Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Nová mutace koronaviru děsí svět. ČR a další země stoply britské lety, uzavřený i Eurotunel

Aktualizováno -
21. prosince 2020
10:06
Autor: ČTK, trm - 
20. prosince 2020
09:44

Česko od pondělí od 12:00 zastavuje kvůli šíření nového kmene koronaviru lety z Velké Británie. A země EU řeší obavy po oznámení britských expertů, kteří na jihu Anglie detekovali nový kmen koronaviru SARS-CoV-2 se schopností rychlejšího šíření než ostatní. Britský ministr zdravotnictví Matt Hancock v neděli řekl, že mutace koronaviru se dál šíří, není pod kontrolou a bude velmi složité její rozmach potlačit.

Významné šíření jisté mutace koronaviru v částech Anglie oznámila britská vláda v pondělí. V sobotu pak premiér Boris Johnson řekl, že nový kmen může být až o 70 procent nakažlivější než ten, který dosud v Británii převládal.

Obavy ze zmutovaného viru

Experti včetně těch z WHO zatím nemají důkazy, že by zmutovaný virus vyvolával těžší případy nemoci covid-19 nebo že by u něj neúčinkovaly vyvinuté vakcíny. Přesto situace vyvolává mezi vědci i vládními pracovníky značné znepokojení a premiér Johnson v sobotu reagoval zavedením nejtvrdších karanténních opatření v Londýně a v dalších oblastech Anglie. WHO uvedla, že je s britskými činiteli v těsném kontaktu.

„Nová varianta (viru) se vymkla kontrole,“ řekl v neděli v rozhovoru s televizí BBC ministr Hancock. „Vzhledem k tomu, o kolik rychleji se tato nová varianta šíří, bude velmi složité udržet ji na uzdě, dokud není široce nasazená vakcína,“ komentoval situaci v jiném interview.

ČR: Zrušené lety od pondělí 12:00

Premiér Andrej Babiš v neděli tvrdil v ČT, že vláda bude jednat o zákazu letů z Velké Británie v ponděl. „Na vládě se určitě budeme bavit, jestli nezakážeme lety, jako jsme to udělali v první vlně z Itálie... Některé země to už udělaly, já s tím osobně nemám problém,“ uvedl ministerský předseda. 

O chvíli později ministerstvo na sociálních sítích potvrdilo, že lety do ČR také zastaví. Stalo se tak během pondělního rána. „Od 12 hodin nesmí do České republiky přiletět žádné letadlo z Velké Británie. Lety z této destinace jsou zastaveny,“ vzkázal resort, vedený Janem Blatným (za ANO).

Zastavené lety v řadě zemí

Zákaz letecké přepravy cestujících z Británie nařídilo i Nizozemsko, následovala podle agentury AP mimo jiné Belgie, Rakousko a Itálie. Od půlnoci na pondělí zrušilo letecké spojení s Británií rovněž Německo, podle agentury AFP zatím do konce roku.

Francie se rozhodla přerušit dopravní spojení se Spojeným královstvím od půlnoci na 48 hodin, uvedl úřad francouzské vlády. Podle italského ministra zdravotnictví zákaz letů z Británie bude platit do 6. ledna a do Itálie zároveň nesmí vstoupit nikdo, kdo byl v Británii v posledních 14 dnech. Španělsko vyzvalo ke koordinaci postupu v rámci Evropské unie.

Mezi zeměmi, které ruší lety z Británie, jsou nově Norsko, Polsko a Kanada. Izrael zakázal vstup cestujícím z Británie s výjimkou izraelských občanů. Izraelci přilétající z Británie musí podstoupit dvoutýdenní karanténu. Podle BBC se k omezení cestování z Británie chystají například také Hongkong, Chorvatsko, Argentina, Chile, Maroka a Kuvajt

Stojící Eurotunel

Před půlnocí z neděla na pondělí se zavřel na britské straně i terminál Eurotunelu ve Folkstone pro osobní a nákladní dopravu do Calais.

Zastaveny byly také vlakové spoje Eurostar z Londýna do evropských metropolí Paříže, Bruselu a Amsterodamu. Francouzské úřady tvrdí, že potřebují čas na hledání řešení, jak hrozbě čelit.

Nepříjemnosti a chaos před Vánoci

Podle deníku The Guardian však opatření způsobí chaos mimo jiné v přístavních městech Dover a Portsmouth. Nahromadí se tam zřejmě tisíce kamionů, i proto, že opatření bylo vyhlášeno jen několik hodin před začátkem platnosti. Podle BBC v této době cestuje mezi Doverem a Calais na 10.000 nákladních aut denně.

„Už nyní se tvořily v posledních dnech fronty na hranicích kvůli váznutí rozhovorů o dohodě s EU a kvůli zvýšené přepravě před Vánoci,“ citoval deník The Guardian Roda McKenzieho z asociace silniční nákladní dopravy. „Uzavření hranic ovlivní i dodávky zboží rychlé spotřeby, jako je čerstvá i zmrazená zelenina a zásobování na vánoční svátky,“ dodal.

Podle šéfa britské Federace pro potraviny a nápoje (FDF) Iana Wrighta ovlivní nynější uzavírka vánoční zásobování v Británii i ve Francii. „Dopravci nebudou cestovat ani z Francie do Británie, když jim hrozí, že tu pak uváznou,“ varoval Wright. „Vláda musí velmi rychle přesvědčit francouzskou vládu, aby ze svého zákazu vyjmula kamiony,“ dodal.

Ministr: Neskupujte zásoby

Francie chce obnovit nákladní dopravu co nejdříve, řekl dnes ráno britský ministr dopravy Grant Shapps. Zároveň obyvatele Británie ujišťoval, že dopravní omezení se neprojeví nedostatkem jídla nebo léků v Británii. Obyvatelé Spojeného království by tak podle něj neměli nakupovat jinak, než by pro ně bylo před Vánoci běžné.

Omezení podle ministra rovněž neovlivní dodávky vakcíny proti covidu-19. Náklad s vakcínami podle něj nadále bude proudit z Belgie do Británie přes přístav Dover.

Další mutace ve světě

Britští epidemiologové v sobotu uvedli, že zachycená nová varianta koronaviru se přenáší o 70 procent snadněji a patrně se vyskytuje i v dalších zemích.

Hlavní poradce britského premiéra pro zdravotnictví Chris Whitty zároveň uvedl, že neexistují důkazy, které by naznačovaly, že nový kmen koronaviru je smrtelnější nebo způsobuje vážnější onemocnění. Stejně tak neexistují žádné důkazy, že vakcína bude proti nové variantě méně účinná.

Zda šíření potenciálně nebezpečné mutace koronaviru v Británii začalo, není zatím jasné.

Video  Blatný o antigenním testování: Máte pozitivní výsledek? Běžte domů, zůstaňte v izolaci  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Nizozemsko při namátkové kontrole starších případů infekce daný kmen odhalilo ve vzorku odebraném na začátku prosince. Podle WHO byla mutace zjištěna i v Dánsku a Austrálii, píše BBC. Naposledy pak i v Jihoafrické republice, je přitom jiná, než ta britská.

Mutace viru jsou pozorované i v Česku

Různé mutace koronaviru se přitom již objevují i v Česku. „Na více místech v Česku, především v Praze a ve Středočeském kraji, se zcela nezávisle na sobě objevují nové varianty koronaviru. To jsou naše zjištění, protože většina námi vyšetřovaných vzorků pochází z Prahy a okolí. Nicméně stejná situace je pravděpodobně v celé republice,“ řekla Právu Helena Jiřincová, vedoucí Národní referenční laboratoře pro chřipku a nechřipková respirační virová onemocnění.

A dodává: „Ne ve všech mutacích se shodujeme. Některé vznikají nezávisle na sobě jako reakce na imunitní odpovědi lidského organismu, jiné se šíří v souvislosti s cestováním lidí. Mutace je pozorována na celém světě. Občasné případy prokázané reinfekce mohou souviset právě s těmito změnami.“ 

Virolog Pavel Plevka, vedoucí výzkumné skupiny Strukturní virologie v CEITEC (Středoevropský technologický institut) v Brně, pak v Právu upozorňuje: „Do července bylo identifikováno 12 000 mutací koronaviru. Mutant v Británii má 23 mutací, některé z nich ve spike proteinu. Zatím nejsou obavy, že by na něj nefungovala vakcína nebo léky, ale je podezření, že se šíří v populaci rychleji než ostatní varianty viru.“

Video  Prezident se nechá očkovat proti covid-19  - TV Prima
Video se připravuje ...

Markéta Fourová ( 21. prosince 2020 08:06 )

Na silvestra to budou nejela jo už se těšíme 😄😄

Markéta Fourová ( 21. prosince 2020 08:03 )

Bojí se jen srabíci 😄😄každý vir mutuje.

mord ( 21. prosince 2020 03:04 )

Tak už nepij soudruhu. Ale ničeho se neboj. Panko oligarcha tě zachrani má to na povel vem si rusku a cau

marmat ( 20. prosince 2020 23:03 )

opr.zhulený

marmat ( 20. prosince 2020 22:59 )

Ty dětský trolly sem na diskuzi shání KDO ??? A za kolik na brigádu ?
Jsou fakt tak zhulená, nebo "jen" tupý ???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa