Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Chaos vlády: Obchody nezavře, nakupovat se v nich nemá? Omezte pohyb ve dne, říká Blatný

Aktualizováno -
16. prosince 2020
14:30
Autor: ČTK - 
15. prosince 2020
17:59

Lidé by měli kvůli nepříznivé epidemické situaci omezit pohyb i během dne, a snížením počtu kontaktů snížit i riziko šíření nákazy, řekl ve středu novinářům ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Týká se to i předvánočních nákupů. Lidé by podle něj měli chodit do obchodů, jen pokud je to nutné. Vláda ale žádné obchody ani nakupování v nich nezakázala. Blatný tím reagoval na některé výklady vládního nařízení o omezení volného pohybu, podle nichž by lidé od pátku mohli nakupovat jen základní životní potřeby.

„Je žádoucí a je to potřeba, abychom omezili náš pohyb nejen v noci, ale i během dne,“ uvedl ve středu ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Není cílem vlády ani ministerstva v nařízení vyjmenovat všechna místa, kam člověk může v době mimořádného omezení volného pohybu chodit. Je ale podle něj jasné, že i trávení času s jinými lidmi v obchodech zvyšuje riziko přenosu koronaviru.

Vláda při přechodu do čtvrtého stupně pohotovosti povolila provoz všech obchodů bez ohledu na sortiment, což podle Blatného umožní lidem pořídit vánoční dárky a současně podnikatelům provozovat své obchody.

Nejasné omezení pro nákupy

Omezení pro nákupy je součástí opatření, které až na výjimky zakazuje volný pohyb mezi 23:00 a 05:00. Toto omezení odpovídá 4. stupni protiepidemického systému PES, do kterého se ČR od pátku podle rozhodnutí vlády přesune.

Premiér Andrej Babiš (ANO) ale po pondělním jednání vlády avizoval, že obchody a služby se ani ve 4. stupni zavírat nebudou. Podle dřívějších pravidel mohly zůstat ve čtvrtém stupni PES otevřené právě jen obchody s potravinami, drogistickým zbožím a dalším nezbytným sortimentem.

Nové, v pondělí schválené opatření zavádí omezení volného pohybu také mezi 05:00 a 23:00 a mezi výjimkami uvádí vedle cest za prací, za rodinou, k lékaři nebo kvůli vyřízení neodkladných úředních záležitostí také cesty nutné k obstarávání základních životních potřeb.

Opatření výslovně umožňuje nákupy potravin, léků, drogistického zboží nebo krmiv pro zvířata, cesty za nezbytnými finančními a poštovními službami nebo pro pohonné hmoty. Třeba nákup oblečení nebo keramické dárkové sady by tak byl porušením zákazu, upozornily Lidovky.cz.

„Dle usnesení Vlády ČR se od pátku skutečně omezuje volný pohyb osob se zmíněnými výjimkami,“ uvedla mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová a potvrdila, že všechny obchody a služby zároveň zůstanou otevřené. „Jde tedy především o to, aby lidé omezili pobyt na veřejných místech, mezi která patří třeba i obchody,“ dodala bez dalšího vysvětlení. Ministerstvo později na twitteru uvedlo, že žádné obchody neomezuje.

Blatný: Vláda žádné obchody nezakázala

Ministr Vlatný apeloval ve středu na veřejnost, aby ale i tak trávila nakupováním jen nezbytně nutnou dobu. „Vláda žádné obchody nezakázala, na druhou stranu velmi jasně apeluje na to, abychom se s ostatními lidmi stýkali jen tehdy, pokud je to opravdu nutné,“ zdůraznil ministr.

„Koupit si můžete cokoliv, žádné obchody se neomezují,“ napsal úřad. Blatný uvedl, že místo kreativního výkladu je třeba používat zdravý selský rozum.

Video  Blatný o očkování proti covid-19: Česko bude očkovat, v přípravách neselháváme! Pro koho budou první vakcíny?  - Jan Jedlička / Blesk
Video se připravuje ...

15 metrů čtverečních na zákazníka

Všechny obchody musejí podle vládního nařízení od pátku stejně jako nyní dodržovat omezení, podle kterého na jednoho zákazníka připadá 15 metrů čtverečních provozní plochy. Lidé tak na vstup do některých obchodů čekají ve frontách. Nadále také zůstane povolený nedělní prodej.

Minulý týden ve čtvrtek vláda z dříve zavedených omezení odstranila kritizované pravidlo, podle kterého restaurace nesměly prodávat pivo do džbánku a lidé si na vánočních trzích nemohli koupit alkohol v lahvích. V nové verzi ale vyhláška zakázala prodej jakýchkoliv rozlévaných nápojů včetně nealkoholických ke konzumaci v restauraci nebo hospodě. Podle ministerstva vnitra šlo o tiskovou chybu, kabinet text usnesení ve čtvrtek opravil.

Čtvrteční opatření zároveň zakázalo prodávat rozlévané nebo na místě připravované nápoje k okamžité konzumaci mimo prostory restaurací, a to včetně třeba kávy nebo čaje s sebou. Blatný v pátek řekl, že cílem nařízení je, aby lidé nechodili po vánočních trzích a po ulicích s kelímky a jídlem. Lidé ale o víkendu nové pravidlo často nedodržovali, v pondělí ho vláda upravila tak, že umožňuje odnést si z restaurace s sebou nealkoholický nápoj.

Muzea a galerie mají zavřít, ale ne všechny

Další změna se týká kultury. Výstavy s unikátními zahraničními zápůjčkami, jako jsou například Sluneční králové v Národním muzeu nebo Rembrandt: Portrét člověka v pražské Národní galerii, bude možné navštívit i poté, co se znovu uzavřou muzea a galerie. Na facebooku o tom v úterý informoval ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD).  

Na dotaz k upřesnění akcí, které mohou zůstat od pátku otevřené, mluvčí ministerstva Michaela Lagronová ČTK sdělila, že jde o výstavy, které již jsou otevřené. O tom, které mohou v programu pro veřejnost pokračovat, podle ní rozhoduje hygienická služba.

Doplnila, že za zmíněné dvě výstavy se ministerstvo zaručilo, neboť jsou významné a pracovalo se na nich řadu let a v příštích letech se podobné akce nezopakují. Návštěvníci ale musejí počítat s přísnějšími hygienickými podmínkami, které instituce zveřejní na svých webových stránkách.

Ve stejném režimu, jako například maloobchod, budou fungovat soukromé galerie, které se kromě vystavování zabývají i prodejem uměleckých děl.

O MEZINÁRODNĚ CENNÉ EXPOZICE NÁVŠTĚVNÍCI NEPŘÍJDOU❗️ 🔘 Na včerejší vládě jsem prosazoval, aby muzea a galerie zůstaly...

Zveřejnil(a) Lubomír Zaorálek dne Úterý 15. prosince 2020

V pátek se jinak po 15 dnech znovu pro veřejnost uzavřou muzea, galerie a památky. Zmíněné výstavy v Národní galerii a Národním muzeu navštívily od 3. prosince tisíce lidí.

Některé galerie ještě před pondělním rozhodnutím vlády v dopise ministrům kultury a zdravotnictví uvedly, že pokud nezískají výjimku, zůstanou pro své návštěvníky otevřené, podobně jako v minulých dnech několik restauratérů nedodržovalo nařízenou zavírací hodinu ve 20:00.

Zaorálek podle svého vyjádření na jednání vlády prosazoval, aby muzea a galerie zůstaly nadále s omezeními otevřené, podobně jako třeba maloobchod. Byl ale přehlasován. Obrátil se proto na hlavní hygieničku Jarmilu Rážovou, jež udělila výjimku akcím spojeným s unikátními zahraničními zápůjčkami.

Video  Blatný o zavírání hospod: Není to vina restauratérů, ani zlovůle ministerstva. Lidé tam nemohou mít roušky a styk trvá desítky minut 
Video se připravuje ...

 

krapotkin ( 16. prosince 2020 23:27 )

Rozesmálo mne, jak se najednou odvolávají na selský rozum, tedy na to, co sami nemají a v posranecké kantýně nekoupí.

Covid_19 ( 16. prosince 2020 23:04 )

těsně před volbami zase něco rozdá, nyní 3 roky dusil důchodce tím, že jim rostl důchod pomaleji než mzdy, před volbami jim slíbil 5 000 Kč, ale mohl jim zvýšit důchod již na jaře. Také mohl snížit DPH na respirátory a roušky, ale bere si z nich 21%, ale to mnoho lidí nechápe, co je to DPH a že ho máme u potravin 2x vyšší než Němci

zirioges ( 16. prosince 2020 22:58 )

Pokud bude vůdci Babišovců dopřáno,
postaví mu po prezidentském angažmá i mauzoleum

marmatparat ( 16. prosince 2020 22:16 )

Babišova letka !!!

kahuja ( 16. prosince 2020 18:24 )

Ty nezbytné věci si máš nakoupit všech všech krámech, které jsou otevřené !!!!! Nezbytné znamená, že je fakt potřebuješ, i kdyby to byl karáč na boty. Koupíš a jdeš okamžitě pryč. Nečmucháš po krámu neoblejzáš regály a neomakáváš zboží!!! Jestli na tom stále něco nechápeš, skoč z okna ty

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa