Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Dvojí metr v Praze: Farmářské trhy mají od vlády utrum, ty bleší se ale o víkendu otevřely. Směly vůbec?

Autor: diz - 
9. ledna 2021
16:17

Velké haló vzbudily v říjnu farmářské trhy v Praze na náplavce, kde fotografie i při vládních omezeních odhalily doslova hlavu na hlavě. Z toho důvodu došlo i na jejich regulaci, a jelikož je Česká republika v 5. stupni PSA, je zakázán „prodej na tržištích, v tržnicích a v mobilních provozovnách“ s určitými výjimkami. Jinými slovy farmářské trhy se nekonají. Ty bleší však v Praze tento víkend otevřely.

Obecně s nakupováním čehokoliv, vyjma potravin a drogistického zboží, je to v celé republice dost bídné. Zjednodušeně řečeno – není kde. Obchody jsou totiž z nařízení vlády zavřené, a dokonce i supermarkety musely zúžit svůj prodejní sortiment. Restrikce dopadly i na trhy. Opravdu na všechny?

Bleším trhům kvete pšenka

V Praze ve Vysočanech se 9. ledna otevřely bleší trhy ve Vysočanech U Elektry. Podle jejich provozovatele je to v pořádku. „My jsme trhy. Ve vyhlášce máte napsané veletrhy, tržiště, výstavy, ale samotné trhy nejsou. Jsou zakázané farmářské trhy,“ vysvětlil pro Seznam Zprávy Roman Cileček, který je ředitelem provozu bleších trhů U Elektry.

Ve vyhlášce přitom doslova stojí: „Vláda ČR zakazuje: prodej na tržištích, v tržnicích a v mobilních provozovnách (prodej ve stáncích, v pojízdných prodejnách a prodej z jiných mobilních zařízení), pochůzkový a podomní prodej.“

K tomu jsou uvedeny výjimky: „Zákaz se nevztahuje na pojízdné prodejny zajišťující prodej potravin a drogistického zboží v obcích, kde není možno toto zboží zakoupit v jiné provozovně; zákaz se dále nevztahuje na prodej ovoce a zeleniny, bylin, květin, mléka a výrobků z mléka, masa a výrobků z masa, včetně živých ryb, vajec, pekařských a cukrářských výrobků, medu a výrobků z medu.“

V důsledku toho také vláda vydala pokyny, které provozovatelé trhů, jež splňují výjimky, musí plnit. A ty podle Cilečka plněny jsou. „My se striktně držíme zákona a vyhlášky,“ uvedl. Bleší trhy dokonce vyhlášku mají zveřejněnou na svých internetových stránkách se zdůrazněnými pasážemi, od kterých odvozují, že se konat mohou. A opravdu mohou?

Případ prošetří magistrát

Situaci se vypravili zkontrolovat pražští policisté. „V průběhu dneška jsme provedli kontrolu areálu ve Vysočanech, který měl být dle našich informací otevřen,“ uvedl pro Blesk.cz mluvčí Policie ČR Jan Rybanský.

„Podezření se potvrdilo, a tak policisté na místě celou záležitost zadokumentovali pro podezření z porušení současných vládních nařízení. Provozovatel areálu tak bude oznámen správnímu orgánu k dořešení celé věci,“ dodal Rybanský. Tím by měl být pražský magistrát. Ten také rozhodne o tom, zda trhy budou uzavřeny, a zda se jejich provozovatel dopustil provinění proti vládním nařízením.

Video  Hamáček o covidu: Situace dobrá není. Opatření jsou tvrdá, ale je třeba je dodržovat  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Pohybovenadany ( 9. ledna 2021 19:35 )

Nasadit Rudé kšiltovky a otevřít všechno!

testovnik ( 9. ledna 2021 17:41 )

Teď hned to nevyřeší, můžou však upravit výjimky PES nebo vyhlášky, jak zakázat i toto. Bohužel úplatky znamenají vyšší moc a proto nebude v zájmu to omezovat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa