Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Blatný v Blesku: Opatření přestala fungovat. Jak je to se Sputnikem a budou čeští turisté pykat?

Autor: Jakub Veinlich - 
4. února 2021
05:02

Opatření proti koronaviru nastavená v Česku přestala podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) zabírat. I proto vláda přistoupila ke zpřísnění pravidel místo postupného rozvolňování. Blatný to řekl v rozhovoru pro Blesk Zprávy v pořadu Epicentrum. Sám je zvědavý, zda firma AstraZeneca dodrží termín dodání svých vakcín do Česka. Mělo by to být 8. února. O ruské vakcíně Sputnik V, o které letí v pátek zjišťovat víc do Maďarska český premiér Andreje Babiš (ANO), zatím pochybuje. Ne kvůli ruskému původu, ale kvůli absenci evropské certifikace. 

Jan Blatný je ministrem zdravotnictví (za ANO) přesně tři měsíce. Za tu dobu je jeho největší soupeřem PES, odcházející spolupracovníci a podle všeho také neukáznění Češi. Někteří mu prý i vyhrožovali, i proto má nestandardně kolem sebe několik bodyguardů.

„Vyhrožování byla, zejména formou různých internetových hrozeb, ale nemyslím si, že by mi šlo o život,“ reagoval Blatný v prvním rozhovoru pro Blesk Zprávy v pravidelném pořadu Epicentrum.

Cestováním porušují Češi doporučení

V rozhovoru Blatný také kritizoval Čechy, kteří si neodpustili cesty do ciziny. „Není to proti nařízení, ale je to výrazně proti doporučení,“ komentoval ministr cesty Čechů například do Bulharska na lyže nebo do přímořských letovisek. Stále je totiž platné doporučení ministerstva zahraničí tyto cesty vynechat.

„Upozorňujeme na stále platné doporučení Ministerstva zahraničních věcí ČR cestovat do zahraničí pouze v nezbytných případech, mezi něž nepatří cestování za účelem turistiky,“ uvádí rezort na webu.

Video  Blatný ke spekulacím o konci na ministerstvu: Funkce ministra je dočasná.  - abl
Video se připravuje ...

„Toto není způsob chování, který by teď měl být, i když na druhou stranu rozumím všem lidem, že je jim to už dlouhé a že se chtějí bavit. Ale není to správné,“ dodal ve studiu ministr Blatný.  

I proto bude od pátku podle šéfa českého zdravotnictví na cestovním semaforu většina zemí mimo EU zbarvena tmavě červeně – tedy označena jako vysoce rizikové. „V celé Evropě se situace nevyvíjí dobrým směrem. Je to reakce na to, aby lidé opravdu pokud možno necestovali, a ve chvíli kdy cestují, tak aby si nezavlekli nemoc zpět do své země,“ zdůvodnil nutnost absolvovat při zpáteční cestě domů testování na covid PCR testy, nastoupit alespoň pětidenní karanténu a druhý PCR test si nechat udělat po návratu.  

Opatření nezabrala

Blatný také přiznal, že přitvrzení, které oznámil premiér Andrej Babiš před týdnem, mohlo působit na mnohé jako velké překvapení. Ve hře bylo představení nového protiepidemického systému (PES) a postupné rozvolňování. Nakonec ale přišel obrat.

„To, co se zásadně změnilo, je, že předtím poměrně rychlý pokles všech těch čísel a statistik se zastavil a najednou se něco stalo,“ nastínil ministr.

Ve studiu pak Blatný srovnával situaci České republiky s Rakouskem, které testuje mnohem více než Česká republika. Před Vánoci měli naši sousedé podle dat ministra i větší smrtnost, než jaká byla u nás. A i přesto, že prý česká vláda nastavila podobná pravidla jako ta rakouská, u nás moc nezabrala.

„Jejich zafungovala tak, že jsou na tom výrazně lépe než my. Naše, i když na papíře jsou téměř shodná, nefungují,“ vysvětlil Blatný důvod, proč se v Česku přitvrdilo a proč, i když údaje ukazují setrvale na rizikový stupeň 4, zůstává PES na pětce. „Opatření můžete připravit, opatření můžete vyhlásit a ve chvíli, kdy nejsou dodržovaná, tak samozřejmě fungovat nemohou,“ dodal ministr zdravotnictví.

Strach z britské mutace

Svou roli ale sehrává podle ministra Blatného také šíření britské mutace koronaviru. Ve studiu potvrdil slova vicepremiér a šéfa Ústředního krizového štábu Jana Hamáčka (ČSSD), podle kterého je v Česku potvrzených přes třicet případů této rychleji se šířící nákazy. I proto je podle ministra potřeba reagovat kvůli přeplněnosti nemocnic. „Ve chvíli, kdy se ten systém zahltí, tak to není jen problém lidí s covidem, ale je to problém každého jednoho z nás. Když dostane infarkt, nedostane se třeba na vás místo v nemocnici,“ varoval Blatný, co by mohlo nastat.

Vláda je podle ministra také ve složité situaci, protože covid se vyvíjí v čase. Především se prý ale nedaří uvolňovat lůžka v nemocnicích. Jednou z těch, která hlásí přeplněno a žádá vládu, aby mohla převážet pacienty do nedalekého Německa, je chebská nemocnice. Blatný nakonec změnil názor a situaci si poletí překontrolovat sám. Původně tam chtěl vyslat zástupce svého týmu. „Využili jsme nabídky armády, která má cvičné lety a nabídla nám, že tým odletí zítra vrtulníkem,“ zdůvodnil Blatný, proč zvolí do Chebu cestu letecky.

Video  Blatný o systému PES: Nová tabulka je připravená, ale není čas na rozvolňování.  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Mezi kraji bude transportovat pacienty nově také svými vrtulníky policie. Do zahraničí zatím pacienti podle Blatného převáženi nebudou. „Není to potřeba, není to zodpovědné a medicínsky odůvodnitelné,“ dodal Blatný.

Obnova operací v nedohlednu

Kdy se obnoví kompletní zdravotní péče a pacienti se dostanou na odkládané operace, zatím není podle ministra jasné. „To je právě ta jedna z těch věcí, proč trvám na tom, že je potřeba nemocnice co nejdříve uvolnit,“ uvádí. Lůžka se podle Blatného na jednotkách intenzivní péče ale zatím neuvolňují.

V České republice lékaři naočkovali od 26. prosince zhruba 370 tisíc vakcín proti koronaviru. Podle dat ministra Blatného je to jen zhruba 10 až 15 tisíc vpichů denně. Od dubna by to přitom podle jeho představ mělo být 100 až 150 tisíc vpichů. Systém objednávání a registrace se má podle Blatného před další várkou přihlašování zjednodušit. Není ale jasné, zda a kdy bude v Česku dostatek vakcín.  A praktici se podle Blatného zapojí do očkování nejdříve v dubnu.

„Jakmile nebude nutnost vázat očkování na konkrétní skupiny, budou moct očkovat i oni,“ poupravil Blatný slova premiér Babiše, který řekl, že má zůstat očkování hlavně na očkovacích centrech. Praktici by měli rozdat zhruba 50 tisíc vakcín. V lékárnách se nakonec očkovat nebude vůbec.

Další nejistá dodávka vakcín?

Blatný věří, že v příštích měsících budou vakcíny od různých firem proudit do České republiky po milionech. „Kdyby to tak nebylo, tak by to byl problém, který by se velmi těžko řešil,“ tvrdí Blatný.

Například firma Pfizer ale v minulosti už dávky do Evropy i České republiky krátila. Podle Blatného zatím není jasné, jakou sankci za to dostala. „Firma tvrdí, že svou smlouvu dodržela,“ uvedl. Jen nedodržela tu časovou posloupnost, reagoval ministr zdravotnictví. Podrobnosti uvedené ve smlouvě prý ale ministr nezná. „Ptáte-li se na nějakou sankci ze strany české vlády, tak taková nebyla, není možná a myslím si, že je to podobně i na straně Evropské unie,“ dodal ministr.

Podle Blatného navíc není ani jisté, jestli dorazí včas vakcíny od firmy AstraZeneca, která získala evropskou licenci teprve v předešlých dnech. „Je to datum, které nám bylo sděleno,“ reagoval Blatný na dotaz, zda je reálné, aby dávky dorazily do Česka 8. února. „Nevíme to, můžeme tomu věřit. Doufáme, že se tak stane, ale po zkušenostech s těmi ostatními dodávkami, kdy často dojde ke změně ze dne na den, tak vám to slíbit neumím,“ dodal ministr zdravotnictví.

Podle Blatného nepůjdeme u této látky podobnou cestou jako například Italové nebo Rakousko, které omezují podání vakcíny jen pro lidi ve věku od 18 do 55 pět. „Určitě bych nedělal takové rozhodnutí ve chvíli, kdy bych nevěděl, že je pro naše lidi bezpečné,“ odmítá Blatný tvrzení, že nemusí být vakcína od AstraZeneca bezpečná pro seniory.

Lidé mladší 65 let bez dalších komplikací by mohli dostat očkování podle ministra zhruba v květnu, záleží prý ale na dodávkách.

O ruskou vakcínu se pře s Prymulou i Babišem

Rozdílný názor má ministr Blatný s premiérem Andrejem Babišem na ruskou vakcínu Sputnik V. Babiš kvůli ní letí v pátek vyjednávat do Maďarska, které navzdory jednotnému postupu v rámci EU ampule s látkou z Ruska nakoupilo. „Preferujeme, aby to Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) schválila velice rychle, pokud o schválení požádá," nebrání se nyní Babiš nákupu vakcíny, je prý jedno, z jaké je země, ale jak zafunguje na lidské zdraví. Do Maďarska Babiš s sebou veze i svého poradce – bývalého ministra zdravotnictví Romana Prymulu.

„Nemám problém s vakcínou, protože je z Ruska, z Číny, mám problém s vakcínou, která neprošla bezpečným kontrolním procesem Lékové evropské agentury. Proto důrazně nedoporučuji, abychom používali léky, které nejsou schválené touto agenturou, kvůli tomu, že bychom potom nemohli garantovat bezpečnost pro české občany,“ reagoval v Epicentru Blesk Zpráv ministr Blatný.

A jaký má ministr vztah se svým předchůdcem Romanem Prymulou? Jak dlouho vydrží očkovací vakcína odolávat náporu viru a kdy si budou smět koupit boty i dospělci, kteří už tak stejně nakupují boty pro své děti? Podívejte se na celý rozhovor.

Video  Rozvolnění brání mutace, tvrdí Blatný. Přiznal výhrůžky i „otázku za milion dolarů“.  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Covid_19 ( 4. února 2021 18:47 )

jen by mne zajímalo, kolik se vyrobila a naočkovalo lidí Sputnikem, kolik Pfizerem a kolik Modernou. U Sputniku se hledají hlavně výrobní kapacity.......

anna1234 ( 4. února 2021 18:23 )

.. proč by mě to mělo štvát? Mám jenom jiný názor .. nechápu, jak někdo může, ač sám Čech, Čechům takhle nadávat. Nadává vlastně i sám sobě!! je přece taky Čech. Jenže o sobě má samozřejmě jiné mínění, že??? ))) Já si naopak myslím, že mezi sebou máme velice schopné, chytré a šikovné lidi, jenže ti jsou většinou v anonymitě. Každý národ má mezi sebou šmejdy, nejenom Češi, proto bych takhle nikoho paušálně neurážela. To je všechno. Ovšem když s marmat souhlasíš a tedy si o sobě myslíš, že máš vlastnosti o kterých píše, tvoje věc

Ievice-je-smegma ( 4. února 2021 13:42 )

Kdyby se v létě tak bláznivě nerozvolňovalo, aby si lůza myslela, že Babiš zvítězil nad koronou, tak se to tak nerozlezlo. A teď jsme mohli být někde ve stupni 2 až 3. Jenže Soudruh estébák Babiš chtěl vyhrát volby a tak se tomu muselo něco obětovat. Správně říkal, že zachránil tisíce mrtvých. Mohli žít, to jim hrozilo.

janamala ( 4. února 2021 12:46 )

má pravdu a to tě štve...

janamala ( 4. února 2021 12:42 )

Opatření by fugovala, kdybyste nebyli taková *** a nenechali tu růst anarchii. Spousta lidí na všechno kašle a proto je to nekonečný.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa