Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vláda zpřísnila: PES na 5. stupni, ve školách jen malé děti a obchody bez hraček i elektra

Aktualizováno -
23. prosince 2020
12:20
Autor: ČTK, vei - 
23. prosince 2020
07:35

Vláda ve středu rozhodla o dalším zpřísnění protikoronavirových opatření, v tuzemsku bude od 27. prosince platit pátý stupeň protiepidemického systému PES. Do škol se tak 4. ledna podívají jen děti z 1. a 2. tříd, otevřené zůstanou mateřské školy. Obchody budou moci prodávat sice i v neděli, ale nesmí zákazníkům nabízet třeba elektroniku nebo hračky, zjistily Blesk Zprávy a následně to potvrdili i ministr zdravotnictví Jan Blatný a vicepremiér Karel Havlíček (oba za ANO). Zákaz vycházení bude platit opět od 21:00 do 5:00 a výjimka nebude ani na Silvestra. Zpřísněná opatření budou platit minimálně do 10. ledna, jejich případné prodloužení posoudí vláda.

Ve čtvrtém i pátém stupni se počítá jen s nákupy základních potřeb a výdejem zboží objednaného přes internet. Provozovny služeb mají mít zavřeno kompletně. Nyní ve čtvrtém stupni platila předvánoční výjimka a otevřeny byly jak služby, tak obchody. „Velký řetězec nebude moci prodávat to, co nepatří k artiklům, které jsou vyjmenované a které jsou nezbytně nutné,“ uvedl ministr zdravotnictví Blatný.

„Všechny dotčené provozovny můžou čerpat plné tři měsíce podpory nájemného,“ oznámil vicepremiér Karel Havlíček (za ANO), zmínil i další kompenzace. Ministerstvo průmyslu a obchodu je připravuje pro všechny zasažené provozy, kdy budou kompenzace počítány za uzavřené dny. Havlíček ho předloží na dalším jednání vlády.

Video  Brífink ministrů Blatného a Havlíčka ke zpřísnění úrovně PES v ČR 
Video se připravuje ...

Kabinet umožnil prodej na Štědrý den dopoledne. Obchody, které mohou být v provozu, mohou fungovat i v neděli. Kabinet chce ale jinak počet výjimek minimalizovat. Blatný lidi mimo jiné vybídl, aby oslavili Silvestr v rodinném kruhu.

Blatný posun ze čtvrtého do pátého stupně navrhl kvůli vývoji epidemie covidu-19 v posledních dnech. Podle modelů by bez nových opatření přibývalo na přelomu roku asi 15 000 potvrzených případů nákazy koronavirem denně a v nemocnicích by bylo 7000 lidí, vysvětlil. Opatření by měla zajistit, že bude diagnostikovaných maximálně 11 000 až 12 000 denně a v nemocnici mezi 4000 a 5000 lidmi, dodal ministr.

Svatby a pohřby jen s 15 lidmi, kostely obsazené pouze z desetiny

Účinnost opatření je zatím nastavena do 10. ledna. Kabinet se podle Blatného předtím sejde a vyhodnotí, s jakými opatřeními pokračovat dál. „Vláda rozhodne, jestli je situace taková, že je možno pátý stupeň ukončit, nebo jestli taková není, a budeme muset postupovat jiným způsobem,“ řekl.

Od 27. prosince bude mimo jiné zastaven také provoz lyžařských vleků, které mohly otevřít 18. prosince. Venku budou moci podle matice PES spolu sportovat jen dva lidé, dosud to bylo šest. Vnitřní sportoviště zůstanou uzavřena, amatérské soutěže zakázány.

Pátý stupeň PES znamená oproti čtvrté úrovni omezení shromažďování ze šesti osob na dvě a prodloužení zákazu nočního vycházení o dvě hodiny na dobu od 21:00 do 4:59. Ve stejnou dobu musí být také zavřená výdejní okénka restaurací. Úředníci by měli v pátém stupni pracovat hlavně z domova a vyřizovat jen nezbytnou agendu. Osobně docházet budou po vánočních prázdninách do škol jen žáci prvních a druhých tříd základních škol, otevřené mají pak zůstat už pouze mateřské a speciální školy.

V případě bohoslužeb je v pátém stupni možné využít desetinu míst k sezení, ve čtvrtém je to pětina. Svateb a pohřbů se smí účastnit nejvýše 15 místo 20 osob.

Ve školách jen děti z prvních a druhých tříd

Do škol budou od pondělí 4. ledna chodit jen žáci prvních a druhých tříd základních škol, otevřeny zůstanou také mateřské a speciální školy. Zbytek se opět bude učit distančně. Na twitteru to po jednání vlády oznámil ministr školství Robert Plaga (ANO). Žáci a studenti základních, středních a vyšších odborných škol šli naposledy v tomto roce do školy v pátek. Na pondělí a úterý ministerstvo vyhlásilo dny boje proti covidu-19, a prodloužilo tak vánoční prázdniny, které měly původně začít ode dneška.

Provoz škol omezila od první poloviny října druhá vlna koronavirové epidemie. Žáci se začali vracet do lavic postupně v omezené míře od 18. listopadu. Poslední vlna uvolnění opatření ve školství byla 7. prosince, kdy začala střídavá prezenční a distanční výuka středoškoláků a na vysokých školách se obnovila praktická výuka ve skupinách do 20 lidí.

Od začátku příštího roku se tak školy budou řídit podle pátého, nejpřísnějšího stupně protiepidemického systému PES.

Epidemický index PES ke středě stoupl ze 76 na 81 bodů. Důvodem nárůstu je zvýšený podíl pozitivních testů na covid-19. Na hodnotě 76 bodů byl pět dní. Nejen proto dnes vláda na mimořádném jednání potvrdila prodloužení nouzového stavu, jak k tomu v úterý získala souhlas Sněmovny. Nouzový stav tak potrvá do 22. ledna příštího roku.

Blatný v úterý uvedl, že prodloužení nouzového stavu o 30 dní je neradostné, ale kvůli vývoji epidemie koronaviru nezbytné. Bez účinných opatření bude podle ministra v Česku koncem roku 11 000 nakažených denně a 7000 hospitalizovaných, z toho 1000 na jednotkách intenzivní péče. Přijímaná opatření mají zabránit zahlcení zdravotnického systému, který je nyní v křehké stabilitě, uvedl.

Už čísla za úterý jsou přitom varovná, přibylo 10 821 nakažených za jeden den, nejvíc od 6. listopadu.

Video  Blatný zmínil, kdy vypustí PSA v pátém stupni. O umrtvení Česka rozhodne středa  - abl
Video se připravuje ...

Na jaře trval v Česku nouzový stav kvůli koronavirové krizi 66 dnů, nynější je zatím na 79 dnů. V polovině ledna se přehoupne přes sto dnů.

Video  Babiš vynadal opozičníkům: Jste pokrytci, vaše řečičky nikdo nebere vážně! A pak žádal o delší stav nouze  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Viera Vaňová ( 24. prosince 2020 07:41 )

👎👎👎👎👎

Viera Vaňová ( 24. prosince 2020 07:39 )

👍👍👍👍👍😡

pragonos ( 24. prosince 2020 04:59 )

Vůbec nechápu tyto kroky, protože celkem logické je, že když nechají testování zdarma, tak se musí zákonitě zvednout počet zasažených. Proč tedy uvolňovali a za týden znovu uzavírají, teda to jsou magoři.

grafty8 ( 23. prosince 2020 22:29 )

8 dní po Psu maj spád a jen kecy jak se musí sejít, vyšlo jim to do vánoc

grafty8 ( 23. prosince 2020 22:25 )

I jinde, i v očkovaném Rusku a VB

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa