Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Babiš dostal „kartáč“ od opozice: Tají klíčová data o očkování, udeřil na premiéra Bartoš

Autor: ČTK - 
14. ledna 2021
17:50

Vláda se snaží klíčová data o koronavirové pandemii i přes výzvy opozice a expertů dlouhodobě tajit, míní předseda Pirátů Ivan Bartoš. Podle šéfa lidovců Mariana Jurečky by měl premiér Andrej Babiš (ANO) umět nastavit systém tak, aby se data o očkovaných proti covidu-19 denně aktualizovala. Stát musí podle předsedy STAN Víta Rakušana okamžitě požadovat data pro vyhodnocení průběhu vakcinace, aby mohl systém fungovat kvalitně. Veřejnost má právo znát jasná data o průběhu očkování, míní šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Podle předsedy SPD Tomia Okamury nemá Babiš očkování pod kontrolou, přestože oznámil, že za jeho strategii a systém bude osobně odpovědný. Lídři opozičních stran to řekli na dotaz ČTK týkající se Babišovy kritiky rychlosti očkování v Česku.

Babiš chce, aby byly vakcíny využity dříve, než budou dodány další. Podle oficiálních dat do Česka dosud přišlo zhruba 169 000 očkovacích dávek, ke středečním 18:00 dostalo očkovací látku 70 680 lidí. Skutečné počty očkovaných lidí ale mohou být vyšší, očkovací centra dosud vkládala údaje o provedených vakcinacích do systému se zpožděním. To Babiš ve čtvrtek také kritizoval, podle něj jsou za to zodpovědní ředitelé očkovacích center.

Povinnost hlásit naočkované lidi týž den do informačního systému a evidovat počet vakcín, schválila vláda ve středu, tedy asi dva a půl týdne poté, co se s očkováním v Česku začalo.

Premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) na tiskové konferenci k registraci očkování v Česku. Premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) na tiskové konferenci k registraci očkování v Česku. | ČTK / Deml Ondřej

Premiér podle Bartoše přípravu na vakcinaci hrubě podcenil a selhává v realizaci, podkopává tak důvěru lidí ve stát a dává prostor dezinformacím.„Tuto chybu ale nenapraví tak, že bude údaje tajit. Naopak je třeba s veřejností otevřeně komunikovat a lidi informovat,“ napsal ČTK. „Shazování viny“ na očkovací centra považují Piráti za nehorázné vzhledem k tomu, že kabinet podle strany k jejich vzniku přispěl jen minimálně a sám má zajistit správný monitoring údajů.

Video  Babiš po obědě v Lánech: Zeman se nechá očkovat v druhé polovině ledna  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Vakcína je, ale systém chybí

Podle Jurečky by právě Babiš měl umět nastavit systém, aby byla data denně aktualizovaná. „Je tristní, když zde jsou dodané vakcíny, ale není systém, který by je stíhal očkovat! Toto musí zajistit vláda a dobré informace jsou základ,“ uvedl.

Stát musí okamžitě žádat data pro vyhodnocení průběhu vakcinace a pokud je nedostane, je potřeba najít jiný způsob, jak zajistit jejich dostupnost, míní Rakušan. „Nastavení procesu i případný plán B pro sběr i vyhodnocení dat se měl řešit ještě před tím, než se projekt spustil. Na tohle musí být stát připraven a jen to ukazuje dlouhodobou absenci profesionálního managementu v řízení státní struktury,“ dodal.

Kritická byla k Babišovu vyjádření i Pekarová Adamová. Požadavek na zveřejnění dat je důležitý i vzhledem ke kauze Státního zdravotního ústavu. Jeho ředitel Pavel Březovský ke čtvrtečnímu dni rezignoval kvůli informacím, že se v ústavu očkovali vedle zaměstnanců i jejich příbuzní. Stát by podle Pekarové Adamové měl jasně vědět, koho chce očkovat ve které fázi. „Premiér má ve zvyku hledat viníky všude jinde. Měl by však začít sám u sebe, on se totiž už několikrát stylizoval do role hlavní tváře očkování v Česku,“ poznamenala.

Tisková konference před jednáním Sněmovny: Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová (27.10.2020) Tisková konference před jednáním Sněmovny: Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová (27.10.2020) | ČTK / Šulová Kateřina

Podobně se vyjádřil i předseda SPD Okamura: „Premiér Babiš nedávno veřejně oznámil, že bude osobně odpovědný za strategii a systém očkování. Bohužel se ukazuje, že stejně jako vládní opatření tak nemá pod kontrolou ani očkování,“ napsal ČTK. Pro SPD je důležité, aby vláda neomezila občanská práva a svobody lidí, kteří očkování odmítnou. „Ti, kteří očkování chtějí, by měli mít možnost rychlého výběru bezpečné očkovací látky. Testování a očkování nesmí být pro naše občany povinné, ale na bázi dobrovolnosti,“ uvedl.

denisz ( 15. ledna 2021 01:34 )

Ach jo, zase opozice kritizuje, nejvíce Bartoš. Řekl, "Premiér
přípravu na vakcinaci podcenil a selhává, podkopává tak důvěru
lidí ve stát a dává prostor dezinformacím". Když pročítám mnoho
komentářů na sociálních sítích, tak s nim mnoho lidí nesouhlasí.
Izrael má ůspěchy v řešení covidu. Uzavřeli zemi, zakázal lety z Číny,
následně z celé Evropy. Izrael byl jeden z prvních, který zavedl přísná
opatření omezující vycházení a otvírací dobu obchodů. Zavčas začali
řešit očkování. Nakoupili vakcinu od Moderny, i jinou. Zasobili se
jehlami. Vše distribujují z jednoho centra. Stala se z toho celostátní
akce, přispěla mediální kampaň, vše elektronizované, u starších lidi
přes mobil. V první vlně očkuje všechny nad 60 let. Česko se na Izrael
obrátilo o pomoc. Ti ví jak na to, oproti české opozici a Pirátů.

e.lesanova ( 15. ledna 2021 00:32 )

No, vzhledem k tomu, jak je Baroš až chorobně posedlý po postu premiéra, je tu šance, že mu do voleb "hrábne"...je to v podstatě chudák, co už se nadělal podrazů. sepsal "upozornění" do Bruselu, vytahal kdeco a zatím se nějak nechytá, kluk dredatá Ještě, že si sehnal patolízaly jako Rakušan, Pekarová, Jurečka atp., kteří mu budou hladit ego...To bude do voleb hnoje, že si servou záda

dynaty ( 14. ledna 2021 23:08 )

no a proč opozice nevypracuje návrh-plán a nepředloží ho vládě s předstihem? Pročpak asi?

dynaty ( 14. ledna 2021 23:01 )

e.lesanova ( 14. ledna 2021 22:41 )

Máte pravdu, nedovedu si představit podobný způsob chování ze strany Babiše...Opozice se má ještě hodně co učit, Pekarová, Rakušan, vlezzadkové, kteří čekají jak mopslíci, zda je Bartoš "pochválí" za hrdinné štvaní proti Babišovi, další věční kritici, za kterými konkrétně není vidět žádná práce, onuce 2. kategorie..Snažit se porazit konkurenta čistě bez podrazů, leváren, udáváním, žalobami a nepodloženými fantasmagoriemi to je jim naprosto cizí

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa