Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Závody o termíny očkování skončí. Blatný slíbil hejtmanům důležitou změnu registrací

Autor: ČTK - 
19. ledna 2021
18:53

Od pátku by měli senioři registrovaní v online systému na očkování proti koronaviru dostávat druhý kód PIN až ve chvíli, kdy se objeví termín vakcinace v jejich okolí. Dosud ho obdrželi hned a museli volné termíny sledovat v systému. Nově tak systém umožní dávat v očkování přednost starším lidem. Napsal to v úterý server SeznamZprávy.cz s odvoláním na informace z Národní agentury pro komunikační a informační technologie (NAKIT). Tuto úpravu v úterý hejtmanům slíbil podle Asociace krajů ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Už to nebude souboj v rychlosti klikání, ale zaregistrovaní budou vědět, že na 99,9 procenta na ně čeká volný termín na očkování,“ cituje server vedoucího oddělení komunikace a marketingu NAKIT Lukáše Trnku. „Starší budou mít přednost,“ dodal Trnka. NAKIT se stará o vládní systémy a v jejím čele stojí vládní zmocněnec pro IT Vladimír Dzurilla. Senioři, kteří už druhý PIN mají, musejí ale volné termíny nadále sledovat.

Lidé nad 80 let mají možnost se na očkování registrovat od pátečního rána, vedle registračního kódu PIN při tom dosud hned dostávali také druhý PIN. Ten jim později mohl posloužit pro výběr volného termínu, když se v systému objevil. Nově budou zaregistrovaní senioři dostávat druhý PIN až ve chvíli, kdy se uvolní kapacita, a textová zpráva s druhým kódem tak bude sloužit i jako upozornění pro zaregistrované seniory, že je pro ně k dispozici termín.

Konec „soutěžení“ o termíny

Textovou zprávu s druhým kódem by měli senioři dostávat jen v případě volných termínů pro očkování v blízkosti jejich bydliště. Podle Trnky by se tak nemělo stávat, aby devadesátiletý senior z Mostu dostal informaci o volných termínech v Ostravě. „Zaregistroval se v Mostu, a tím pádem bude čekat, až se uvolní kapacita v Mostu,“ vysvětlil Trnka.

Video  Pokus o registraci do systému a následnou rezervaci očkování skončil neúspěšně. Termíny již byly rozebrány.  - Pavel Schuster
Video se připravuje ...

Asociace krajů v úterý po videokonferenci hejtmanů s Blatným uvedla, že ministr slíbil změnu avizovanou na pátek oznámit v nejbližší době. Hejtmanům se nelíbilo právě to, že dosavadní podoba centrálního registračního systému de facto nutí seniory k soutěžení o termíny očkování.

Blatný v úterý poslancům řekl, že v systému se zatím registrovalo zhruba 160 000 seniorů, tedy asi 40 procent z nich. Více než 58 000 jich má rezervován termín očkování. Lidí nad 80 let v Česku žije zhruba 441 000, klienti domovů seniorů dostávají vakcínu bez registrace od prosince. Starší lidé mají v očkování přednost, protože je koronavirus ohrožuje výrazně víc než mladší generace.

Video  Chyba nebyla na straně nemocnic. Karlovarský primář o nedostatku vakcíny i nečekaném překvapení.  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa