Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Chceme spravedlivé rozdělování vakcíny,“ odpověděl Hřib na kritiku. Z chaosu viní Babiše

Autor: jza - 
20. ledna 2021
19:09

Na pražského primátora se obrátil v minulých dnech s kritickým dopisem starosta Prahy 8 Ondřej Gros (ODS), který si stěžoval na to, že podle něj v rozdělování vakcín panuje chaos a jsou upřednostňovány městské části, které mají dobré vztahy s magistrátem. „Prostě kdo si co kde urve,“ stojí v jeho dopise. Zdeněk Hřib (Piráti) však z chaosu viní hlavně premiéra Andreje Babiše, který nechce kraje ani Prahu nechat distribuci vakcíny řídit. 

Starosta Gros svou kritikou naráží na to, že Praha 3 a Praha 2 si domluvily očkování svých seniorů tzv. po vlastní ose mimo centrální rezervační systém, a vidí v tom obcházení systému. Zrovna Prahu 2 přitom řídí jeho stranická kolegyně z ODS Jana Černochová a za místostarostku má jednu z nejhlasitějších kritiček primátora z magistrátu Alexandru Udženiju. 

Arogantní přístup premiéra

Zdeněk Hřib na to starostovi Prahy 8 odpověděl, že k těmto věcem dochází hlavně vinou vlády a kvůli arogantnímu přístupu premiéra. Už dříve také zaznělo, že premiér Andrej Babiš (ANO) krajům i Praze sdělil, že na řízení distribuce mají zapomenout. Hřib trvá na tom, aby spravedlivé rozdělování vakcíny měl na starost právě krajský koordinátor. „Musím odmítnout tvrzení, že by rozdělování vakcín v Praze bylo záměrně řízeno magistrátem dle politické příslušnosti starostů městských částí. Vláda nyní neposkytuje krajům ani potřebné informace. Řízení očkování z pozice krajského koordinátora je v Praze odmítáno premiérem,“ uvedl primátor.

Primátor trvá na tom, že pokud se do organizace očkování nevměšuje vláda, vše funguje tak, jak má. „Prioritou pro nás bylo z první dodávky vakcín pokračovat v očkování zdravotníků a naočkovat seniory v pobytových zařízeních a jejich pečovatele. V domovech pro seniory jsme měli volné pole působnosti a očkování tam proto proběhlo úspěšně a podle plánu,“ poznamenal Zdeněk Hřib.

Starosta Gros si také stěžoval, že má prostory pro očkovací centrum, ale nebyl jim přidělen status a například na Praze 7 se podle něj očkuje v ordinacích praktických lékařů. Tamní radnice však uváděla, že očkovaní probíhalo sice za pomoci praktických lékařů, ale prostřednictvím polikliniky. „Pokud nějaká městská část nyní očkuje pomocí vlastní polikliniky nebo praktiků, tak nejde o samostatné očkovací místo, ale de facto o detašované pracoviště konkrétní nemocnice, která je distribučním očkovacím místem,“ podotkl primátor.

Domácí očkování není možné

Také upozornil, že není nyní ani možné očkovat lidi v domácnostech a tzn. mobilní týmy jsou určené hlavně lidem v pobytových sociálních službách a zdravotnických zařízeních. „Vakcína Astra Zeneca, kterou budou moci použít praktici k očkování v návštěvní službě, bude dostupná až v březnu,“ doplnil.

Vypadá to také, že vakcín v hlavním městě bohužel není dost, a podle Hřiba musí již začít během příštího týdne očkovat druhou dávku lidem, kteří již vakcínu dostali. To potvrdil ve středu také ředitel Městské polikliniky Praha a krajský koordinátor očkování David Doležil. Dodávky očkovacího séra firem Pfizer a BioNTech se příští týden sníží na 60 procent původně dojednaného objemu a v dalších týdnech lze počítat se zhruba 80 procenty.

Covid_19 ( 21. ledna 2021 08:35 )

díky vládě jsem promořený, takže vakcínu nechám potřebnějším

dietr ( 21. ledna 2021 05:24 )

Hřibe, už je po sezóně, zalez pod jehličí.

Covid_19 ( 20. ledna 2021 23:12 )

proto Prymula pochválil Prahu, že zvládá epidemii nejlépe, i když jim cizinci škodí co mohou. Zvládají to, i když jim premiér škodí jak může

Covid_19 ( 20. ledna 2021 23:10 )

od března se staráme o seniora 85+, nestrčili jsme ho do LDN a podobného ústavu. Po očkování je u nás, aby nebyl sám, my se staráme na rozdíl od vlády

marmat ( 20. ledna 2021 22:10 )

Chaos vyrábí PEČLIVĚ a neuvěřitelně (jako sabotáž) sám !"PRIMÁTOR" Hřib !!!§§§§
Povoluje už rok shromáždění bez roušek a o sankcích ani u Moravce NIC netuší....
Krizový stav ho nezajímá a neomezuje ve vydávání souhlasů "!revolucí"!
v centru Hlavního města !!! Ale NIKDO se ho na to ani nezeptá....JAK TO ???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa