Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

Zeman na prohlídce: Očkování bez komplikací. A má plán na vyznamenání za registrační systém

Autor: ČTK - 
21. ledna 2021
14:57

Prezident Miloš Zeman nemá po středečním očkování proti koronaviru žádné obtíže. ČTK to ve čtvrtek řekl jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Následná preventivní prohlídka, kvůli níž prezident bude do pátku v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN), podle něj pokračuje podle plánu.

Bez obtíží. Vše probíhá dle plánu,“ sdělil ČTK Ovčáček na otázku, jaký byl stav prezidenta v hodinách po očkování.

Šestasedmdesátiletý Zeman dostal vakcínu v ÚVN ve středu odpoledne. Očkován byl látkou od firem Pfizer a BioNTech, čeká ho proto ještě druhá dávka. Ta by se měla podávat nejméně po 21 dnech. Prezident si chtěl původně počkat na jednodávkovou vakcínu, nakonec se ale rozhodl pro očkování již nyní.

Zeman očkování dlouhodobě podporuje, považuje ho za jedinou možnost, jak pandemii porazit. Z předních českých politiků se již nechali očkovat premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Zeman zůstal v nemocnici přes noc kvůli plánované komplexní preventivní zdravotní prohlídce. Již dříve řekl, že absolvuje například počítačovou tomografii a magnetickou rezonanci. Ve vojenské nemocnici byl v posledních letech několikrát. Loni mu v ní operovali zlomenou ruku, kterou si zranil při pádu. O rok dříve v ÚVN zůstal čtyři dny na rekondičním pobytu. Vojenští lékaři mu také například vyšetřili sluch. Dlouhodobě se prezident léčí s neuropatií dolních končetin a cukrovkou.

Zeman nevyloučil metál pro Dzurillu

Pokud bude systém on-line registrace na očkování proti koronaviru úspěšný, vládní zmocněnec pro IT a digitalizaci Vladimír Dzurilla dostane od prezidenta Zemana vyznamenání. Prezident to řekl v rozhovoru pro čtvrteční Mladou frontu Dnes (MfD). Na vyznamenání chce Dzurillu navrhnout premiér Andrej Babiš (ANO) kvůli jeho práci na registračním systému i třeba systému elektronické evidence tržeb (EET).

Senioři mají možnost se v systému k očkování hlásit od pátečního rána, v budoucnu by měli dostat možnost se on-line na vakcinaci registrovat také ostatní lidé v Česku. Spuštění systému doprovázely problémy se zasíláním registračních kódů, v sobotu očkování v některých nemocnicích zpomalily dočasně nedostupné údaje o rezervacích. Objevily se také případy, kdy senioři dostali termín vakcinace v nemocnici, kde se ještě neočkovalo.

Vyznamenání dostal už Prymula

Podle Zemana jde o obrovskou logistickou operaci, se kterou nikdo nemá zkušenosti, a proto lze tolerovat „drobné chyby“, které se vyskytly. Akci považuje za relativně úspěšnou na jejím počátku, za úspěch ji bude možné označit teprve tehdy, až skončí. „Pokud skončí dobře, tak ano, dám panu Dzurillovi vyznamenání,“ řekl prezident.

V souvislosti s epidemií koronaviru Zeman loni v říjnu vyznamenal epidemiologa a tehdejšího ministra zdravotnictví Romana Prymulu. Za zvládnutí první vlny nákazy mu udělil Řád bílého lva. Medailemi Za hrdinství a Za zásluhy prezident ocenil několik zástupců složek integrovaného záchranného systému, které při pandemii pomáhaly, a biochemika a virologa Tomáše Cihláře, který se podílel se svým týmem na vývoji léku remdesivir používaného pro pacienty s nemocí covid-19.

Sanhnusak ( 22. ledna 2021 09:17 )

Už chodí bez ortézy, ale sportovní aktivity by ještě neměl naplno rozjíždět. Ruka ještě nesnese plnou námahu, naštěstí jsou sporty, které tu ruku šetří. Doporučil bych maratonský běh nebo skoky na lyžích.

ANO_nam_bude_lip ( 22. ledna 2021 09:11 )

Pane Bože, vzal jsi mi Evu Pilarovou , kterou jsem měl rád.
Pane Bože, vzal jsi mi Seana Conneryho, kterého jsem měl rád.
Pane Bože, chci ti ještě říci, že mám rád Miloše Zemana.

Kamil Škoch ( 22. ledna 2021 08:56 )

Dzurila - další zas.. Slovák nakýblovanej v ČR.

elwyn ( 21. ledna 2021 18:34 )

Za ten chaos ,který v souvislosti s očkováním nastal chce někoho vyznamenat?

stoura ( 21. ledna 2021 17:33 )

Bohužel,každý národ má takového prezidenta, jakého si zasluhuje.Smutné je to, že sám nemá tolik soudnosti a nedokáže sám položit funkci!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa