Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zarudlá kůže a příznaky chřipky. V Česku se objevily vedlejší účinky očkování proti covidu

17. ledna 2021
16:42

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) eviduje do pátku zhruba 70 podezření na nežádoucí účinky očkování proti koronaviru. S odvoláním na ředitelku ústavu Irenu Storovou to dnes uvedla Česká televize (ČT). Vakcína proti nemoci covid-19 se v Česku začala podávat před třemi týdny, zatím ji dostalo podle sobotního vyjádření premiéra Andreje Babiše (ANO) víc než 105.000 lidí.

Jako následky očkování lékaři nebo pacienti nejčastěji hlásili zarudnutí kůže kolem místa vpichu nebo příznaky, které se podobají lehčímu virovému onemocnění, uvedla Storová.

První lidé byli v Česku očkováni proti koronaviru 27. prosince. Zdravotníci zatím lidem podávají vakcíny od firem Pfizer a BioNTech a od společnosti Moderna. U obou je potřeba aplikovat dvě dávky.

Přednostně jsou očkováni zdravotníci a lidé v domovech pro seniory, v pátek stát spustil online registrační systém pro lidi nad 80 let, kteří žijí mimo sociální zařízení. Na základě rezervací dostávají vakcíny od soboty. Vedle zdravotníků, zejména těch pečujících o pacienty s covidem-19, mají senioři při vakcinaci přednost, protože je koronavirus ohrožuje výrazně silněji než mladší generace.

Video  Blatný: Chceme očkovat 100 tisíc lidí denně. Očkovacím centrem i O2 arena?  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

babatomanija ( 12. března 2021 13:01 )

přednostně se měli spíše očkovat mladí a zdraví, tedy silnější, kteří více vydrží. U starších osob může docházet k emboliím i z jiných důvodů než byla vakcinace.( embolie je sraženina krve v orgánech/

viho ( 18. ledna 2021 00:45 )

Jenže ti mrtví v Norsku jsou jen špička ledovce. Hlášena jsou i úmrtí například ze Švýcarska. Jsou to země mimo EU, takže asi mohou "mluvit". Je celkem možné, že v rámci EU existuje nějaká dohoda, že o mrtvých se mluvit nebude. To by možná také vysvětlovalo, proč byl zaveden ten centrální rezervační systém očkování a nejde se přes praktické lékaře, kteří by mohli lidi na riziko upozornit. Pfizer zkrátka potřebuje hodně pokusných králíků, zejména v té vyšší věkové kategorii, aby si vyzokoušel interakce vakcíny s různými nemocemi. Také je nedůvěryhodné, že prý Babiš a Blatný odložili svou další dávku vakcíny z důvodu údajné solidarity se staršími. Spíše měli také nějaké nežádoucí účinky a za současným omezením výroby vakcíny bude zřejmě nějaká její úprava a nikoli jen zvyšování produkce, jak Pfizer tvrdí.

viho ( 17. ledna 2021 20:45 )

A že třeba v Norsku zemřelo po očkování vakcínou Pfizer už několik desítek lidí, o tom média neinformují. V Norsku nedoporučují očkování lidí vakcínou Pfizer od 75 let s nemocemi, zatímco se v Česku rozjíždí masivní očkování právě této skupiny. Zvláštní. Asi Pfizer potřebuje tu vakcínu někde lépe vyzkoušet právě na této skupině.

Anifa ( 17. ledna 2021 18:52 )

Proboha..zarudnutí a bolestivost v místě vpichu je snad normální po každém očkování

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa