Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Řešení rebelujících restauratérů? Chtějí založit hnutí. Havlíček: „Tvrdili jsme to od počátku“

Aktualizováno -
19. ledna 2021
16:37
Autor: ČTK - 
19. ledna 2021
11:32

Restauratéři z iniciativy Chcípl PES chtějí založit politické hnutí Otevřeme Česko - Chcípl PES. Restaurace se stanou politickými buňkami. V nich pak podle výkladu organizátorů bude moci být otevřeno, protože politická jednání mají z restriktivních vládních nařízení výjimku. Uvedli to dnes na tiskové konferenci v jedné z „odbojných“ restaurací, pražském Šeberáku. Podle nich vláda vyhlásila rebelujícím restauracím válku, když zařadila do programu COVID gastro podmínku pro čerpání dotací. Žadatelé musejí uvést, že nikdy neporušili vládní nařízení.

Podle iniciativy vláda vyhlásila rebelujícím restauracím válku, když zařadila do programu COVID gastro podmínku pro čerpání dotací. Žadatelé musejí uvést, že nikdy neporušili vládní nařízení. Ministerstvo průmyslu na dotaz ČTK uvedlo, že ustanovení o dodržování vládních restrikcí je u dotačních programů tohoto typu standardem. Podle mluvčí úřadu Štěpánky Filipové nelze přerozdělovat peníze někomu, kdo pravidla nedodržuje.

Jeden ze zakladatelů iniciativy, bývalý poslanec ODS Jiří Janeček ze středočeského pivovaru Malý Janek uvedl, že primárním úkolem hnutí není kandidovat ve volbách. „Je to odpověď na restrikce této vlády, která s námi nechce jednat, zachraňuje jenom sebe,“ uvedl Janeček. V každé spřízněné restauraci nebo obchodu bude nyní petice, která je potřebná pro založení politického hnutí. Restaurační, ale i jiné provozy pak budou označené jako politické buňky, kde se budou konat setkání s občany. Do nich pak podle organizátorů nemůže žádný restriktivní orgán zasáhnout.

Iniciativa nyní nechystá žádné hromadné nátlakové akce, kde by se sešly tisíce lidí, jako tomu bylo v neděli 10. ledna pražském na Staroměstském náměstí. Dosud je podle Jakuba Olberta ze Šeberáku zhruba 30 až 50 podniků, které nechávají dlouhodobě restaurace nebo jiné provozy otevřené. Dalších zhruba několik set je těch, které někdy vládní nařízení porušily. V sobotu 23. ledna mají všechny provozy, které iniciativu podporují, mít otevřeno.

„Nechceme lhát“

Janeček uvedl, že rebelující restauratéři nechtějí lhát, že by opatření neporušovali, když je porušovali veřejně jako akt vzdoru. „Vyhlášený program je vůči nám restriktivní. Kdo bude držet hubu a krok, dostane. Kdo ne, nedostane vůbec nic. A tak to bude za chvíli i s ostatními právy, která jsou zaručena ústavou,“ dodal restaurarér.

V programu COVID gastro mají provozovny uzavřené kvůli pandemii koronaviru nárok na dotaci na každého pracovníka 400 korun za den. Pomoc může být čerpána i na spolupracující osoby samostatně výdělečně činné a jednatele se smlouvou o výkonu funkce jednatele. Každému provozu bude započítáno tolik dní, kolik musel mít zavřeno, a to v období od loňského 9. října do letošního 10. ledna.

Založit politickou stranu či hnutí mohou nejméně tři občané ČR starší 18 let, kteří vytvoří přípravný výbor. Podmínkou následné registrace u ministerstva vnitra je předložení petice s podpisem alespoň 1000 občanů požadujících, aby strana či hnutí vznikly.

„Dobře, že se přiznali”

Ministr průmyslu a obchodu a zároveň také dopravy Karel Havlíček (ANO) pro Blesk uvedl, že tento krok čekal. „Pokud se někdo rozhodne založit politické hnutí, je to v pořádku a je dobře, že se k tomu přiznali. My jsme to tvrdili od začátku, že to je politická ambice. Ale na druhou stanu musí všichni ti, kteří otevřou své provozovny navzdory tomu, že mají byt zavřené, nemůžou počítat se státními kompenzacemi,” řekl.

Ministr se též vyjádřil k tomu, že ministerstvo bude požadovat „vzorné chování“ během pandemie, v rámci otázky vládních finančních kompenzací. „Každý, kdo žádá o státní podporu, má mimo jiné uvést, že v období, za které žádá o peníze ze státní kasy, neporušoval epidemiologická opatření,“ uvedl.

„Toto prohlášení je jediným prohlášením, které za státní podporu požadujeme. Myslím, že je pochopitelné, že kdyby někdo epidemiologická opatření porušoval, že nemá na kompenzace nárok. Jak by k tomu přišli všichni ti, kteří pravidla dodržují?“ dodal Havlíček. Podle něho jde formální skutečně o prohlášení a ne o úředně ověřený dokument. Jinými slovy tím hodlá apelovat na čest a svědomí restauratérů. „Věřím, že to podnikatelům nezpůsobí žádné velké obtíže toto poslat,“ uzavřel.

Video  Ostrá výměna názorů. Vicepremiér Havlíček a hospodský Janeček o chaosu v opatřeních restaurací  - Pavlína Horáková, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

strejda777 ( 19. ledna 2021 13:01 )

Vypadá to, že to chlapci s tím pitím přehánějí......to se pak vymýšlejí bejkoviny!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa