Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Studenti šílí z lockdownu v Anglii, ale Zuzka říká: V Česku jsou na tom hůř

Autor: shp - 
25. ledna 2021
20:04

Lockdown kvůli pandemii koronaviru má na mnoho lidí negativní dopad. Tím nejčastějším je sociální izolace, která může vést až k depresím. Lockdown zasáhl i mnoho mladých zahraničních studentů po celém světě. Ti mnohdy snášejí odloučení od rodiny a přátel ještě hůře. Mezinárodní studenti z Univerzity v Cambridge promluvili o svém trápení.

V Anglii je totiž postihl už třetí lockdown, což je velký nápor na jejich nervy a psychiku. Spousta studentů neví, na jak dlouho budou „uvězněni“ na koleji. Prozatím se dozvěděli, že na neurčito. Mladí lidé se proto bojí chaosu v cestování, až dojde k rozvolnění, nejisté finanční situace a problémů s online výukou, která prostě a jednoduše nemůže nikdy nahradit fyzickou docházku.

Mám pocit, že univerzita a kolej se poučily z minulého roku jen velmi málo. Není tu skoro žádná flexibilita. Mezinárodní studenti mají zůstat na Cambridge, i když se celý semestr změnil na online výuku. Většina z nás nemá to privilegium jen tak naskočit na vlak domů,“ řekl studentskému portálu The Tab Cambridge Polák Krystian Schneyder, který je právě v druhém ročníku.

Živáčka vidím z okna málokdy

Absolutně jsem nečekal, že budu sám zavřený ve svém pokoji na koleji právě teď. Chodba je prázdná a z okna málokdy vidím živáčka. Nemůžu si přestat lámat hlavu nad tím, proč tu pořád jsem. Chybí mi mí přátelé, moje rodina, můj rozkošný pes a autentická domácí kuchyně. Co jde ruku v ruce s osaměním, je stesk po domově, který spustí maličkosti,“ přiznal se čínský student Yasi Zhu, jenž je v prváku.

Natasha z Austrálie souhlasí. „Jsem neskutečně vděčná, že tu můžu být na koleji s dobrou podporou a přáteli. Jenže neustále porovnávám život v zemi, kde je situace s covidem horší a doma, kde je vše snadnější a kamarádi se baví,“ řekla portálu. „Když na kampusu nikdo nezůstal, užívám si statusu nejzvučnějšího jména,“ prohlásil vtipem americký student prvního ročního, který si nepřál být jmenován.

Vše je zavřené, ale já platím stejně vysoké školné i nájem

Z lockdownu na koleji je ale otráven. „Nedává smysl, abych tu platil tolik, když nemám přístup ke zdrojům univerzity. Na patře jsem sám, tělocvična je zavřená, hudební zkušebna také, kantýna je otevřená jen na hodinu denně, všechny brány jsou až na jednu zavřené, ale můj nájem a školné zůstaly stejně vysoké,“ popsal Američan svou obtížnou finanční situaci. Ta se stále zhoršuje.

Arianna Muñozová, která také pochází z Ameriky, přiznala: „Minulý semestr byl první, kdy jsem se cítila, že sem patřím, že mám přátele, že se stávám dospělou. Teď jsem zpátky ve své „dětské ložnici“ a zjišťuji, že se měním v nejistou a nešťastnou osobu, kterou jsem byla na střední škole.“ I když většina studentů smutní a naříká, najdou se ale i tací, co našli na situaci ve Velké Británii pozitiva.

Češka Zuzka: Doma jsou na tom hůř

Jako například Češka Zuzka Nevyjelová. „V České republice jsou univerzity zavřené od začátku. Většina mých přátel ani ještě nebyla na univerzitě, kde má studovat. V tomto smyslu jsem na tom lépe,“ prohlásila. „Zkušenost z univerzity je tak dobrá, kolik z ní dokážete vytěžit. Jsem ráda, že nyní bydlím se dvěma mezinárodními studentkami. Jsme motivovány, abychom z toho vytřískaly, co nejvíc jde.“

Odborník o mutaci koronaviru:

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa