Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Podcast: Registrační systém seniorům tyká, tepe vládu expert. A ukázal na další chyby

Autor: sova, ČTK, Jiří Marek - 
15. ledna 2021
15:02

Systém určený pro registraci českých seniorů nad 80 let pro očkování proti covidu-19 nefunguje, protože ho vláda začala připravovat na poslední chvíli. Je o tom přesvědčen poslanec a člen sněmovního podvýboru pro informační technologie Ondřej Profant (Piráti). O pátečním startu registrací k vakcinaci s ním v podcastu mluvily Blesk Zprávy. Otevření systému provázely problémy, zpožďovaly se registrační textové zprávy, systém byl chvílemi nedostupný.

„Vláda už někdy od jara ví, že vakcína bude potřeba. (...) Co se týče registrace, tak už jsme dávno mohli být připraveni. Senioři už mohli být dávno registrováni,“ míní Profant.

Stát podle něj mohl spolupracovat například se zdravotními pojišťovnami a v ten moment by bylo vše jednodušší. „Namísto toho jsme seniory vystrašili tím, že se musí registrovat někde na internetu, což nevím, zda je úplně nejšťastnější krok,“ řekl v podcastu Blesk Zpráv poslanec.

Video  Blesk podcast - Ondřej Profant  - Jiří Marek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

„Jediné, co se udělalo, bylo to, že se objednal systém“

Kdyby systém fungoval už nějakou dobu v testovacím režimu, bylo by možné vychytat velkou část chyb a rozložit nápor, má jasno Pirát Profant. Podle něj není samotný systém příliš složitý, obtížnější jsou spíše integrace na další systémy. Jako příklad uvádí systém ÚZISu, který eviduje očkované.

Právě u těch integrací hrozně záleží na tom, jak jsme si to připravili. To znamená, zda tady už někdo v srpnu a září řešil, jak budou vypadat samotná očkovací centra. To byl moment, kdy jsme věděli, že máme například systém Daktela, který teď provozují hygienické stanice a který ti úředníci neumí používat,“ říká Profant a dodává: „Jediné, co se udělalo, bylo to, že se v říjnu objednal systém od soukromé společnosti ve smyslu: my tu máme něco, co zvládá určité rezervace, tak si to koupíme na celý stát.

Profant: Stát si ani nedokázal koupit smysluplnou doménu

Poslanec trvá na tom, že příprava byla podceněna. Samotná příprava systému je dle jeho názoru otázka zhruba týdne. „Ale to samotné otestování v tom měřítku jsou drobnosti, které ale rozhodují o úspěchu,“ řekl Blesk Zprávám. Vadí mu například, že webové stránky seniorům tykají, na což nejsou zvyklí.

Stát by měl podle něj systému dát nějakou vážnost a nekopírovat formát z běžného komerčního webu. „Stát si ani nedokázal koupit nějakou smysluplnou doménu, která stojí 150 korun. Proč nemáme doménu ve znění ockovani.vlada.cz nebo ockovani.cz?“ ptá se Profant a dodává: „Tyto drobnosti seniory matou, přitom tady jde o zdraví lidí.“

Babiš tvrzení o komplikacích odmítl

Termín vakcinace získalo zhruba 3000 lidí, seniorů nad 80 let v Česku žije 441 000. Prozatímní kapacita termínů se vyčerpala, nadále je ale možné se k očkování registrovat. Podle opozice systém nefunguje správně a je komplikovaný, premiér Andrej Babiš (ANO) to odmítl. Epidemie v Česku začala zpomalovat, zmírnění protiepidemických opatření se ale v příštím týdnu podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) očekávat nedá.

Video  Pokus o registraci do systému a následnou rezervaci očkování skončil neúspěšně. Termíny již byly rozebrány  - Pavel Schuster
Video se připravuje ...

Při on-line registraci pro očkování ráno lidé čekali na potvrzovací textové zprávy i více než deset minut, systém byl podle zkušeností uživatelů chvílemi nedostupný stejně jako telefonní linka 1221, která měla s registrací pomáhat. Problémy byly někdy také s rezervací termínů pro očkování na konkrétní místo, seniorům v Kolíně podle šéfa opozičního hnutí STAN Víta Rakušana systém nabízel očkování v Pardubicích či Hradci Králové. Telefonnímu centru, které na svém úřadě zřídil Liberecký kraj, se v pátek dopoledne podařilo k očkování zaregistrovat jediného seniora, podobné zkušenosti mají na Vysočině.

e.lesanova ( 15. ledna 2021 17:47 )

Upozornil na to Profant jako první vládu či obligátně média??? Na systému pracují špičkoví ajťáci, ale je jaksi denní krmě Pirátů to hodit na hrb Babišovi...hodí se všechno, co, trapáci??

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa