Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Vláda místo rozvolnění v Česku přitvrdí, Babiš rozdal úkoly ministrům. A obul se do Blatného

Aktualizováno -
27. ledna 2021
22:45
Autor: ČTK, vei, simao - 
27. ledna 2021
10:00

Vláda kvůli špatné epidemické situaci v Česku probere další zpřísnění opatření. Po středečním jednání, které mělo být věnované úpravám protiepidemického systému PES, to řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Podrobnosti neuvedl, ministři je proberou podle něj v čtvrtek. Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) sice připravil pro změnu přísnější návrh týkající se možného otevření skiareálů, nakonec ale na hlasování nedošlo, potvrdil Blesk Zprávám. Vleky tak musí zůstat zavřené. 

„Žádné rozvolňování není na stole. Opak je pravdou, spíš bude vláda řešit ta opatření, abychom tu pandemii zvládli lépe, než doposud,“ řekl Babiš. K jakým krokům vláda přistoupí, ale neřekl. „Zítra vláda zasedne znova ve 14 hodin a spíš budeme řešit zpřísnění opatření,“ avizoval.

„Musíme reagovat, opatření zavedená od 27. prosince vypadají, že nefungují dobře,“ dodal Babiš. Ale s jakými přísnějšími opatřeními mají lidé počítat, zatím ani nenaznačil.. 

„Říkám vám pravdu a dostali to za úkol ministři. Nevím, s čím přijdou. Vláda rozhodne a bude o tom diskutovat,“ nechtěl Babiš říct, jaká opatření od ministrů přes noc očekává.

Video  Babiš: Musíme přitvrdit, situace není dobrá. A Blatnému vytkl chyby  - ČTK
Video se připravuje ...

Hamáček: Čeká nás ještě pár těžkých měsíců

Sdílnější nebyl na dotaz Blesk Zpráv ani vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD), se kterým je prý Babiš v častém kontaktu. „Ale dá se říct, že nás čeká ještě pár težkých měsíců... Nikdo z toho nemá radost, ale je to tak. Situace se zhoršuje v celé Evropě,“ reagoval Hamáček bez dalších podrobností.

„Situace není dobrá, není dobrá ani v Evropě, zavírají se hranice. Ministerstvo zdravotnictví, vnitra a průmyslu a obchodu předloží návrhy, jak tuto situaci řešit,“ doplnil premiér. 

„Nevím, s jakými opatřeními přijdou ty tři resorty, které to mají za úkol. Musíme zpřísňovat, protože si nemůžeme dovolit dělat nějaká opatření, i když to vypadalo nadějně minulý týden. Tento týden to jde ale opačným směrem,“ dodal premiér.  

Babiš: Covid je zabiják

Ještě na podzim loňského roku premiér vyzýval média, aby nestrašila covidem. To prý ale byla jiná situace. Ve středu označil covid za zabijáka.

„Teď samozřejmě vidíme, co se děje a že ten vir skutečně zabíjí,“ reagoval premiér na dotaz Blesk Zpráv, proč najednou změnil rétoriku a chce, aby média více psala o tom, že na covid-19 umírají lidé a senioři končí v nemocnicích. „Podívejte se na počet zemřelých do konce září, který je, a teď si nepamatuji 690. A teď bohužel od října se to otočilo a jsou jich tisíce. Což nikdo nepředpokládal a nikdo nepředpokládal ani, že ten vir skutečně zabíjí,“ uvedl premiér.  

„Můžeme se podívat, co říkala hygienička 20. ledna 2020. Nebo co říkali ostatní,“ doplnil premiér další svůj argument.

Video  Babiš: Musíme přitvrdit, situace není dobrá. A Blatnému vytkl chyby  - ČTK
Video se připravuje ...

Blatný to schytal od Babiše

Premiér se pustil do svémo ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO), podle jeho slov by měl zlepšit komunikaci. Blatného resort ve středu vydal ústy mluvčí Barbory Peterové doporučení na dva týdny přerušt podávání prvních dávek vakcín. Následně to popřel jak Blatný, tak Babiš. „Jeho některá prohlášení nejsou úplně na místě. Je potřeba, aby ta komunikace byla lepší, než i ten dnešní případ. Bylo to zbytečné,“ reagoval premiér na otázku novináře, zda má ministr zdravotnictví Jan Blatný stále jeho podporu.  

Ministerský předseda označil za nevhodné debaty o zemřelých na covid-19. Blatného vyjádření, že jen asi 30 procent z vykazovaných úmrtí s covidem-19 je skutečně jednoznačně s koronavirem spojených, kritizovala i opozice. „On (Blatný) samozřejmě není mediálně zkušený,“ dodal. Kabinet se podle Babiše potýká s bezprecedentní situací, vydává maximum energie a pracuje sedm dní v týdnu. 

Nový PES zatím nebude?

Novou podobu prtiepidemické tabulky PES vláda podle Babiše ve středu vůbec neřešila. Přitom se očekávalo, že představý jeho novou podobu. 

Úpravy opatření v tabulce PES  měly platit již od 1. února, ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) předpokládal, že zhruba v polovině března přijde s další aktualizací.

Žádnou změnu tak nečekají od příštího týdne ani školáky a studenty. Podle ministra školství Roberta Plagy (za ANO) se zatím stiuace nezměnila na tolik, aby mohli jít do školy žáci prvního stupně, deváťáci ani studenti maturitních ročníků. 

„Vzhledem k epidemiologické situaci se v provozu škol od 1. února nic nemění,“ napsal Plaga na twitteru přímo z jednání vlády. 

Kabinet zatím nepočítá s tím, že by zavedl po vzoru Rakouska či Bavorska povinné respirátory FFP2. „Respirátory jsou doporučené,“ řekl Babiš k dobrovolnému nošení respirátorů v MHD a místech se zvýšeným výskytem lidí.

Po zpřísnění opatření slubuje Babiš další kompenzace pro odvětví, kterých se to dotkne. „Kompenzace budeme řešit, nejdříve ale musíme vyřešit problém, který máme. Už dva dny čísla neklesají, naopak stoupají,  stoupl i počet hospitalizovaných,“ reagoval Babiš na dotaz, zda vláda počítá s dalšími kompenzacemi pro firmy i podnikatele.

Havlíčkův přísnější návrh o skiareálech opět narazil

Ministři se na mimořádném večerním zasedání vrátili také k pravidlům pro skiareály, o jejichž otevření usiluje ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

V pondělí mu vláda návrh vrátila jako málo přísný. Otevření areálů během blížících se jarních prázdnin po vládě požadují také komunisté, na jejichž podporu je menšinová vláda ČSSD a hnutí ANO odkázána ve Sněmovně.

„Pokusím se připravit ještě přísnější režim. Ten přísnější režim by spočíval v menším počtu přepravovaných osob v rámci lanovky a zejména systému kontrol a případných následků nedodržování opatření v rámci celých skiareálů,“ slíbil před středeční vládou vicepremiér.

Svou ale Havlíček neprosadil, nakonec se ale o návrhu ani nehlasovalo. „Bohužel situace se nelepší, v pondělí to vypadalo lépe, velmi obezřetní jsou i v okolních zemích. Respektuji názor ministra zdravotnictví, na vládě se to nakonec ani nehlasovalo,“ napsal Blesk Zprávám.

„Byla o tom velká debata, ale skutečně teď to není možné, není to na stole. My zkrátka si nemůžeme dovolit něco dalšího rozvolnit. Chápu, jsou tam anomálie, že tam některé sedačky jsou v provozu, protože to podle jiného zákona. My jsme uvolnili miliardu na kompenzace, ale zkrátka Ministerstvo zdravotnictví je zásadně proti a ve vládě taky, to de facto kromě pana Havlíčka nikdo nepodpořil.“ řekl Babiš ve středu večer v průběhu jednání vlády CNN Prima News. 

Video  Hamáček proti otevření skiareálů: Nechceme ohrozit nemocnice! A pohrozil zavřením hotelů pro služebky kvůli zneužívání  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Hamáček proti otevření sjezdovek

PodleHamáčka v Česku aktuálně není situace, aby se lyžařské areály skutečně otevřely. Argumentuje počty potvrzených nákaz covidem-19 či plnými nemocnicemi.

„Za sebe říkám - v situaci 9000 nově nakažených denně, přeplněné nemocnice, vyčerpaní zdravotníci, reprodukční číslo blížící se 1, britská mutace viru za rohem - to není moment na otevírání sjezdovek,“ vzkázal Hamáček na twitteru.

Podívejte se, co se má změnit v rámci PES. Tabulka dozná ještě „kosmetických“ změn

Video  Vojtěch o roku s covidem. A co říká na utajený večírek u kmotra Bendy?  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

ketIler ( 28. ledna 2021 17:07 )

Třicet let bordelu už nikdo dohromady nedá.

Maximilian ( 28. ledna 2021 17:02 )

Nevím,nač čekají, mluvčí BIS se už také vyjád­řil,tr­agedi­e,za peníze daňových poplatníkůjsou všude trotlové,
nejrozumnější by byl asi převrat ve státní správě,evidentně po letech korupce a protekcismu nefunguje,nyní na to doplácí nemocnice a v konečném důsledku každý občan CR

ketIler ( 28. ledna 2021 17:01 )

Třeba jadernou válku, že jó?

asha ( 28. ledna 2021 15:10 )

to bych chtěla vedet co by se stalo kdybyste zakaznikovy dali 10 misto plzně

Petr Zouhar ( 28. ledna 2021 12:53 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa