Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Nečekaný propadák: Německo má vakcinační centra i zaměstnance, proč nezvládá očkovat?

Autor: ksi, Bild - 
7. ledna 2021
17:55

Na první pohled se zdálo, že je Německo na očkování dobře nachystané. Vakcína dorazila poslední prosincový týden, ale očkovací centra přesto zejí prázdnotou – a objednat se je téměř nemožné. Vina za zpackaný začátek by se dala přisuzovat nedostatku vakcíny, za což podle deníku Bild údajně může kancléřka Angela Merkelová (CDU).

Očkovací centra v pohotovosti a pečlivě narýsovaný vakcinační plán už od října. Německo se zdálo být na zahájení gigantické zdravotní kampaně perfektně připravené. „Vakcinační centra jsou nachystána ke startu,“ prohlašoval ještě dva dny před vypuknutím očkování spolkový ministr zdravotnictví Jens Spahn (CDU).

„Občas to bude tu a tam trochu drhnout, to je zcela normální,“ připouštěl sice. Realita je však nakonec ještě o něco černější a kritika se na německou vládu valí odevšad. Zatímco Izrael či Velká Británie mají naočkováno přes milion lidí, v Evropě to vázne. Německu se zatím podařilo vakcinovat jen zlomek lidí, zhruba 300 tisíc, uvádí statistika webu Our World In Data

Může za to Merkelová

Podle deníku Bild může za propadák nedostatek vakcín, což je dáváno za vinu kancléřce Merkelové. Ta totiž v létě donutila šéfa rezortu zdravotnictví couvnout od rozběhnutého vyjednávání o nákupu očkovací látky, aby nákup místo jednotlivých států (respektive v tomto případě společného vyjednávání Německa, Itálie, Francie a Nizozemska) zajistila Evropská unie.

„Hluboce podporujeme iniciativu Komise uzavřít s výrobci vakcín předběžné dohody o nákupech. Naneštěstí paralelní přístup vyvolal obavy. Proto věříme, že je nanejvýš důležité mít vůči různým farmaceutickým firmám společný postup,“ stojí v dopise podepsaném ministry zdravotnictví Francie, Nizozemska, Itálie a SRN a adresovaném šéfce eurokomise Ursule von der Leyenové

„Podle informací Bildu bylo pro kancléřku Angelu Merkelovou i von der Leyenovou důležité, aby byl dopis od Spahna a jeho kolegů napsán co nejponíženějším tónem,“ uvádí deník.  

Nebýt tohoto kroku, měla čtveřice spolupracujících zemí už 13. června potvrzenou objednávku 400 milionů očkovacích dávek a jednání s dalšími výrobci byla rozjednaná. Vše ale kancléřka zhatila, kritizuje Bild.   

"Můj milášek!" hýčká si vakcínu Glum na street artu.

Tyto manévry měly zajistit, aby se členské státy EU nepřetahovaly o vakcíny jako o roušky a ochranné prostředky na jaře. Výsledek je ale takový, že očkování u našich západních sousedů nyní vázne. Kancléřka však kritiku v postupu získávání vakcíny odmítá a trvá na tom, že zabránila „očkovacímu nacionalismu“.

Zbytečné telefonní linky

Nedostatek vakcíny není to jediné, co vrhá špatné světlo na očkovací kampaň v Německu. Jednotlivé spolkové státy spustily rezervační systémy, do kterých se dá hlásit i telefonicky; tedy takový byl aspoň plán.

Podle reportérů Bildu v systému vládne chaos. „Senioři se snaží na čísla pro rezervaci termínu očkování dovolat, nikdo jim ale není schopen říct, kdy se konečně budou moci objednat. Zatím je kvůli nedostatku vakcín odkazují, aby si zavolali na konci ledna,“ uvádějí redaktoři, kteří na čísla jednotlivých spolkových zemí volali. 

Navíc se zdá, že se postupně začínají objevovat obláčky na dosud poměrně nekomplikovaném vztahu kancléřky a ministra zdravotnictví. Po zásahu Merkelové do jeho nákupů vakcín Spahn podle deníku Bild reagoval velmi naštvaně. Situaci rozhodně nepomohlo, že se na vládu nyní snáší kritika ze všech stran. 

Navenek však kancléřka vzala Spahna pod svá ochranná křídla. „Odvádí skvělou práci,“ řekla Merkelová v úterý večer po mimořádném jednání s ministerskými předsedy spolkových zemí. Na dotaz, zda Spahn stále má její plnou důvěru, odpověděla, že taková otázka „vůbec není na pořadu dne“. Merkelová zmínila zákon o civilní ochraně, diskuze s výrobci vakcín a mnoho právních otázek. „Mohu být jen ráda, že je ministr zdravotnictví tak aktivní,“ zdůraznila podle deníku Tagesspiegel

Na veřejnosti sice vystupují jednotně, v zákulisí to ale podle Bildu poněkud skřípe. Když se kancléřka nechala slyšet, že z očkování pro sebe udělá hlavní prioritu, vysvětloval Bild tento krok jako náznak kritiky ministra zdravotnictví přímo ze strany kancléřky.

„Tím, že se do očkování Merkelová vložila, ministra zdravotnictví de facto zbavila moci,“ uvedl Bild. Dosud totiž do značné míry odpovídal za vakcinaci právě rezort zdravotnictví. 

Nástupce Merkelové?

Nezdá se však, že by se kancléřka chystala ministra zdravotnictví zbavit. Vždyť ještě v prosinci o něm někteří politologové mluvili jako o vycházející hvězdě Křesťanskodemokratické unie (CDU), a v oblíbenosti dokonce předběhl i samotnou Merkelovou, dosavadního miláčka anket. Obecně se také mělo za to, že přispěl k relativně úspěšnému přístupu Německa k řešení pandemie koronaviru, napsala agentura Bloomberg

Jestli prvotní fiasko oblíbený politik ustojí, ukáže až to, jak se bude očkování v příštích dnech a týdnech vyvíjet. I přes turbulentní začátek věří Spahn, že se vše ustálí, na středeční tiskové konferenci ujišťoval: „Máme dostatek vakcíny, abychom naočkovali všechny, kdo budou chtít. Nebude to sice okamžitě, ale během roku se na všechny dostane.“

Video „Chybí věrohodná autorita, fámy o očkování jsou sci-fi.“ Virolog si rýpnul i do vedení PSA 
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa