Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Smutná tečka za Trumpovým prezidentstvím: V USA s covidem zemřelo už 400 tisíc lidí

Autor: ČTK - 
19. ledna 2021
22:40

Po rekordních statistikách z první poloviny měsíce evidují Spojené státy v posledních dnech příznivější vývoj hlavních ukazatelů o vývoji epidemie covidu-19. Už déle než týden klesají průměrné přírůstky bilance nakažených, po měsících růstu také minulý týden začal klesat počet nakažených. Celková bilance úmrtí spojovaných s koronavirem dnes ovšem překročila 400.000, vyplývá ze statistik Univerzity Johnse Hopkinse (JHU). Smutného milníku Spojené státy dosáhly v poslední den funkce prezidenta Donalda Trumpa, který covid zlehčoval. V absolutních číslech mají Spojené státy nejvíce infikovaných i mrtvých na světě.

Na každý z posledních sedmi dní stále připadá více než 3000 úmrtí, růst průměrného denního součtu se ale zastavil. Agentura Reuters podotýká, že mrtvých s koronavirem prudce přibylo po Vánocích a 6. ledna denní bilance úmrtí překročila 4000.

Počet nových nákaz byl v pondělí nejnižší od začátku roku. Nahlášeno bylo na 140.000 pozitivně testovaných, přičemž průměrný přírůstek z posledního týdne podle listu The New York Times opět výrazně klesl a už se dostal pod hranici 210.000. USA zároveň hlásí okolo dvou milionů vyhodnocených testů denně, uvádí iniciativa The COVID Tracking Project.

Dobrovolnický projekt, který shromažďuje oficiální údaje z jednotlivých amerických států a území, po pondělku hlásil pokles počtu hospitalizovaných s covidem-19 na 123.848. To je stále více než dvojnásobek oproti maximálním hodnotám z jara a léta, ještě minulé úterý ale bylo v nemocnicích přes 131.000 pacientů s nemocí covid-19.

Pozitivní vývoj registruje i nejlidnatější americký stát Kalifornie, kde se na začátku měsíce i přes přísný karanténní režim nemocnice dál plnily, zatímco prudce narůstaly denní počty mrtvých. V posledních dnech statistiky konečně začaly klesat a bilance obětí za 24 hodin se v pondělí opět dostala pod 500.

Nejhorší byla situace ve městě Los Angeles a jeho okolí. V desetimilionovém okrese Los Angeles County byly počty mrtvých tak vysoké, že okresní činitelé na konci minulého týdne pozastavili platnost nařízení o kvalitě ovzduší, která omezují provoz krematorií.

Rekordní růst statistiky obětí byl mezitím hlášen z Arizony, Alabamy, Mississippi nebo Pensylvánie. Americké státy tváří v tvář zdravotnické krizi nepostupují zdaleka jednotně. A zatímco v Kalifornii platí uzavírky podniků i povinná izolace obyvatel, v Mississippi nebo Alabamě plošná opatření končí u povinného nošení roušek na veřejnosti.

Absence federální strategie je jednou z hlavních příčin selhání USA v boji proti šíření covidu-19, uvedl v rozsáhlé analýze posledních 12 měsíců deník NYT. „Téměř po celou pandemii schopnost Spojených států kontrolovat virus omezovala politická polarizace a odmítání vědy,“ napsal list téměř rok po zachycení prvního případu nákazy v USA.

Obavy směrem k dalším týdnům a měsícům vyvolávají kromě nových mutací viru SARS-CoV-2 také dosavadní nedostatky v distribuci vakcín proti covidu-19. Očkovací kampaň v USA běží už více než měsíc, přičemž do poloviny ledna dostalo alespoň jednu dávku vakcíny asi 10,6 milionu obyvatel. Vláda přitom předtím vytyčila cíl do konce roku 2020 - podat první dávku alespoň 20 milionům lidí.

Video  Za očkováním z Kolína do Prahy: Rakušan o problémech s registracemi a Babišovi v bunkru.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

diskutujici ( 20. ledna 2021 09:08 )

Sorry jako, ale pokud píšete o USA jako celku, tak musíte mluvit i o Evropě jako celku.
USA cca. 9.8 mil. km2, Evropa cca. 10 mil. km2. A teď porovnejte ta úmrtí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa