Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Hnilička skončil ve Sněmovně, na miliardách pro sport „sedí“ dál. Babiš jeho konec nechce

Aktualizováno -
26. ledna 2021
17:20
Autor: ČTK, vei - 
26. ledna 2021
07:50

Předseda Národní sportovní agentury Milan Hnilička (ANO) složil kvůli porušení protiepidemických opatření poslanecký mandát. Učinil tak dnes prohlášením přímo na sněmovním plénu. V dolní komoře Hniličku nahradí bývalý místostarosta Rakovníka Miroslav Samaš. Toho, že by přišel o pozici ve sportovní agentuře, se ale zřejmě bát nemusí. Konce ve sportovní agentuře se ale zřejmě bát nemusí, i když by pro byli někteří ministři, jeho odchod nebude navrhovat premiér Andrej Babiš (ANO), uvedl Deník. Hnilička se stal terčem kritiky poté, co ho fotografové Blesku načapali na utajené party v hotelu podnikatele Petra Bendy v Teplicích společně třeba s místopředsedou rady ČT Jiřím Šlégrem nebo expremiérem za ČSSD Jiřím Paroubkem.

„Mám avizováno, že má zájem vystoupit na plénu. V případě, že budu požádán, tak to udělám stejně jako s dnes už bývalým poslancem Miroslavem Kalouskem,“ přiblížil začátek schůze před jejím startem Blesk Zprávám šéf Sněmovny Radek Vondráček. 

A tak jak měl avizováno, tak se také stalo. Na samém začátku si vzal Milan Hnilička slovo, posypal si popel na hlavu a rezignoval. „Udělám maximum pro to, abych mohl dokončit svou misi, co se týká sportu. Uvidíme, jak se k tomu vyjádří sportovní prostředí,“ byla jedna z jeho posledních vět, kterou pronesl do mikrofonu v jednacím sále Poslanecké sněmovny. 

„Proběhl podvýbor pro sport, který podpořil mé rozhodnutí, abych rezignoval na post poslance a zároveň podpořil mé rozhodnutí, abych zůstal na postu šéfa Národní sportovní agentury,“ reagoval bezprostředně po své rezignaci před novináři. 

Milan Hnilička (za ANO) na jednání Sněmovny 26. ledna 2021 v Praze kvůli porušení protiepidemických opatření složil poslanecký mandát. Milan Hnilička (za ANO) na jednání Sněmovny 26. ledna 2021 v Praze kvůli porušení protiepidemických opatření složil poslanecký mandát. | ČTK / Šulová Kateřina
Zároveň podle svých slov cítí podporu od řady sportovních organizací, což prý bere jako ocenění své práce. „Nicméně jsem si plně vědom své odpovědnosti, a že jsem o víkendu porušil vládní opatření. Omlouvám se za to, omlouvám se za to všem poslancům,“ omluvil se opět bývalý hokejový reprezentant a teď už i bývalý poslanec za hnutí ANO.

„To co se stalo, tak jsem musel vzít odpovědnost a i svým způsobem pro sebe udělat rozhodnutí, které nebylo jednoduché,“ dodal. Rezignaci prý učinil i proto, aby si mohl zachovat respekt nejen mezi poslanci, ale i ostatními lidmi a sportovci. „Byla to lidská chyba. Nebyla určitě první, ani poslední.“

Babiš otočil a Hniličkův konec v NSA nechce

I když ho premiér Babiš v pondělí vyzval, aby kvůli účasti na oslavě narozenin politického kmotra Petra Bendy rezignoval i na post šéfa Národní sportovní agentury, nakonec otočil. „Nikomu by teď neprospělo, kdyby se rozjelo kolo spekulací kolem nového šéfa, došlo by k její paralýze,“ řekl premiér Deníku. Připomněl, že Hnilička se za účast na oslavě omluvil a rezignoval na poslanecký mandát. „Máme ale osm měsíců do voleb, tak si nemyslím, že by bylo správné ho odvolávat,“ řekl Deníku.cz. Dodal, že po volbách přijde nová garnitura, která může Hniličku vyměnit.

Sám Hnilička o rezignaci také neuvažuje. „Spousta lidí kolem sportu je si vědoma, co jsem za poslední tři roky kolem sportu odvedl. Beru to jako životní poslání,“ řekl ke své další budoucnosti ve sportovní agentuře. S premiérem prý bude ale ještě o situaci jednat.

Předmět schůzek nevysvětlil

Účast v teplickém hotelu při oslavě Bendy Hnilička odůvodňoval Hnilička mimo jiné také pracovními schůzkami. Co konkrétně bylo jejich předmětem, ale vysvětlit nedokázal. „V podstatě za poslední dva roky, kamkoliv jsem přijel, ať už to bylo osobní nebo pracovní, tak se to v podstatě zvrtlo v mém okolí v pracovní jednání. Přijel jsem pogratulovat letitému známému a při té příležitosti jsem mluvil i s Jiřím Šlégrem a se zástupci judistického oddílu, se kterými jsem také pravidelně v kontaktu,“ nebyl k předmětu schůzek konkrétnější. Následně mluvčí Národní sportovní agentury Hniličku od novinářů odvedl i když měli další dotazy.

Hnilička nebo také bývalý premiér Jiří Paroubek (dříve ČSSD) se účastnili sobotní oslavy narozenin podnikatele a někdejšího politika a šedé eminence ČSSD Petra Bendy. Utajená akce se konala i přes vládní protikoronavirová opatření  v teplickém hotelu Prince de Ligne. Mezi hosty byl například i  místopředseda Rady České televize, bývalý hokejista a poslanec Jiří Šlégr a podle zjištění Radiožurnálu i liberecký krajský policejní ředitel Vladislav Husák. Policejní prezident Jan Švejdar ho vyzval k vyvození odpovědnosti.

Video  Tajná party papalášů: Paroubek, Hnilička, Šlégr a další pařili u kmotra Bendy!  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Předseda Národní sportovní agentury Milan Hnilička v pondělí oznámil, že rezignuje na poslanecký mandát, o setrvání ve funkci šéfa agentury se rozhodne podle toho, jak se k aktuální situaci postaví sportovní prostředí. V prohlášení uvedl, že si plně uvědomuje zodpovědnost, kterou má jako poslanec vládní koalice. „Proto jsem se po té zbytečné chybě, kterou jsem udělal, rozhodl rezignovat na svůj poslanecký mandát. Co se týče funkce šéfa sportovní agentury, počkám, jak se k celé věci postaví sportovní prostředí. Zatím ale cítím velkou podporu,“ uvedl. Dříve sdělil, že poslal 50 000 korun na sbírku organizace Člověk v tísni pro lidi v tíživé situaci.

Organizátor i účastníci akce porušili několik platných opatření proti šíření koronaviru, hrozí jim pokuta. Případ prověřuje policie, pokud zjistí porušení nařízení, předá věc k dořešení správním orgánům. V Česku nyní musejí být zavřené vnitřní prostory restaurací, na veřejných místech jsou povinné roušky a rozestupy, na vnitřních i venkovních akcích se mohou setkat maximálně dva lidé, od 21:00 platí až na výjimky zákaz nočního vycházení.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ingmarie ( 27. ledna 2021 04:39 )

má kamarády , který mu s rozdělením miliard pomáhají ,akorát když to nutně potřebovali pracovně probrat v Teplicích , tak to nějakej závistivec závistivej vykecal

ingmarie ( 27. ledna 2021 04:31 )

Hnilička je prolhanej Babišův papaláš

starymlok ( 26. ledna 2021 23:57 )

Holt Pelta se musí nahradit

bure70 ( 26. ledna 2021 22:13 )

Někteří už jistě nehoděj, jako třeba já.

villon ( 26. ledna 2021 21:46 )

Jak jde o prachy (státní, vybrané na daních a přetvořené do formy dotací), tak je na Bureše spoleh. Džegr se Špotákovou dají fotku v létě na bilbord, DC národní hrdina Štěpec pustí dobré slovo za Slováka, Pelta si pojede svý miliardový dotace a spokojený koblihy to tam stejně agrofertu hoděj. Vo co gou?
P.S. A olympionici se i přednostně navočkujou, tipuju, že to Hnilda prosadí.
Že vám není hanba, kdo je volíte.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa