Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Papírnictví v Praze znovu otevřela, kupily se fronty. Prodeje přes internet moc nefungovaly

Autor: jza - 
19. ledna 2021
18:35

Pražané mohli v úterý opět vyrazit na nákupy psacích potřeb, papíru nebo třeba školních sešitů do svých oblíbených papírnictví. Ve městě už těch spíše menších, kam chodí hlavně místní klientela, moc nezbylo, a většinou se příliš nemohli spolehnout na to, že najednou budou prodávat přes internet. „Tak si to představte, objednáte si dvě propisky přes e-shop?“ klade si otázku prodavačka v papírnictví na Žižkově.

„Prakticky jsme měli zavřeno,“ dodala k tomu paní za pultem. Lidé podle ní chodí od rána docela dost, děti už potřebují pastelky nebo další věci do školy. Na Žižkově ale rozhodně nejsou takové fronty, jako byly loni při opětovném otevírání obchodů, zákazníci i zaměstnanci obchodu ale byli poměrně zklamaní, že měli zavřeno.

Nakupují nejen školáci 

Vláda se rozhodla otevřít papírnictví podle slov ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) i proto, že myslela právě na děti, kterým dochází sešity a tužky. Definitivně se otevření schválilo v úterý. Například před obchodem v Ječné ale čekala i postarší zákaznice se seznamem věcí, které doposud nedokázala sehnat. „Jinde mi řekli, ať si to objednám na internetu,“ posteskla si. Teď je ráda, že si opět může normálně nakoupit v obchodě, na který je zvyklá. Na ulici tu také čeká spíše pár lidí.

Otevření málem nestihla jedna z provozovatelek malého vinohradského papírnictví, která tu pracuje už 14 let, z toho 10 let provozuje s kolegyní obchod sama. Původně čekala, že podle dřívějších zpráv budou mít zavřeno až do konce týdne a zůstala na chalupě. Poté, co vláda začala naznačovat, že otevře, raději odjela zpět do Prahy. 

V Praze se opět otevřela papírnictví a lidé si mohli opět osobně nakoupit i v menších prodejnách.  (19. ledna 2021). V Praze se opět otevřela papírnictví a lidé si mohli opět osobně nakoupit i v menších prodejnách. (19. ledna 2021). | CNC/Jan Zázvorka

Do prodejny, která je zbožím naplněná doslova po strop, teď mohou pouze dva zákazníci najednou. Venku se tedy občas vytvoří krátká fronta. Taková místa slouží hlavně lidem z okolí a ti je také často vyhledávají i díky osobnímu přístupu, když lidem dokážou poradit nebo i sehnat, co potřebují. Oproti velkým obchodům také těžko vydělají něco prodejem přes internet, obchod na Vinohradech ho používá jen pro EET a po celou dobu, kdy PES obchody uzavřel, tedy nevydělali vůbec nic.

Naštěstí v minulosti podnik hospodařil tak, že si vždy nechávali nějaké peníze na horší časy, které teď bohužel přišly. „Kdybychom neměli rezervy, tak jsem říkala, že spíše umřeme na hlad než na covid,“ říká paní za pultem. Sice jim pomohla vládní podpora na nájemné, ale jako OSVČ dosáhla na podporu 21 tisíc korun za 6 týdnů, z toho ale musela ještě platit odvody. I tady podle ní lidem určitě zboží chybělo. „Říkala mi tady paní z trafiky, že třeba dávala zákaznici úhloměr po synovi,“ poznamenala.

Zbytečné uzavření

Dveře opět otevřelo Papírnictví Barták-Zámyslický na Letné, které tu je už více než 20 let. Jeden z majitelů Tomáš Barták považuje zavírání zrovna papírnictví jako krok ne zrovna správným směrem. „U našeho sortimentu to bylo úplně zbytečné. Vždy jsme si ohlídali, že byli na prodejně dva lidé a další čekali venku,“ myslí si. Podnik se snažil fungovat i přes telefon nebo internet. Tržby ovšem byly oproti běžnému provozu mizivé. „Bylo to něco mezi deseti až patnácti procenty toho, co bychom vydělali normálně,“ říká.

S kompenzacemi to není jednoduché

Podařilo sem jim ale přežít bez toho, že by propouštěli zaměstnance. Museli si však půjčit peníze a teď doufají, že se tržby vrátí do normálu. Nic hezkého si ovšem nemyslí o kompenzacích od státu. Hlavní problém vidí v neuvěřitelné složité byrokracii.

Získat peníze na nájemné bylo sice podle Bartáka poměrně snadné, s vyřizováním kompenzace mezd už moc nepochodili.  Vadí mu, že se pořádně od vlády nic nedozvěděli a nakonec se jim nepodařilo včas všechno vyřídit a na mzdy nedostali nic, byť částečně vlastní chybou. „Kolega poslal asi 200 mailů a ani úředníci v tom často neměli jasno. Normální člověk, který běžně tuto administrativu nedělá, se v tom ztratí,“ upozorňuje.

Video  Hamáček o covidu: Situace dobrá není. Opatření jsou tvrdá, ale je třeba je dodržovat.  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa