Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Pandemie zdrtila i giganta: Schodek rozpočtu byl loni v Německu nejvyšší za 25 let

Autor: ČTK - 
14. ledna 2021
12:35

Německo má kvůli dopadům koronavirové krize poprvé od roku 2011 schodek rozpočtu. Za loňský rok dosáhl 158,2 miliardy eur (4,1 bilionu Kč) a je druhý nejvyšší od znovusjednocení. Měřeno výkonem celé ekonomiky odpovídá schodek 4,8 procenta hrubého domácího produktu (HDP). Oznámil to dnes německý statistický úřad. Rekordní deficit zaznamenal rozpočet německé vlády v roce 1995.

Daňové příjmy státu za loňský rok klesly i díky tomu, že se od 1. července na půl roku snížila daň z přidané hodnoty (DPH), aby stoupla spotřeba. Zároveň se zvýšily výdaje státu, mimo jiné díky miliardovým balíkům na podporu ekonomiky.

V březnu a dubnu 2020 se části německé ekonomiky v důsledku pandemie zastavily. Obdobná byla situace v mnoha dalších velkých ekonomikách. Hranice se dočasně uzavřely a přerušily se dodavatelské řetězce. Přestože v létě přišlo oživení, kvůli rostoucímu počtu infekcí se hospodářský a sociální život na podzim znovu omezil. Hranice ale zůstaly otevřené.

Podle odhadu úřadu německá ekonomika v posledním kvartálu ve srovnání s předchozími třemi měsíci stagnovala. Za celý loňský rok se hrubý domácí produkt (HDP) Německa podle předběžné zprávy statistického úřadu kvůli pandemii snížil o pět procent. Propad ale nebyl tak hluboký jako po finanční krizi v roce 2009.

Video  Blatného srovnání pandemie v ČR a zahraničí: Stav je vážný všude, koronavirus zasahuje všechny země  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Problémy s Bruselem Německo kvůli schodku mít nebude. Členské státy EU totiž kvůli koronavirové krizi poprvé pozastavily pravidla Paktu stability a růstu Evropské unie, podle nichž nesmí rozpočtový schodek překročit tři procenta a celkový dluh nesmí přesáhnout 60 procent HDP.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa