Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Otok v místě plastického zákroku po vakcíně od Moderny? Český lékař má jasný vzkaz

Autor: ula - 
15. ledna 2021
05:30

Úřad pro kontrolu potravin a léčiv v USA (FDA) zaznamenal během testování vakcíny od Moderny vedlejší účinky u pacientů, kteří podstoupili dermatologický zákrok v podobě výplní. Po očkování se u nich objevily otoky, například rtů nebo tváře. Český dermatolog MUDr. Jan Kučera Blesk Zprávám řekl, že podobné reakce se mohou objevit i po jiných očkováních. Co radí lékaři těm, kteří kosmetické výplně mají a chtějí se nechat očkovat?

Podle FDA se z 30 tisíc dobrovolníků otoky po očkování vakcínou Moderna objevily u tří lidí. Jde tak o velmi malé množství pacientů, jednomu podle portálu NBC otekl ret a druhému obličej.

„Jeden z účastníků testování absolvoval kosmetický zákrok v podobě výplně dva týdny před očkováním, druhý půl roku před očkováním,“ řekl NBC plastický chirurg Amir Karam.

Kosmetické výplně slouží k vyhlazování jemných vrásek, zároveň mohou vylepšit tvar obličeje a rtů. Tyto drobné zákroky podstupují podle lékařů miliony lidí na celém světě.

Podle lékaře je otok v místě výplně reakcí imunitního systému, který může v místě plastického zákroku způsobit zánětlivou reakci, protože výplň je látka, která není tělu přirozená. Podle něj by to ale nemělo lidi, kteří mají podobný zákrok za sebou, od očkování odradit.

Český lékař: Stát se to může po jakémkoliv očkování

Dermatolog MUDr. Jan Kučera z Perfect Clinic Dermatology Blesk Zprávám řekl, že otok se skutečně může

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Video se připravuje ...
Další videa