30 tisíc lidí

    Účinnost vakcíny: 95 procent

    Uchování: 2–8 °C

    Schváleno v EU: Ano

    Společnost Moderna očekává, že dodá v prvním čtvrtletí 100 milionů dávek po celém světě. Na rozdíl od Pfizeru lze tuto látku uchovávat jen v chladu. Pro maximální ochranu musí člověk užít dvě dávky látky.

    Vakcína společnosti Moderna Vakcína společnosti Moderna | Reuters

  • 7.AstraZeneca

    Výzkum na vzorku: 65 tisíc lidí

    Účinnost vakcíny: 70 procent

    Uchování: 2–8 °C

    Schváleno v EU: Ano

    Společnost AstraZeneca uzavřela dohody o třech miliardách dávek ještě před výsledky studie. To je více než u kterékoliv jiné látky. Pro maximální ochranu musí člověk užít dvě dávky látky.

    Vakcína společnosti AstraZeneca Vakcína společnosti AstraZeneca | Reuters

  • 8.Sinovac

    Výzkum na vzorku: 26 tisíc lidí

    Účinnost vakcíny: 50 procent

    Uchování: 2–8 °C

    Schváleno v EU: Ne

    Ani očkovací látku od čínské společnosti Sinovac Biotech prozatím Evropská agentura pro léčivé přípravky neschválila. Pro maximální ochranu musí člověk užít dvě dávky látky.

    Laboratoř čínské společnosti Sinovac Laboratoř čínské společnosti Sinovac | Reuters

  • 9.CanSinoBIO

    Výzkum na vzorku: 40 tisíc lidí

    Účinnost vakcíny: není známa

    Uchování: 2–8 °C

    Schváleno v EU: Ne

    Podání látky od této čínské společnosti bylo schváleno pro čínskou armádu ještě před tím, než začaly zkoušky v poslední fázi výzkumu. Pro maximální ochranu člověku stačí pouze jedna dávka látky.

     

fotrpjotr ( 9. února 2021 06:38 )

Chybí zde důležitá informace,kolik naočkovaných mělo zdravotní problémy.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa