Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Horší než u letitých kuřáků. Lékařka popsala, jak covid devastuje plíce

Autor: Darina Jíchová - 
18. ledna 2021
05:01

Lékařka Brittany Bankheadová-Kendallová z amerického Texasu na sérii rentgenových snímků ukázala, že plíce pacienta po covidu-19 jsou zjizvenější a poškozenější než plíce jakéhokoli kuřáka. Stav plic po koronaviru porovnávala s rentgeny „dlouholetých těžkých kuřáků“, oba snímky následně komparovala s orgány zdravého člověka, uvedl list Daily Mail.

Na rentgenu zdravého člověka je v oblasti plic vidět prázdné černé místo, to prokazuje, že je pacient schopný vdechnout „normální a adekvátní“ množství kyslíku, vysvětlila Bankheadová-Kendallová. Navázala tím, že na snímcích plic kuřáků jsou vidět „jistá mlžná místa“, nicméně rentgen pacienta, který prodělal covid-19, je celý bílý.

„Plicní opacity obvykle naznačují, že v plicích je voda nebo bakterie, případně poškození až zjizvení,“ lékařka vysvětlila, že opacity jsou na snímcích právě „ta bílá mlžná místa“. Od počátku pandemie ve Spojených státech léčila Bankheadová-Kendallová už tisíce pacientů, kteří se koronavirem způsobujícím nemoc covid-19 nakazili.

„Nevím, kdo tohle potřebuje vědět, ale ráda bych řekla, že plíce postcovidových pacientů vypadají hůř než plíce jakéhokoliv letitého kuřáka,“ napsala lékařka na svém twitteru na počátku ledna. Dodala, že rentgeny ukazují „intenzivní zjizvení“, což způsobuje, že se plícím nedostává dostatek kyslíku. „Pak orgány zkolabují, u lidí přetrvává dušnost a tak dále,“ doplnila.

Lékařka: Experty zajímá jen úmrtnost

V rozhovoru pro stanici CBS DFW Bankheadová-Kendallová vyčetla odborníkům, že se zaměřují na úmrtnost místo, aby zkoumali dlouhodobé dopady koronaviru na přeživší. „Každý se jen strachuje o úmrtnost a ano, je to hrozné, ale lidi, máme tolik pacientů a tolik přeživších – dlouhodobé následky budou velký problém,“ prohlásila lékařka.

U pacientů s covidem-19 se často objevují komplikace jako zápal plic, ke kterému dochází, když se plíce naplní tekutinou a zanítí se. Orgán tak není schopen pojmout tolik kyslíků a pacienti kašlou nebo je trápí dušnost. Bankheadová-Kendallová upozornila na to, že spousta pacientů má pocit, že po prodělání nemoci nemá žádné problémy a že jsou v naprostém pořádku.

Pacienti si problém neuvědomují

„Lidé mi říkají: Jsem v pořádku, nic mě netrápí. Pak ale uděláte jejich rentgen a vidíte, jak špatné to je,“ objasnila lékařka. „I když se teď lidé mohou cítit dobře, fakt, že rentgen ukázal, jak poškozené a zjizvené mají plíce, znamená, že problémy časem pocítí,“ varovala Bankheadová-Kendallová.

Už několik studií prokázalo, že koronavirus může u pacientů dlouhodobě poškodit orgány, nicméně k poškození nedochází u všech pacientů. Experti zotavujícím se doporučují okamžité kontaktování lékaře, pokud je nadále trápí kašel nebo dušnost. Spojené státy nadále zůstávají epicentrem koronaviru, od začátku epidemie se zde nakazilo přes 23 milionů lidí, 388 tisíc osob nemoci podlehlo.

Video  „Následky budou fatální," ředitel o výuce v době koronaviru. Jak učit zpěv, když je zakázán?  - Blesk
Video se připravuje ...

Ksel ( 18. ledna 2021 12:15 )

Nejškodlivější je rouška, která je navíc násilně vnucovaná občanům. Takovýto rouškově-koronavirový fašismus bude mít dalekosáhlé důsledky. Z několika tisíc poškozených plic nelze dělat závěry, které decimují kulturu a naši civilizaci.

sorgedoktor ( 18. ledna 2021 11:54 )

//Myslim techz snimku/..

ginkognito ( 18. ledna 2021 11:53 )

To už není možný, zase se šíří poplašné zprávy, aby zdravotnická a farmaceutická mafie měly dost ovcí na očkování. Já jsem virouše měla na jaře, kdy o tom ještě nikdo nevěděl. Myslela jsem si, že se udusím a musela vstát ráno ve 3 a chodit, jinak jsem měla pocit, že bude po mně. A je zajímavé, že od té doby jsem neměla chřipku, ačkoliv normálně mívám 6x do roka. Jak to tedy je?

sorgedoktor ( 18. ledna 2021 11:53 )

Tady to srovnani mi pripada jasko kdyby nekdo srovnaval ringle a mispukle..

Andrejko Bures ( 18. ledna 2021 08:03 )

A pritom je to jen takova chripcicka.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa