Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Pražští záchranáři se i kvůli covidu loni činili. Na svět pomohli 57 dětem

Autor: ČTK - 
6. ledna 2021
17:45

Pražští záchranáři měli loni co dělat. Dle jejich mluvčí Jany Poštové museli vyjíždět ke 114 915 případům. Mělo by jít přitom o zhruba 13 tisíc případů méně, než kolik jich řešili o rok předtím.

„Odhlédneme-li od onemocnění covid-19, bylo spektrum pacientů záchranné služby v hlavním městě bez výraznějších změn. Mezi pacienty se zhoršením zdravotního stavu z důvodu onemocnění tvořili největší skupinu pacienti s dechovými potížemi,“ uvedla Poštová s tím, že záchranáři k nim vyjeli ve 12 500 případech. Bolesti na hrudi záchranáři řešili u zhruba 7 000 osob, dalších téměř 4 000 případů se týkalo poruchy vědomí pacienta.

Nejčastější úraz? Pád z výšky

Mezi řešenými úrazy byly nejčastější pády, cílem téměř 2 000 výjezdů byla pomoc u dopravních nehod. Asi v 3 500 případech řešili záchranáři otravy. Posádky záchranářů v terénu provedly téměř 600 resuscitací, z čehož asi u poloviny resuscitovaných se jim podařilo obnovit účinný oběh přímo na místě události, a na svět přivedli 57 dětí.

Na jednotky intenzivní péče transportovaly posádky 5665 osob, jak ZZS uvedla na svém twitteru. „Přes 1 200 pacientů bohužel na následky kritického onemocnění nebo úrazu zemřelo na místě události. Koroneři provedli téměř 4 000 prohlídek zemřelých,“ uvedla mluvčí.

Nad rámec

Pracovníci Zdravotnické záchranné služby hlavního města se zapojili rovněž do péče o osoby nakažené nebo ohrožené nákazou covidem-19. Do nemocnic záchranáři transportovali 5 267 osob nakažených covidem-19 a nad rámec běžných výjezdů určené týmy v hlavním městě odebraly asi 18 000 vzorků pro testování na nákazu.

V souvislosti s pandemií pražská záchranka zavedla do provozu také tým speciálních činností, poskytující péči pacientům s podezřením či potvrzeným covidem-19, a podílela se na vzniku a fungování takzvaného létajícího krizového týmu. Ten pomáhá se zdravotnickou péčí v pražských domovech pro seniory či lidi s postižením.

Video  Jihomoravská záchranka se zapojila do koronavirus dance challege. 
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa