Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Němci zůstanou „pod zámkem“: Karanténa až do konce ledna, pohyb jen 15 kilometrů od domova

Aktualizováno -
5. ledna 2021
20:53
Autor: ČTK - 
5. ledna 2021
17:45

Karanténa v Německu bude prodloužena nejméně do 31. ledna a opatření budou navíc zpřísněna. Novým celoněmeckým pravidlem pro ohniska koronavirové nákazy se stává omezení volného pohybu osob na maximální vzdálenost 15 kilometrů od domova, řekla po dnešním jednání s premiéry spolkových zemí kancléřka Angela Merkelová.

Situace je podle Merkelové natolik vážná, že není možné nejen uvolňování restrikcí, ale je nutné naopak přikročit k jejich dalšímu zpřísnění. Hlavním novým opatřením se stává právě omezení volného pohybu. To už v prosinci zavedlo Sasko, kde se koronavirus šíří nejrychleji.

V okresech a městech, kde počet nových případů infekce přesáhne 200 na 100.000 obyvatel za sedm dní, bude omezen volný pohyb na maximální vzdálenost patnáct kilometrů od domova, pokud pro delší cestu nebudou mít lidé pádný důvod. Za takový důvod přitom nebudou uznávány nákupy, sport či turistika. Hranici 200 nových případů na 100.000 obyvatel za sedm dní překračuje nyní podle vládních dokumentů přes 70 z 410 německých okresů a měst.

Ohnisky nákazy je nyní vedle Saska řada okresů v Durynsku, Bavorsku, Hesensku, Dolním Sasku a Braniborsku. V Bavorsku je za ohniska považováno například několik okresů sousedících s Českem, mimo jiné okresy Regen či Freyung-Grafenau.

Na otázku novinářů, jak bude okruh pro omezení pohybu vypočítáván, odpověděla Merkelová, že opatření se týká místa, kde člověk žije. Z praktických důvodů se podle ní ve velkých městěch, jakým je Berlín, nebude vypočítávat přesná vzdálenost. „Bydlištěm je zkrátka Berlín. Žádné hranice uvnitř města určovat nebudeme,“ řekla. Dodala, že smyslem opatření je co nejvíce omezit kontakty veřejnosti.

Dalším novým opatřením je zpřísnění cest do Německa z rizikových oblastí, ke kterým patří i Česká republika. Od 11. ledna bude při příjezdu vyžadován koronavirový test, který nebude starší 48 hodin. Test si lidé budou moci nechat udělat i v Německu bezprostředně při příjezdu. Ani negativní test ale neznamená, že se člověk může vyhnout karanténě. Ta bude nadále povinná, možné ji ale bude ukončit po pěti dnech dalším negativním testem. Bez následného druhého testu bude karanténa trvat deset dní.

Německo rovněž omezuje soukromá setkání. Nyní se může bez započítání dětí sejít pět lidí ze dvou domácností, nově bude moci na návštěvu jen jeden člověk z cizí domácnosti.

Zavřené zůstávají restaurace a obchody, které neprodávají zboží denní potřeby. Tyto obchody spolu s restauracemi jsou uzavřené od 16. prosince, kdy Německo zpřísnilo karanténu zavedenou od listopadu. Povolená zůstávají výdejová okénka.

Do škol se prozatím do konce ledna nevrátí školáci, stejně tak zůstávají zavřené školky. Saský premiér Michael Kretschmer po jednání s Merkelovou řekl, že Sasko ruší únorové zimní prázdniny, náhradou ale prodlouží velikonoční volno.

„Měsíce leden, únor a březen, které jsou před námi, budou od každého vyžadovat ještě hodně trpělivosti a kázně,“ upozornili Merkelová a zemští premiéři ve společném prohlášení. Dokument uvádí, že šíření infekce se výrazně změní až tehdy, když bude proočkována podstatná část mladší populace. Kancléřka také zopakovala, že cílem vlády je vrátit se pod hranici 50 nových případů na 100.000 obyvatel v sedmidenním období, nyní Německo podle Institutu Roberta Kocha (RKI) vykazuje v průměru téměř 135 nových případů na 100.000 obyvatel za sedm dní. „Tento cíl zůstává, abychom mohli přerušit řetězec šíření nákazy,“ dodala Merkelová. Hranici pod 50 nových případů na 100.000 obyvatel za sedm dní považují odborníci za zlomovou, aby byla pandemie pod kontrolou. Takovou hodnotu mají podle RKI zhruba dvě desítky německých okresů.

O dalším vývoji karantény rozhodnou zemští premiéři s Merkelovou 25. ledna. Již nyní je ale podle analytiků jisté, že přinejmenším část karanténních opatření bude platit i po 1. únoru.

Anifa ( 5. ledna 2021 22:04 )

Spíš mě překvapilo, že Merklová začala vyjednávat s Putinem o dodávce ruských vakcin pro Německo. U nás se o nich doteď psalo jako o největší hrůze. Asi je fakt situace vážná a naši politici jen čučí a mají na vše čas

marmat ( 5. ledna 2021 21:19 )

Covid_19: nechte srpen-srpnem...a své zaplacené hověziny......spát
Obdivujete Němce a sami netušíte co byste s takovým opatřením "dělal" !???
jen servírujete pakárnu na pakárnu - jednu větší, než druhou !!!
Až budete v příštím životě na gymplu, učte se na ministra....
Teď je to od Vás zaplacený fejkování...pouze pro duchem chudé trolly.
NEJSME TAK, KDE ONI....ČTĚTE SI I ČLÁNKY !!! Bude Vám líp !?

marmat ( 5. ledna 2021 21:06 )

Maximilian:Jestliže TOTO myslíte vážně,
tak jste velmi vážně nemocný troll !!!
NIKDO na celým Světě neví NIC a jen se všude improvizuje......
viz tato tvrdá /"šílená" opatření v Německu !!! To chcete ???

Covid_19 ( 5. ledna 2021 20:36 )

vláda dnes dohání to co zanedbala v srpnu . Němci nikdy nevyhlašovali vítězství nad koronavirem, na jaře varovali před 60%-70% nakažených občanů pokud se nepovede boj s epidemií. Od jara pomaleji utahovali, nikdy nemuseli nosit roušky v lese a ve vlastním autě, my jsme byli na jaře extrém a nyní jsme opačný extrém, ale za to nemohou občané, ale pomatená vláda

Maximilian ( 5. ledna 2021 19:48 )

V Německu alespoň ví,co se bude dít,nás tady udržují v permanentní nejistotě,pes štěká jak Blbis naridi,je tu bordel,který svaluje na lidi,přitom by stačilo,aby kouknout do zrdcadla

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa