Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

S covidem se u Izraelců radil i Prymula. Zeman a Babiš psali dopisy, Petříček měl jednání

Aktualizováno -
12. ledna 2021
18:47
Autor: ČTK, simao - 
12. ledna 2021
15:19

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) dnes jednal s izraelským velvyslancem v ČR Danielem Meronem o spolupráci ve vědě i zdravotnictví, např. o podpůrných metodách léčby pacientů s covidem-19. S izraelskými experty posléze jednali i exministr zdravotnictví Roman Prymula či šéf České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek. O spolupráci s Izraelem mluvil o víkendu v pořadu S prezidentem v Lánech také prezident Miloš Zeman.

„Inspirovat se můžeme například podpůrnými metodami léčby pacientů s covidem, které komplexně podporují imunitu, včetně využívání léčebného konopí. Spolupracují na nich odborníci z celé řady oborů, jako je imunologie, neurologie, psychiatrie i psychologie či onkologie,“ uvedl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

Devítimilionový Izrael je považován za premianta v očkování, vakcínu tam už dostalo přes milion lidí. Česko ve srovnání na 100 000 obyvatel očkuje méně než Německo a Polsko a více než Slovensko a Rakousko.

Šéf českých vakcinologů: Izraelci jsou ukázněnější

Odpolední debaty mezi českými a izraelskými odborníky v rámci videokonference se měli podle informací ČTK zúčastnit například bývalý ministr zdravotnictví a nynější poradce premiéra Roman Prymula nebo předseda České vakcinologické společnosti České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně Roman Chlíbek.

Izraelští experti těm českým přestavili systém 350 očkovacích center, velkokapacitní na stadionech nebo v obchodních centrech, ale také nemocniční nebo různá menší. Zapojeni jsou všichni lékaři včetně ambulantních, kteří očkují v centrech. „Lidé tam jsou ukázněnější a více naklonění očkování. Dají víc na vědu než na konspirační teorie,“ řekl Chlíbek.„Hodně pomáhá i elektronizace, jsou o hodně dál než my,“ dodal. Přes internet se tam řeší informovaný souhlas, zvaní na očkování, ale také například využití zbývajících dávek.

„Pokud se někdo nedostaví, oslovují lidi i na sociálních sítích,“ uvedl Chlíbek. Dodal, že i tohle si umí v Česku představit. Jednotlivá velkokapacitní centra by podle něj mohla mít vlastní profily, kde by informovala o tom, kolik vakcín jim daný den zbývá a lidé z okolí by mohli dorazit, aby nebylo nutné rozmraženou vakcínu zlikvidovat.

Jiná je podle Chlíbka v Izraeli i úloha ministerstva zdravotnictví, tam má spíš koordinační roli a zapojeno je více státních subjektů včetně ministerstva práce nebo zdravotních pojišťoven. Ty zřizují některá velká očkovací centra, ale především zvou své klienty, aby se nechali očkovat. I to chce Chlíbek českému ministerstvu zdravotnictví navrhovat.

Prymula: Pojišťovny tam jsou více zapojeny

„Ukazuje se, že v jednoduchosti je síla. Nešli do žádných složitých předpokladů, kdo má jaké onemocnění, ale v podstatě poté, co proočkovali skupinu zdravotníků, tak teď očkují kategorii 60+. Tito lidé se bez rozdílu do systému hlásí a jdou na očkování,“ řekl ČTK Prymula. Připravena je také skupina náhradníků za občany, kteří se na očkování nedostaví, aby nebyla žádná dávka znehodnocena.

Izrael už podle něj aplikoval dva miliony dávek, 300 000 lidí již obdrželo druhou. „V podstatě je zřejmé, že vakcína je velmi bezpečná, protože na takový vysoký počet tam mají jenom čtyři závažnější reakce,“ poznamenal Prymula. 

Izrael převážně očkuje vakcínou od firmy Pfizer/BioNTech, v podstatně větších objemech než do ČR pak do blízkovýchodní země putují také dodávky od společnosti Moderna, řekl Prymula. „Systém mají skutečně propracovaný, distribuují do center přesné počty, aby nedocházelo k opětovnému rozmrazování,“ uvedl. Do celého systému jsou také podle Prymuly masivně zapojeny zdravotní pojišťovny.

Kampaně propagující vakcinaci podle Prymuly v Izraeli spíše reagují na eventuálně vznikající problém, větší potíže ale země nemá. Původně bylo například problémem přesvědčit ortodoxní Židy. „Nicméně se jim podařilo přesvědčit rabíny, aby se nechali očkovat, a pak problém spontánně vymizel. Jediný problém, který tam mají, je s minoritní muslimskou populací, ale to říkali, že snad také zvládnou,“ uzavřel bývalý ministr.

Zeman a Babiš psali do Izraele

Prezident Miloš Zeman v neděli Blesku prozradil, že napsal izraelskému prezidentu Reuvenu Rivlinovi, aby Izrael české straně pomohl s organizací očkovací kampaně.

Zhruba stejný dopis svému protějšku premiéru Benjaminu Netanjahuovi podle něj poslal i premiér Andrej Babiš (ANO). Opět šlo o očkování, ve kterém Izrael i v celosvětovém porovnání „válí“.

„Já jsem před několika dny psal svému dobrému příteli, izraelskému prezidentovi Rivlinovi, aby nám pomohl právě s organizací té očkovací kampaně, protože, jak dobře víte, Izrael je v tom naprosto perfektní. Zhruba stejný dopis Bibi Netanjahuovi poslal i prezident Babiš. Já doufám, že se zde objeví i izraelští experti a že nám v tom, jako zkušení lidé, pomůžou,“ označil Babiše Zeman omylem za prezidenta.

Video  Očkování v ČR: Zeman varuje před přílišným optimismem.  - Blesk - Vera Renovica
Video se připravuje ...

Babiš následně v České televizi řekl, že prezidenta sám o oslovení Izraele požádal, ale mělo to zůstat tajné.

„Napsali jsme asi 20 otázek všeobecně odborného charakteru, abychom zjistili, jak to funguje s tou vakcínou,“ uvedl Babiš.

Stropnický: Jeden pacient za čtvrthodinu

Český velvyslanec v Izraeli Martin Stropnický dnes v rozhovoru České televizi řekl, že země rychle očkuje mimo jiné díky zvládnuté logistice. Rozdíl také vidí v tom, že v Česku se na jednoho pacienta při očkování počítá zhruba 45 minut, v Izraeli čtvrthodina.

Stropnický předpokládá, že české zástupce na dnešní videokonferenci bude zajímat řada logistických detailů.

Za izraelskou stranu by se měli zúčastnit mimo jiné zástupci resortu zdravotnictví nebo lidé, kteří se právě na logistice podílejí. Telefonát mezi premiéry Babišem a Benjaminem Netanjahuem Stropnický popsal jako „nadpis“ dnešní odborné videokonference.

Video  Blatný: Chceme očkovat 100 tisíc lidí denně. Očkovacím centrem i O2 Arena?  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Covid_19 ( 12. ledna 2021 19:03 )

takže konečně z nich vypadlo, že nemají žádný plán a konečně je napadlo, že jinde plány mají a fungují jim

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa