Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Bizarní pře o znásilňování Čechů vakcínami. Očkování proti covidu uhradí pojišťovna

Aktualizováno -
4. prosince 2020
12:43
Autor: ČTK, simao - 
4. prosince 2020
11:57

Poslanci se v pátek dostali k obsáhlé debatě o očkování proti covid-19, a to kvůli návrhu zákona o vakcínách, který umožní hrazení z veřejného zdravotního pojištění. Docházelo přitom na notně bizarní situace.

„Tady prostě když se někdo nechce vakcinovat, a je to dobrovolné, tak my mu to musíme zajistit, že ho nikdo nebude šikanovat,“ čílil se během debaty o návrhu zákona nezařazený poslanec Lubomír Volný, odpadlík z SPD, který se prý obává diskriminace nevakcinovaných lidí.

Vládní návrh o distribuci vakcín a jejich hrazení z veřejného zdravotního pojištění hájil ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Pro vládní návrh bylo 78 poslanců, proti 15.

„Je nutný k tomu, abychom mohli začít očkovat. Bez toho zákona nebude možno vakcinaci provést,“ hájil návrh Blatný. Za nezbytné označil nastavit obecný rámec mezi státem, zdravotními pojišťovnami a distributory.

Blatný ujišťoval, že očkování nebude povinné

„Hlavním cílem tohoto návrhu je zakotvení nároku pojištěnce na úhradu očkovací látky a provedení očkování z prostředků veřejného zdravotního pojištění. Upozorňuji, že pokud by k navržené změně nedošlo, dá se mimo jiné očekávat, že by zájem o jeho podstoupení mohl být významně nižší, než tomu bude v případě, kdy bude z prostředků veřejných rozpočtů hrazen, jinými slovy, kdy bude pro jednotlivé pojištěnce bezplatný, bez nákladů,“ podotkl.

Blatný zmínil, že návrh pamatuje i na odškodnění v případě způsobené újmy. „I když se nejedná o povinné očkování a nebude se jednat o povinné očkování, stát přebírá garanci za toto očkování,“ podotkl ministr.

Volného strašení

Zatímco odborníci doporučují očkování, poslanec Volný strašil, že vakcína „může měnit vlastnosti vašich dětí, protože se uvádí, že může mít přesah až do dědičnosti“. Má pochyby o tom, že současné vakcíny mají cokoli společného s tím, jako když on byl očkován v minulosti, a mluvil i o „očkovaných nadlidech“.

Ve společnosti dle něj vzniká velmi výrazná polarita mezi lidmi, kteří se očkovat nechat chtějí a nechtějí. Ty první označil za neinformované. Odpůrce očkování naopak označil za informované, protože si prý uvědomují rizika s ním spojená.

Volný se dopustil i skandálního přirovnání. Lidé, kteří budou vakcinováni, nebudou dle něj nosit roušku, nevakcinovaní naopak ano, míní. „Někdo jiný bude občanem druhé kategorie, ve své podstatě bude nosit židovskou žlutou hvězdu, aby na něj lidi mohli na ulici plivat, protože pořád má na sobě roušku,“ hřímal a mluvil též o hrozbě „korporátního fašismu“.

Video  Zeman o očkování proti covid-19  - Prima FTV, Redakce Blesk
Video se připravuje ...

„Pokud já se budu muset nechat navakcinovat, abych mohl odletět na dovolenou, protože nějaký korporát mi neposkytne službu jako nenavakcinovanému, budu se cítit jako znásilněný,“ dodal poslanec Volný s tím, že chce chránit občany, aby je nemohli „vakcinačně znásilňovat různí větší či menší podnikatelé“.

Polopravdy a lži, čílil se ministr

„Máte svatou pravdu, ale o čem to proboha mluvíte,“ citoval Blatný ze Saturnina v reakci na Volného. V žádném případě se nejedná o nic, co by nařizovalo očkování či zavádělo restrikce, podotkl.

„Není pravda, že by ty vakcíny neprošly adekvátními kontrolami,“ odmítl slova poslance Blatný. „Měli bychom být velmi opatrní, když se na půdě Poslanecké sněmovny v souvislosti s ochranou občanů hovoří o fašismu, na to já jsem osobně tedy velmi citlivý,“ upozornil.

Volného a další poslance ministr vyzval, aby vážili slova. „Tyto polopravdy a často lži jsou vodou na mlýn dezinformační kampaně,“ varuje Blatný. „Chce snad říct pan poslanec, že vakcína je znásilňování? Cituji z jeho slov. Chce snad popřít, že díky vakcínám vymizely z povrchu Země nemoci, které zabíjely tisíce a miliony lidí?“ divil se ministr.

„Jedná se o úhradu a nikdo neřekl, že se jedná o povinné očkování,“ zopakoval. Blatný káral Volného, že přišel k pultíku bez roušky, upozorňoval na to, že by poslanci měli jít příkladem. Volný se hájil tím, že se mu rouška rozbila a další je na cestě, žádal, aby po něm vydezinfikovali pultík. Novou roušku si po Blatného vystoupení nasadil, Blatného nařkl z arogance.

Grospič: Je to skutečně dobrovolné

Volnému se však divili i šéf poslaneckého klubu KSČM Stanislav Grospič. „Zákon hovoří jednoznačně, a kdo chce, tak si ho přečte a rozumí mu. Jedná se skutečně o možnost, dobrovolnost, o to, že to bude hradit stát a že to není nic povinného pro občany této země. A koneckonců od jara se slibuje, že se co nejrychleji něco takového vyvine u nás v ČR nebo jinde ve světě a nabídne se občanům jako jedna z možností, jak se chránit před touto pandemií,“ uvedl. Pobavilo ho prý i srovnání s korporátním fašismem.

Video  „Třetí vlna může přijít už před Vánoci. S vakcínou blázinec skončí,“ míní parazitolog Flegr  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Svoboda: Nechám se očkovat

Poslanec Bohuslav Svoboda (ODS), někdejší primátor Prahy a povoláním gynekolog, upozornil, že se sám nechá očkovat. „Doufám, že i řada dalších lidí to udělá dobrovolně,“ podotkl 76letý poslanec, který upozornil, že vzhledem ke svému věku může mít obecně s očkováním větší problémy než mladší lidé.

Poslanec Vlastimil Válek (TOP 09) během debaty uvedl: „V tom zákonu je velmi správné, že to očkování je nepovinné. Kdyby bylo povinné, tak budu první, který se tady připoutá od pasu nahoru nahý před tady tuto Sněmovnu a nepustí se ministra.“ Dopustil se přitom i dalších kuriozních příměrů.

Válek zmínil operaci penisu

Váží si prý toho, že je v zákoně myšleno na odškodnění. „Neexistuje, neexistuje nic, co je stoprocentně bezpečné. Vzpomínám na pacienta, kterému operovali penis, protože si nasadil neodborně prezervativ. Člověk by si myslel: takový prezervativ, to je bezpečné. To byste se přátelé divili. Co by ten člověk za to dal, kdyby mohl dostat odškodnění. Tím pádem si jenom šílenec může myslet, že je stoprocentně bezpečná očkovací látka. Prostě není. Studie dělají to, že ověřují, jestli ty komplikace, jestli vedlejší účinky nejsou životu nebezpečné, nezabíjí,“ pobavil poslanec lékař Válek.

Válek doufá, že vakcín bude dostatek pro ty, kteří se budou chtít nechat očkovat, že bude dostatek jehel, stříkaček a bude dobře nachystaná očkovací strategie. Očkovat se chce nechat i poslankyně Alena Gajdůšková (ČSSD), jak zmínila u pultíku.

Klaus ml. si rýpl do idiotů i zákazu lyží

„Já moc nerozumím tomu, jak se zastaví celosvětová pandemie tím, že se poslankyně Gajdůšková nechá očkovat,“ rýpl si poslanec Václav Klaus ml. (Trikolóra). „Celá ta debata se vede o tom, aby ta dobrovolnost byla skutečně dobrovolná. Nikterak nezpochybňuji přínos vakcinace nebo očkování na zdraví obyvatelstva, to může zpochybňovat jen idiot, vymýcení spousty chorob, na druhou stranu velice důležitá je i imunita,“ dodal Klaus ml.

Do Blatného šil za to, že by měl přispívat ke zdraví obyvatelstva i jinak než apelem na očkování. „Proč zakazujete spuštění lyžařských areálů a zabraňujete lidem, aby byli na čerstvém vzduchu? Z čeho tam ti lidé mají žít? Když tady lidi mohou juchat tady po barech už zase znova, tak čemu vadí, když stojí se šátky a brýlemi ve frontě, většinou jsou to rodiny, a lyžují? Chtěl jsem na vás apelovat, abyste nehájil jen zájmy velkých korporátů, kteří vyrobí nějakou evropskou vakcínu, ale abyste přispíval ke zdraví obyvatelstva i dalšími prostředky,“ apeloval na ministra zdravotnictví.

Video  Vakcína proti covidu u nás bude začátkem příštího roku. „Očkování vyjde zhruba na čtyři sta korun,“ říká Dvořáček  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

ppadys13 ( 5. prosince 2020 10:33 )

Myslím, že hlavně ty Sorosovy poskoky Piráty,ODS a TOP 09.

marmat ( 4. prosince 2020 23:25 )

fotrpjotr: STRAŠIL první ligu
Musel se nakonec schovat pod postel...
CO kdyby zaútočil očkovací tým

marmat ( 4. prosince 2020 19:18 )

paveltekyla: Víte, že z COVIDU doslova totálně magoříte ?
Když je něco dobrovolné,
není TO samozřejmě VYMAHATELNÉ !!!
Ale TO Vy samozřejmě moc dobře víte ...
Nebo v ložnici TO máte jinak ???
Nic přece nezmůžete, pokud NECHCETE.....

marmat ( 4. prosince 2020 19:07 )

Když je COKOLIV dobrovolné + GRÁTIS.....!???
To je pro každého ČECHÁČKÁ velmi, velmi - ale až krajně podezřelé !!!
Takový Opozičník je z takového vstřícného kroku vlády vůči lidem pochopitelně
"celý zkroucený" !!!
Musí TO CELÉ zpochybnit stůj, co stůj......
ALE TAKOVÝ DEMAGOGY V PS ZA PLAT OKOLO 120-150 TISÍC NIKDE JINDE NENAJDETE !!!

marmat ( 4. prosince 2020 19:01 )

Sorry jako opr........a omluva Výbornému.....DRSOŇ je Lubomír Volný !!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa