Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Bez jehel a stříkaček. Nemocnicím se tenčí zásoby, státní rezervy odkazují na EU

Aktualizováno -
12. ledna 2021
15:24
Autor: ČTK - 
12. ledna 2021
09:00

Vakcínu proti koronaviru dodává zatím stát bez potřebného zdravotnického materiálu, tedy například jehel a stříkaček. Nemocnice je musí brát ze svých zásob. Upozorňují, že jich nebudou mít dostatek. Situaci proto řeší Správa státních hmotných rezerv (SSHR), která ale uvedla, materiál jí pořizovaný má sloužit jako rezerva. Česko se také připojilo ke společnému celoevropskému tendru, unie objednává materiál z Číny. Informoval o tom dnes server iROZHLAS.

„Prozatím jsou součástí dodávky pouze plata ampulí s vakcínou. Nic víc,“ sdělil pardubický hejtman Martin Netolický (ČSSD). Minulý týden proto oslovilo ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) Sdružení praktických lékařů. „Je nutné zajistit distribuci jehel a stříkaček potřebných k aplikaci vakcíny. Tento materiál není aktuálně k sehnání na volném trhu,“ uvedlo v připomínkách k vládní očkovací strategii. Blatný ale už dříve řekl, že na leden a únor je očkovacích pomůcek v ČR dostatek.

Podle dokumentu, který loni 7. prosince projednala vláda, bude Česko potřebovat zhruba 12 milionů jehel a stříkaček. Ministerstvo zdravotnictví ale k minulému čtvrtku evidovalo u 16 podřízených nemocnic a zdravotnických zařízení 369 075 stříkaček a 282 420 jehel pro aplikaci vakcíny a kromě toho ještě 679 325 stříkaček a 317 880 jehel pro ředění.

Správa hmotných rezerv: Má to být do zásoby

Situaci nyní řeší SSHR, kterou vláda 14. prosince zaúkolovala, aby nakoupila šest milionů injekčních stříkaček a šest milionů jehel, dále 800 tisíc injekčních stříkaček a jehel pro ředění a 160 000 kusů rozpouštědla. 

„Tyto zásoby mají sloužit jako rezerva. Pro samotné očkování proti covid-19 by se mělo využít 12 milionů jehel a stříkaček ze společného tendru Evropské komise, které objednalo ministerstvo zdravotnictví,“ uvedl šéf SSHR Pavel Švagr.

SSHR podle něj v prosinci okamžitě oslovila možné výrobce a dodavatele a během několika dní uzavřela smlouvy na dodání zdravotnického materiálu, jehož objednání dostala za úkol. „Ve čtvrtek by nám měli do skladu přivézt 16 000 kusů ředicího roztoku o objemu 100 ml. Na konci ledna by pak měly přijít injekční stříkačky a také jehly a stříkačky, které jsou potřeba pro ředění očkovací látky,“ dodal.

Z dřívějších příspěvků na twitterovém účtu správy vyplývá, že šest milionů kusů injekčních stříkaček by do státních rezerv do konce ledna měla dodat slovenská společnost Chirana T. Injecta. Dalších 800 000 jehel a 800 000 injekčních stříkaček pro ředění očkovací látky má pak do 29. ledna dodat firma Perfect Distribution. Na konci roku SSHR podepsala dvě smlouvy dohromady na šest milionů jehel - čtyři miliony slíbila dodat opět společnost Perfect Distribution a dva miliony pak firma B. Braun Medical. I v twitterových příspěvcích správa opakovaně podotýká, že materiál má sloužit jako rezerva.

Video  Blatný: Chceme očkovat 100 tisíc lidí denně. Očkovacím centrem i O2 arena?  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Ve společném celoevropském tendru Česko požaduje osm milionů stříkaček s pevnou jehlou, 12 milionů stříkaček a 12 milionů jehel. iROZHLAS uvedl, že se ČR k tendru připojila až v prosinci, komise to přitom členským zemím nabízela už v říjnu. Blatný minulý týden řekl, že by dodávka materiálu z Číny mohla trvat až dva měsíce. Ministr vnitra a předseda Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD) ministerstvu zdravotnictví nabídl, že pomůže s rychlejší dopravou pomůcek z Číny. „Otázku přepravy řeší ministerstvo přímo s výrobcem,“ reagovala na to mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová. Ministerstvo podle ní už udělalo konkrétní objednávku u vítězné čínské společnosti a v těchto dnech objednává dalších 12 milionů jehel od bulharského výrobce.

Vládní očkovací strategie na možnost nedostatku očkovacích pomůcek upozorňuje. „Vzhledem k předpokladu celosvětového navýšení spotřeby tohoto materiálu však může hrozit, že na trhu nebude především v průběhu jara k dispozici dostatek tohoto zboží,“ píše se v ní.

pinda11 ( 12. ledna 2021 17:16 )

To by se ty plány musely dělat na Sputnik. To ovšem nic nemění na tom, že zřizovatel nemocnic se nepostaral o materiál.

xiioma ( 12. ledna 2021 13:38 )

Divadlo co vláda předvádí, je neuvěřitelná parodie na nějaké řešení. To se rok mluví o zázračné vakcíně, která nás spasí a nakonec zjistíme, když vakcíny dorazí, že je problém, že v ampuli se nachází víc dávek a není jak to vyočkovat, neví se, kde seženou jehly, neví se, kde se budou na očkování shromažďovat lidi, jediné co stát dokázal, je vydávat neustálé a často naprosto protichůdné restrikce. Výsledek? Ani do léta nebudou proočkovány rizikové skupiny, statisíce lidí budou mezitím ožebračeny, stát totálně předlužen a v totální ekonomické recesi, rozklad kultury, vzdělání a sociálních kontaktů a vazeb, senioři umírající v osamělosti. Hlavně, že vláda navýší kapacitu krematorií. A 25% lidí tomuto za vydatného a hlasitého hýkání a s ohnutým hřbetem fandí a každého, kdo se ptá a pochybuje, označují za dementa a vraha.

Covid_19 ( 12. ledna 2021 13:14 )

hejtmani plán dostali před pár dny, ty plány měly být hotové na podzim, v létě na to bylo času dost

Covid_19 ( 12. ledna 2021 13:13 )

letos urychleně vypracovávali plán jak se bude očkovat. Rozumný hospodář plánuje na rok předem, ale když mu řeknou, že zítra má očkovat speciálními jehlami a injekčními stříkačkami, tak je asi mít nebude, protože to neměl v plánu. Na kritické situace máte nějaké zásoby, ale většinou se neřeší průměr jehly, aby se mohlo podávat víc dávek vakcíny než bylo původně požadováno

Covid_19 ( 12. ledna 2021 13:10 )

to je zlý sen, premiér nařídí očkovat jiným materiálem než je obvyklé, ale ten materiál teprve objednávají, to je groteska , neschopná vláda se zase předvedla. Na objednání materiálu měli spoustu měsíců, stejně jako na vypracování plánů, dovolená a koupačka na Krétě, lázně, pohodička v létě, nyní se ukazuje jak makali

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa