Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Hygienici řeší záhadu rychlého šíření viru na Trutnovsku. Může jít o britskou mutaci, varují

Aktualizováno -
28. ledna 2021
18:42
Autor: ČTK - 
28. ledna 2021
17:03

Krajští hygienici se zabývají možností, že za alarmující epidemickou situací na Trutnovsku by mohla být tzv. britská mutace koronaviru. Nákaza se tam šíří delší dobu nejrychleji ze všech regionů ČR. Vyplynulo to ze čtvrtečního vyjádření zástupců Krajské hygienické stanice (KHS) v Hradci Králové. Za vážnou ve čtvrtek označili epidemickou situaci v okrese ředitel hradecké KHS Ivan Kučera i hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček (ODS). Trutnovská nemocnice je na hranici své kapacity.

Podle Kučery jsou v okrese Trutnov nárůsty nemocných plošné, napříč věkovými kategoriemi i prostředími. „Situace v celém okrese Trutnov je skutečně vážná. Snažíme se hledat příčiny těchto stále se držících vysokých denních počtů nových případů.

Laboratoř FN Hradec Králové nám umožňuje vyšetřovat i vzorky pro zjištění tzv. britské mutace koronaviru. Jsme sice na úplném začátku, ale již nyní se zdá, že mutovaný vir se vyskytuje v celém našem kraji. V takovém případě pak může docházet k překvapivým vyšším počtům nových případů, jak to nyní vidíme na Trutnovsku,“ uvedl ve čtvrtek Kučera.

Nejen krajští hygienici, ale také zástupci hejtmanství důrazně doporučují dodržovat veškerá preventivní opatření, včetně pravidla 3R - rouška, ruce, rozestupy. „Hejtmanství proto opakovaně prosí všechny obyvatele především na Trutnovsku a v regionu Vrchlabí k dodržování protiepidemických opatření,“ uvedli v tiskové zprávě zástupci kraje.

Nemocnice v Trutnově praská ve švech

Rostoucí počty nakažených mají vliv na počty hospitalizovaných. Některé nemocnice v kraji jsou na hranici kapacit. Nejhůře je na tom Oblastní nemocnice Trutnov. Další zátěží pro zdravotnictví na Trutnovsku jsou úrazy související se zimní sezonou. Hejtman Martin Červíček proto jednal o zvýšení kapacity akutní péče s představiteli státu.

„S premiérem a ministrem zdravotnictví jsem jednal o centrální pomoci státu s hospitalizací pacientů nejen s covidem-19 mimo náš region. V zimních měsících přibývá vážných úrazů na horách, je proto potřeba zajistit dostatečnou kapacitu akutní péče, s čímž nám mohou pomoci nemocnice v okolních regionech,“ uvedl Červíček.

Zdroj nákazy je prozatím neznámý

Britská mutace koronaviru byla v Královéhradeckém kraji plně potvrzena zatím v jednom případě, v okrese Náchod. „Aktuálně máme nyní hlášeno osm případů s mutací na příslušném genu, jedná se tedy s velkou pravděpodobností o britskou mutaci. Pro tento účel bylo nyní analyzováno 28 vzorků, z nichž 12 bylo covid-19 pozitivních a u osmi z nich byla zjištěna uvedená mutace,“ uvedla dnes pro ČTK mluvčí hradecké KHS Veronika Krejčí. Podle ní je zmíněných osm případů z různých míst kraje, jeden i z Trutnovska.

Na Trutnovsku za posledních sedm dní přibylo v přepočtu na 100 000 obyvatel 1025 případů nákazy, o den dříve činil sedmidenní nárůst zhruba 955 a před týdnem tam měli podle tohoto propočtu zhruba 1094 případů. V ostatních čtyřech okresech kraje Náchod, Hradec Králové, Jičín a Rychnov nad Kněžnou za posledních sedm dní přibylo v přepočtu na 100 000 obyvatel v průměru zhruba 700 případů covidu-19.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa