Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nejdřív únava a kašel, pak silný průjem. Manžel bojuje na JIP, já v karanténě, popsala bezmoc Ivana

Autor: vet - 
21. ledna 2021
05:03

Na kolena dokáže covid-19 srazit i zatím zdravé. Zatímco manžel (67) Ivany Kastlové (65) z Prahy bojuje na JIP o život, ona zápasí doma s izolací, osamocením a černými myšlenkami.

Rizika, která pandemie přináší, nebrala paní Ivana na lehkou váhu, přesto virus otřásá jejím životem. „Vyhýbám se místům, kde je větší množství lidí, používám roušku. O to horší pro mě bylo, když jsem zjistila, že je manžel pozitivní,“ začíná vyprávět svůj příběh. Nákaza dorazila nenápadně. „Muž začal pospávat. Jedl méně, ale na nic si nestěžoval. Pak dostal kašel a rýmu, myslela jsem si, že venku nastydl,“ vzpomíná paní Ivana.

Následně ho zachvátil silný průjem, záchranka ho odvezla do nemocnice a dosud je na jednotce intenzivní péče. Ivana měla test negativní, je doma v karanténě, zcela odstřižená od světa. Když zavolala do nemocnice, řekli jí, ať se připraví na všechno, ale že se může stát i zázrak. „Byla jsem v šoku, ale zároveň ráda, že mi to řekli na rovinu,“ vysvětluje.

Od té doby na ni doléhá samota stále víc. „Jsem aktivní člověk. V normální době chodím na country tance, na brigády. To mi vždy v těžkých situacích pomáhalo. Teď jsem jako ve vězení,“ říká. Snaží se doma zaměstnat. Pere a žehlí manželovo oblečení do práce. „Do ničeho se mi nechce. Začnu dělat a zase si sednu. Cítím se unavená. Přes den usínám, v noci nemůžu spát,“ popisuje své současné dny.

Světlými okamžiky jsou chvilky, když jí syn ke dveřím přinese nákup, a každodenní dlouhé telefonáty se sestrou. „Je úlevou, když si můžete s někým alespoň na dálku popovídat,“ dodává. Také ji povzbudila zpráva z nemocnice, že je na tom manžel o trochu lépe. „Stále ale přemýšlím, co bude dál. Jsme spolu 37 let,“ povzdychne si.

Video se připravuje ...
Další videa