Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Na Karlovarsku docházejí covidová lůžka na JIPce. Hejtman chtěl pomoc Německa, ale narazil

Aktualizováno -
7. ledna 2021
18:35
Autor: ČTK - 
7. ledna 2021
14:30

 nemocnicích v Karlovarském kraji docházejí volná lůžka na intenzivní péči, hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (za STAN) proto jednal s regionálními představiteli Bavorska a Saska o možném přesunu pacientů s covidem-19 do německých nemocnic. Podle mluvčí krajského úřadu Jany Pavlíkové lze situaci řešit jen na centrální úrovni, proto hejtman požádal o pomoc českou vládu. ČTK ale Kulhánek řekl, že kabinet to odmítl. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) na dotaz ČTK uvedl, že bude-li třeba, resort téma s německými spolkovými zeměmi otevře.

Platí ale, že snazší je problém řešit převozem do jiné části Česka, poznamenal.

Hejtman se na vládu obrátil prostřednictvím Asociace krajů. „Vláda ale o požádání Německa neuvažuje, takže pro nás je to tím pádem neprůchodné a nemáme se kam obrátit. Na Německo přímo nemůžeme a stanovisko vlády je negativní,“ řekl Kulhánek ČTK. Vedení kraje bude proto podle něj hledat volnou kapacitu lůžek v ostatních nemocnících po celém Česku.

Představitelé Saska i Bavorska už jednou kraji pomoc s nakaženými pacienty nabídli. Epidemická situace se ale v poslední době zhoršuje i na území Německa. Možnost přesunout pacienty do německých nemocnic kraj dosud nevyužil.

Petříček připomněl, že nabídku od spolkových zemí Česko dříve obdrželo. S Bavorskem i Saskem jedná ministerstvo zahraničí každý týden. „Pokud bude třeba, znovu s německými zeměmi toto téma otevřeme. Ale stále platí, že snazší je řešit nedostatek lůžek v jednom kraji převozem do jiné části Česka, zejména kvůli pojištění nebo případné jazykové bariéře,“ napsal ČTK. Kapacity českých nemocnic podle něj musí vyhodnotit ministerstvo zdravotnictví.

V Karlovarském kraji se epidemická situace zhoršuje, počet denních nákaz koronavirem výrazně přibývá. Ve středu přibylo rekordních 558 nových případů, je to o 70 více, než bylo dosavadní maximum z minulého týdne. K dnešku je v regionu 3074 aktivních případů koronaviru. Dosud se v kraji nakazilo 16.743 lidí a zemřelo 470.

Podle hejtmana je v kraji aktuálně přes 200 hospitalizovaných pacientů s koronavirem, kraj proto zatím jedná o možnosti vyčlenění dalších lůžek v nemocnici v Sokolově a o získání zdravotníků pro chebskou nemocnici. Některé pacienty ve vážném stavu musely nemocnice přesunout do plzeňské nemocnice.

Video  Blatný: Opatření se prodlužují do 22. ledna, antigenní testy budou i dál. Ministr nevyloučil zpřísnění  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Ze statistik ministerstva zdravotnictví vyplývá, že v nemocnicích v Karlovarském kraji je aktuálně volných jen deset ze 78 lůžek na odděleních anesteziologie a resuscitace a jednotkách intenzivní péče. Volná kapacita intenzivní lůžkové péče je tedy na úrovni 12 procent. Na standardních lůžkách s kyslíkem je volná kapacita 13 procent, k dispozici je tam ještě 79 lůžek.

Covid_19 ( 7. ledna 2021 16:44 )

na jaře vládní nemehla ukazovala na západ, jak to tam nezvládají. Měla přes půl roku na to se připravit, vyladit chytrou karanténu, vypracovat plány, dnes se zjišťuje, že nemají ani plán na očkování

jana999 ( 7. ledna 2021 14:57 )

nějaký divný ne? Vždyt se všude píše, že karlovarsko má nejmín nakažených?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa