Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zakázané zboží v supermarketech: Obchodníci přesunou výprodeje, kritizují vládní zmatek

Aktualizováno -
23. prosince 2020
14:10
Autor: ČTK, kso - 
23. prosince 2020
13:10

V supermarketech bude v pátém stupni epidemického systému PES možné prodávat jen výrobky povolené pro prodej v malých obchodech. Výjimky ze zákazu prodeje, který má platit od 27. prosince, budou obdobné jako při jarní vlně epidemie koronaviru, uvedl ve středu na tiskové konferenci ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Vedle potravin tak budou supermarkety i malé obchody moci prodávat například drogerii, galanterii či potřeby pro chovatele. Svaz obchodu a cestovního ruchu opatření kritizuje, například společnost Tesco regály se zakázaným zbožím přelepí páskou a zřejmě přesune i povánoční výprodej na jiný termín. Asociace nákupních center doufá v to, že uzavření, které podle dnešního rozhodnutí vlády nastane od neděle 27. prosince, bude jen na pár dní. 

Výjimka ze zákazu bude platit také pro prodej benzinu, lékárny, výdejny zdravotnických prostředků, zverimexy, prodejny brýlí a čoček, novin a tabáku. V provozu budou moci být i prádelny a čistírny, servisy a myčky aut, železářství, odtahy, zásilkovny, květinářství, galanterie, zámečnictví. Fungovat budou moci i instalatérství a prodejny bílé elektroniky. Otevřeny budou i pohřební služby, kamenictví a prodejny pietního zboží. Platit má i výjimka pro prodej zbraní a střeliva.

Na nerovnost podmínek pro prodej v supermaketech a malých obchodech upozorňovala při podzimní vlně epidemie opozice. Část politických stran podmínila srovnáním konkurenčního prostředí svůj souhlas s podporou nouzového stavu.

Prouza: To lidé onemocněli při nákupu zimní bundy?

Vláda podle Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR) znovu vytvořila svými nařízeními obrovský zmatek. Místo, aby nechala otevřené malé prodejny, vytvořila nový systém, ve kterém se nikdo nevyzná. ČTK to v reakci na nová vládní opatření v souvislosti se změnou stupně rizika protiepidemického systému (PES) na nejpřísnější pátý stupeň řekl prezident SOCR Tomáš Prouza.

Ministři podle Prouzy přitom opakovaně potvrzovali, že malé obchody nikdy nebyly zdroji nákazy. Kvůli novým opatřením podle něj navíc vláda nažene přes vánoční svátky do práce desítky tisíc lidí, kteří budou přestavovat obchody. „A to vše úplně zbytečně. Nebo nám chce opravdu (premiér) Andrej Babiš s vážnou tváří tvrdit, že lidé onemocní při nákupu nové zimní bundy nebo bot na běhání?,“ uvedl Prouza.

Společnost Tesco ve velkých prodejnách plochu se sortimentem, který nebude možné prodávat, přehradí páskou. Podle mluvčího firmy Václava Koukolíčka obdobné opatření platí na Slovensku, mají s ním tak už zkušenost. Část zaměstnanců bude podle Koukolíčka muset mezi svátky přijít do práce, ale prodejny by se i tak připravovaly na otevření po vánočních svátcích. Nové vládní nařízení poznamená podle něho výrazně povánoční výprodeje, které se týkají právě zboží, které nebude moci být nabízeno. Zřejmě se tedy podle něj tradiční slevové akce posunou na dobu, kdy to bude možné.

Slevové akce podle informací ČTK v obchodních centrech někteří prodejci už zahájili. Největší vlna ale vždy nastává po svátcích, kdy chtějí lidé využít hotovost, kterou dostali pod stromeček nebo dárkové poukazy. Výprodeje začaly například v pražském obchodním centru Galerie Harfa. Jeho výkonný ředitel Pavel Hradec uvedl, že v případě uzavření obchodů v lednu, se doprodeje přesunou na další měsíce. V těch už ale lidé přemýšlejí nad jarní sezonou a prodat zimní zboží je výrazně složitější.

Výrazné slevy spustil také Freeport Fashion Outlet v Hatích u Znojma. Zboží se bude dále zlevňovat, ale podle ředitele Freeportu Jana Procházky už nyní často slevy dosahovaly hodnot, které běžně nastávají až po Vánocích. „Obecně koncept outletu není tolik závislý na sezoně, a to ani na vánoční. Problém pro nás spíše představuje každý den, kdy nemáme otevřeno,“ uvedl.

Asociace doufá v uzavření jen na pár dní

Asociace nákupních center doufá, že uzavření bude trvat pouze pár dní. Povánoční výprodeje totiž tvoří důležitou část příjmů mnoha obchodníků. ČTK to sdělil předseda českého výboru asociace Jan Kubíček.

„Opětovné uzavření nás samozřejmě nepotěšilo. Nákupní centra jsou z pohledu dostupných dat bezpečná a k přenosu viru v nich nedochází,“ uvedl Kubíček. Povánoční výprodeje jsou podle něj pro obchodníky důležité nejen kvůli tržbám, ale je třeba také postupně místo zimního zboží navážet jarní kolekce. „Pomyslným světlem na konci tunelu tak pro nás zůstává rychlá vakcinace a návrat k normálnímu režimu,“ dodal.

Pro současný čtvrtý stupeň pohotovosti vláda udělila maloobchodu výjimku a mohou být v provozu všechny obchody bez omezení sortimentu. Platí v nich limit 15 metrů čtverečních na jednoho zákazníka.

Video  Blatný žádal místo Babiše o prodloužení stavu nouze: Nevyloučil tvrdší opatření o Vánocích 
Video se připravuje ...

Prema M ( 23. prosince 2020 16:33 )

K ničemu zavřeno bylo na jaře školy továrny atd. Obehnavali vesnice ostnatym drátem, přestali jezdit busy vlaky letadla a co, stejně se to rozšířilo, takže je to k hovn...

Prema M ( 23. prosince 2020 16:31 )

Aha a co vypazlana vláda, které je zdraví prodavaču u pr. Nejenom že jsou v obchodě s lidmi 12 a více hodin ještě je ohrožují nesmyslná opatření, které pokaždé mají za následek narvaný obchod silnými lidmi, následně prokázali omezovat vstup což má za následek napadání prodavaču. A teď jim jako vánoční dárek dali předělat sortiment, který můžou nebo nemůžou prodat, a tak jen vytvořily další roubroje mezi zákazníky a prodavači. Nesmyslný uzavíráním v neděli a dle hodin zbavily obchody tržeb, které nikdo nekomentuje a tím přichází prodavači o peníze za prémie atd.

TomasLB ( 23. prosince 2020 16:27 )

Přesně tak hyenismus... V čem by byl problém prostě na tři týdny zavřít obchody, továrny, školy a jiné velké zdroje nákazy... Maso může být v mrazáku, pečivo se nechá upéct nebo nakoupit zmrazené jako to pečou v obchodech.

Matos7 ( 23. prosince 2020 14:39 )

Vypatlaní obchodníci muzou kritizovat tak akorát svůj hyenismus. Jen by hrabali mamon a zdraví lidi je jim upr*ele.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa