Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Otevřelo očkovací centrum na Vinohradech: Vakcína denně pro 600 lidí i čtyři odpočinkové místnosti

Autor: diz - 
22. ledna 2021
16:41

V Praze se otevřelo další velkokapacitní očkovací centrum. Místem vzniku se stala Fakultní nemocnice Královské Vinohrady (FNKV), fungovat začalo už od pátku. V první fázi zde lékaři a personál zvládnou naočkovat 600 lidí denně, do budoucna se nicméně počítá s dvojnásobkem.

Nové očkovací centrum v Praze zřídila FNKV v budově LDN v 5. patře. Uvést jej do provozu trvalo zdejšímu personálu zhruba čtyři dny. „Zřízení očkovacího centra spočívalo v předělání celého jednoho patra budovy, přičemž stávající pacienty jsme přemístili do jiných pater,“ sdělil k tomu ředitel FNKV Petr Arenberger.

Nejprve 600 očkovaných, pak 1440

Očkovací centrum bude sestávat z místností, kde se pacienti registrují, kde bude vakcína aplikovaná, a z ordinací, kde budou pacienti vyšetřeni před očkováním. „Dále jsou tam čtyři velké místnosti, které slouží k odpočinku po očkování pro případ pacientů, kteří musí povinně 20-30 minut po očkování počkat v očkovacím centru, pokud by došlo k akutní alergické reakci,“ vysvětlil ředitel pro Blesk.cz.

Chod bude mít na starosti patnáctičlenný personál - lékaři, zdravotní sestry, registrující pracovníci a farmaceut, který bude očkovací látku ředit na pracovišti. Podle ředitele jsou prostory uzpůsobené tomu, aby zde mohlo být denně naočkováno 1 440 pacientů, a to při zachování nezbytných rozestupů a bez hromadění pacientů. „S tím se ovšem počítá při dvanáctihodinovém provozu,“ upřesnil ředitel. „Nyní nás čeká spíše pomyslné zahřívací kolo, kdy bychom měli být schopní očkovat 600 pacientů denně.“

Vakcín teprve bude dostatek

Aby mohlo centrum pracovat na plné obrátky, je zapotřebí, aby Česká republika disponovala dostatkem vakcín. To je podle premiéra Andreje Babiše (ANO), který byl u zprovoznění centra, problém pouze současnosti. „Vakcín je dost pro všechny, ale v jiném čase, než bychom potřebovali,“ sdělil novinářům s dovětkem, že vláda objednala 12 milionů vakcín u společností Pfizer a BioNTech.

Premiér Andrej Babiš k očkování v Česku:

Video  Andrej Babiš o očkování proti koronaviru při otevření očkovacího centra ve vinohradské nemocnici  - ČTK
Video se připravuje ...

Ta ovšem omezila dodávky vakcíny do Evropy, do Čech se tak podle Babiše dostanou v delším časovém horizontu. „Čeká nás fáze, kdy bude vakcín méně, ve druhém kvartálu lze očekávat, že vakcín bude zase více. A právě proto je nezbytné připravovat velkokapacitní očkovací centra,“ nechal se slyšet premiér. Podle něho by vakcín mělo být v Čechách „dost“ nejdříve v březnu. „Ale kdy to nastane, o tom nerozhoduje česká vláda nebo Evropská unie, ale společnost Pfizer.“

Nové centrum i parkoviště

Ředitel připustil, že je do budoucna plánovaná nová montovací stavba očkovacího centra, při které hodlá nemocnice navýšit také parkovací kapacity. V současné době lze k budově LDN přistavit 27 míst, podle ředitele by měl vzniknout prostor pro dalších 50 vozidlových stání.

Zlepší se také automobilová obslužnost. Nyní jsou u nejjižnějšího vstupu do areálu nemocnice, který je k očkovacímu centru nejblíže, přistavené kontejnery, které zajišťují antigenní testování. „Kontejnery míníme přemístit, aby mohly být příjezdy k budově více plynulé,“ sdělil Arenberger.

Očkovaný personál

Zatímco na jaře a přes léto se některé pražské nemocnice potýkaly s nedostatkem ochranných pomůcek, roušek, rukavic či dezinfekce, ve FNKV toto naštěstí není na pořadu dne. „Zásob roušek máme zhruba na rok. Co se týče dalších ochranných prostředků, dokupujeme je průběžně. Některých prostředků máme zásob až na tři měsíce,“ uvedl ředitel.

I z hlediska očkovaného personálu míní Arenberger, že lékařský i nelékařský personál přistupuje k pandemii zodpovědně a nechává se očkovat. „20 % personálu prodělalo onemocnění covid-19. Do dnešního dne je dále zhruba 50 % personálu očkováno,“ uvedl s podivením, že se setkává se skeptickými reakcemi z řad lékařů, kteří by naopak měli jít veřejnosti příkladem. Ve vinohradské nemocnici se však toto neděje.

Problém obecně vnímá i Babiš. „Mrzí mě, že lidé vakcíně nevěří. Statisticky je vysoký počet občanů, kteří očkování odmítají. Jsou to vesměs mladí lidé. Přitom je to jediné řešení, jak se z této krize, která trvá už rok, dostat,“ uvedl premiér. „Takovým skeptikům bych vzkázal, ať se do nemocnice jdou podívat na ty nejtěžší případy onemocnění covidu-19, o které se lékaři musí starat. Ať si udělají obrázek sami,“ doplnil Arenberger.

Video  Za očkováním z Kolína do Prahy: Rakušan o problémech s registracemi a Babišovi v bunkru  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Covid_19 ( 22. ledna 2021 22:27 )

do 15.ledna stačilo jít kolem této nemocnice ve "správný čas" a oni vám dali přebytečnou vakcínu, to fakt normální člověk nevymyslí, místo potřebných se očkovali protekční

Dodovec ( 22. ledna 2021 18:07 )

No, dnes to byla spíše "potěmkiáda"..., očkovalo se stále ve starém

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa