Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Blatný představí změny „psa“ vládě. Přidejte šestý stupeň, volá kvůli mutaci vědec

Aktualizováno -
20. ledna 2021
23:00
Autor: simao, ČTK, trm - 
20. ledna 2021
12:15

Že protiepidemický systém PES dozná změn, je jisté. Jakých přesně, o tom se nadále jedná. Ministerstvo zdravotnictví finální tabulku nového „psa“ ještě nezveřejnilo, server TN.cz však upravenou v úterý publikoval. Obsahuje mj. i kolonku, která se týká rozvolnění podle počtu hospitalizovaných v nemocnicích. Právě o tomto postupu mluvil o víkendu premiér Andrej Babiš (ANO), když navrhl rozvolňovat až v momentě, kdy bude cca 2000 hospitalizovaných. Nyní je přes šest tisíc. K úpravě, ale mnohem tvrdším směrem, vyzval jeden ze spoluautorů systému, vědec Jan Kulveit, který působí na Oxfordské univerzitě. Kvůli britské mutaci by doporučil dokonce šestý stupeň. 

Zda jsou změny, které tabulka tn.cz zahrnuje, finální, či zda dojde k nějakým dalším úpravám, není jisté. „K žádným verzím, které kolují v prostoru, se vyjadřovat nebudeme. Pan ministr představí tabulku nejprve poslancům a ministrům,“ řekla Blesk Zprávám mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová.

Poslanci by měli v průběhu čtvrtka dostat změněnou tabulku k připomínkování.

Konečná verze aktualizované tabulky opatření navázané na protiepidemický systém PES by měla být hotová během dneška, v pátek ji chce ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) představit vládě na mimořádném zasedání, řekl novinářům ve Sněmovně.

Tabulka na serveru TN.cz nadále zohledňuje 5 stupňů protiepidemického systému. V každém z nich je pak uvedeno, kolik hospitalizovaných je nutné pro daný stupeň.

Momentálně je Česko v 5. stupni „psa“, ministerstvo zdravotnictví hlásí 6608 hospitalizovaných. Premiér Andrej Babiš (ANO) se v neděli nechal slyšet, že by rozvolňoval až kolem 2000 hospitalizovaných. „My se musíme dostat někde kolem dvou tisíc covidových pacientů, protože v tomhle stavu není možné rozvolňovat,“ uvedl Babiš ve svém pravidelném nedělním hlášení.

1. stupeň „psa“ pod tisíc hospitalizovaných?

Pozměněný PES podle TN.cz počítá s tím, že spodní hranicí pro 5. stupeň jsou 4 tisíce hospitalizovaných s covid-19, z toho 400 hospitalizovaných na JIP. 4. stupeň pak má hranici 3000 hospitalizovaných (300 na JIP), 3. stupeň 2000 hospitalizovaných (200 na JIP), 2. stupeň nad 1000 hospitalizovaných (100 na JIP). Teprve pod tisíc hospitalizovaných by Česko mohlo být v 1. stupni „psa“.

Babiš dnes uvedl, že vláda rozvolňovat epidemická opatření zatím nechce a po souhlasu Sněmovny s prodloužením nouzového stavu prodlouží nyní platná.

Blatný: Zákazy stýkání uvnitř rodin neplánujeme

Spoluautor výpočtu rizikového skóre PES Jan Kulveit z Oxfordské univerzity v úterý uvedl, že by se kvůli rychleji se šířící britské mutaci nového typu koronaviru měla opatření v pátém stupni upravit, aby epidemii víc brzdila. Připravit by se měl i šestý stupeň, míní.

„Nastavení dalšího zpřísnění protiepidemického systému teď není na stole,“ řekl dnes ministr Blatný.

„Neplánujeme teď ale další zpřísnění ve smyslu zákazu stýkání uvnitř rodiny, jako to mají některé země, nebo třeba toho, že by se zakazovalo občanům chodit déle než x kilometrů kolem svého domova. Nic takového nyní není na stole,“ dodal Blatný.

Stále zavřené restaurace

Upravený systém PES přitom podle TN.cz počítá s tím, že např. restaurace budou moci dále v Česku ve 4. a 5. stupni fungovat pouze přes výdejní okénko. Ve 3. stupni je pak povoleno „50 % z kapacity, maximálně 4 osoby u jednoho stolu, pouze sedící hosté, zákaz reprodukované / živé hudby, provoz v době 6:00 - 23:00 hod.“.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) již dříve uvedl, že za současné epidemické situace se o rozvolnění v případě restaurací na vládě vůbec nehovořilo a nepřichází dle něj v úvahu.

„Restaurace jako jedna z mála oblastí je prokazatelně místem - a v principu to není nic proti restauracím - ale je to místo, kde se lidé setkávají v blízkosti, kde nemohou mít roušky, protože konzumují jídlo nebo pití. A je i ze zahraničních studií vidět, že toto je místo, kde je riziko nákazy zhruba dvojnásobné oproti běžnému setkávání. Ve stupni číslo 5 nikdo o otevření restaurací neuvažuje nejenom v naší zemi, ale v žádné jiné zemi, takže o restauracích jsme zatím nijak nejednali,“ uvedl Blatný na tiskovce po jednání vlády.

Za sportem či kulturou jen s negativním testem?

Nová tabulka opatření protiepidemického systému by měla obsahovat možnost u některých akcí zvýšit počet diváků při předložení negativního testu na koronavirus. Netýká se to ale podle Blatného pátého, nejrizikovějšího stupně, jehož opatřeními se nyní Česko řídí.

Pozměněný PES ve verzi dle TN.cz pak zahrnuje i nová pravidla pro sport a kulturu. Ve 4. stupni by zahrnoval „organizační a režimová opatření, rozestupy 2 metry ve společných prostorech, ochranný prostředek dýchacích cest, 20 % z kapacity, maximálně 300 sedících osob, negativní antigenní / PCR test < 48 hodin, evidence návštěvníků, objednávkový systém vstupenek, bez zpěvu diváků“, jak tabulka popisuje.

Ve 3. stupni pak pracuje s možností do 1000 sedadel a max. 50 % kapacity, nad 1000 sedadel jsou pak dvě varianty v případně toho, zda budou mít návštěvníci negativní test, či nikoli.

Babiš proti rozvolnění

Babiš dnes ČTK řekl, že rozvolnění nenapovídají čísla nově nakažených a hospitalizovaných. Sněmovna bude na žádost vlády o prodloužení nouzového stavu do 21. února jednat ve čtvrtek.

Babiš také zvažuje možnost, zda po vzoru Německa a Rakouska nezavést v hromadné dopravě a obchodech povinnost nosit chirurgické roušky a respirátory.

Obavy z britské mutace

V souvislosti se šířením takzvané britské mutace koronaviru Německo a Rakousko zavádějí povinnost nošení respirátorů či chirurgických roušek ve veřejné dopravě a obchodech. Česko jich má podle Babiše v zásobě a u výrobců dost, otázkou je jejich cena a hrozba, že s vyšší poptávkou jejich cena poroste. Omezení ceny ze strany státu by podle něj mohlo znamenat, že výrobci je raději vyvezou.

Britskou mutaci nového typu koronaviru zaznamenali v polovině prosince v Anglii. Nakažlivější varianta nákazy se dosud prokázala například v Německu, na Slovensku a v Maďarsku, podezření na výskyt mutace ohlásilo Rakousko. V Česku ji laboratoře potvrdily v pondělí.

Spoluautor PSA: Zaveďte šestý stupeň

Blatný po pondělním jednání vlády řekl, že mutace není nebezpečnější, ale šíří se zhruba o 40 procent rychleji. To, co při epidemii nastane za deset dnů, může v případě britské mutace nastat už za šest, doplnil. Kvůli rychlejšímu šíření patrně mutace mezi variantami viru převládne.

Před dopadem britské mutace varuje vědec Oxfordské univerzity a spoluautor PSA Jan Kulveit. Varuje před rychlým šéřením viru a jeho dopady na celkovou situaci. PESpodle něj nebyl vyvíjený tak, aby zahrnoval novou mutaci viru, index rizika ani patření. „Ani úroveň 5 nemusí stačit na to, aby “britskou” verzi brzdila. Je vhodné se zamyslet jak PES 5 upravit tak, aby více brzdil, například tlakem na testování a homeoffice ve firmách. Také by bylo třeba připravit úroveň PES 6,“ napsal Kulveit v obsáhlém příspěvku na Facebooku.

Video  Blatného srovnání pandemie v ČR a zahraničí: Stav je vážný všude, koronavirus zasahuje všechny země  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Maximilian ( 21. ledna 2021 04:51 )

Místo debilniho psa měli zajistit dodávky vakcín, ČR dostává málo ,proč asi?Ukradené dotace=málo vakcíny

rapid15 ( 20. ledna 2021 16:10 )

Jsem konstatntní. Měl bysis sundat klapky z očí a koukat kriticky vlevo i v pravo. Řvát stále jen jedním směrem nic neřeší
Otevřít fitka je další kravina. Kdo tam bude navíc kontrolovat ty desítky padělaných papírků, který na testu každý dostane? Test smíš absolvovat 1x za pět dní. Můžeš si ale neomezeně i nekolikrát denně platit 2000 za test PCR .

kurna1 ( 20. ledna 2021 15:59 )

Jakpak je na tom naš vůdce. Jestli ho ještě oživují

rapid15 ( 20. ledna 2021 13:41 )

Převezte konečně z nemocnic zpět do vydezinfikovaných domovů soc.péče s proočkovaným personálem všech těch 6000 zbytečně hopitalizovaných a zabírajících místa v nemocnici. stovky jiných jsou v nemocnicích zcela zdraví a bezpříznakoví.
Personál se o ně v DD dokáže postarat, jako vždy, když měli nějakou min. zdr. potíž. .
A rázem bude PES na č. 1 !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa