Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V Česku už štěká třetí PES: Co všechno se ode dneška mění? Velký přehled novinek

  • Autor: for,dp,Mii - 
    3. 12. 2020
    05:00

    Je to tu. Den, na který čekaly tisíce Čechů, ale hlavně zástupy drobných podnikatelů. Česko přechází ze čtvrtého stupně systému PES do třetího, což znamená, že v omezeném režimu mohou otevřít všechny obchody, restaurace i služby. Končí také zákaz nedělního prodeje a nočního vycházení. Život v republice se alespoň trochu vrací do normálních kolejí. Podívejte se, co všechno se od čtvrtka mění.

  • 1.Obchody

    Největší změnou je otevření maloobchodů. Do této chvíle bylo možné ulehčovat svým peněženkám jen v obchodech s potravinami, hygienickými a kuchyňskými pomůckami, krmivem pro zvířata a v obchodech se střelivem. Nyní se otevřou všechny prodejny, včetně těch ve velkých nákupních centrech. Jedná se například o knihkupectví, hračkářství apod.

    „Bude ale platit pravidlo jednoho zákazníka na 15 metrů čtverečních. Zákazníci budou muset dodržovat také mezi sebou rozestupy dva metry,“ řekl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). V praxi to znamená, že provozovatelé obchodů budou dohlížet na to, kolik lidí se v prodejně nachází. Nemusí vám tak být povolen vstup. Nutností jsou i dvoumetrové rozestupy a ochrana nosu a úst.

    Oblečení si můžete vyzkoušet, stejně tak boty

    Lidé už si také nemusí shánět oblečení v supermarketech. Své brány opětovně otevřou obchody s módou a obuví. Nově bude možné si oblečení i vyzkoušet. Samozřejmostí je ale dodržovat opatření, jako je pravidelná dezinfekce rukou.

    Video  Vláda o rozvolnění opatření v Česku  - ČTK/Blesk
    Video se připravuje ...

  • 2.Služby a sport

    Otevřou se také služby, jako je kadeřnictví či kosmetika. Personál bude muset používat roušku či respirátor. Vláda nenařídila dvojitou ochranu obličeje. Tedy roušku a ještě štít, jak bylo původně v plánu.

    Opět pak platí pravidlo 15 metrů čtverečních, a to i pro čekárny daných zařízení, které služby nabízí. Otevřou se rovněž solárka, fitness centra a bazény. Zavřeny zůstávají sauny. Skupinové cvičení může probíhat maximálně v deseti lidech, tedy trenér a devět účastníků.

    Ode dneška jsou vedle profesionálních soutěží povoleny také amatérské. Podmínkou jsou ale prázdné tribuny.

    S trenérem nablízko, k fotografovi bez roušky

    Vzhledem ke specifikacím některých povolání existují výjimky. Kromě toho, že musí tělocvičny zavést zvláštní opatření ve sprchách a v šatně, mají trenéři výjimku ohledně dvoumetrového rozestupu. Motivační citáty k dřepům vám tak může přes roušku šeptat do ucha. Měli by se ale vyvarovat přímému fyzickému kontaktu.

    Výjimku od roušek má pak to povolání, které s ochranou nelze provádět. Pokud si tak objednáte profesionálního fotografa, můžete respirátor či roušku při vykonávání úkonu odložit. Samozřejmě není potřeba ani v bazénu.

  • 3.Restaurace a hotely

    Otevřou se i restaurace. „Provozovny stravovacích služeb pak mohou mít otevřeno od 6 do 22 hodin,“ dodal Havlíček. Zároveň budou moci být pouze čtyři osoby u stolu a obsazenost restaurace bude moci být pouze 50 procent.

    Výdejní okénko tak zmizí, nadále ale mají restaurace značná omezení. I zde je pak nutné dbát na rozestupy a nosit roušku v případě, že se zvednete od stolu. Konzumace jídla vestoje je zakázána.

    Nemění se ale podmínky fungování jídelních koutků v obchodních centrech. Tam bude jako doposud možné výdejové okénko, u nějž si budou moci jídlo lidé vyzvednout. Konzumace na místě nebude nadále možná.

    Restaurace měly podle ankety Blesk Zpráv nejhorší připravování na otevírání. Podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy totiž musely stravovací provozovny myslet na trvanlivost potravin a na to, že dopravci nemusí včas stihnout dovézt potraviny a nápoje.

    Bude také možné zase přespat v hotelu či dalších ubytovacích zařízeních.

  • 4.Kina, galerie a muzea

    Muzea a galerie mohou být v provozu z jedné čtvrtiny své kapacity. To platí i pro zoo, botanické zahrady nebo veletrhy. Skupiny jsou pak povoleny jen do 10 osob. Stejně početné skupiny mohou navštívit i památky. Co se týká kin, ta zůstávají zavřená, stejně jako divadla. Herci ale mohou zkoušet.

  • 5.Svatby a pohřby

    Pohřbů a svateb se nově může zúčastnit až 30 lidí. Co se týká bohoslužeb, počet účastníků se řídí kapacitou kostela, tady platí pravidlo 15 m² na člověka.

  • 6.Shromažďování a noční vycházení

    Nově se může venku sejít skupina až 50 lidí, kteří se také nemusí bát konzumovat alkohol na veřejnosti, což bylo dosud zakázáno. Povolena je i konzumace jídla u stánků. Dnešním dnem už také neplatí noční zákaz vycházení. Ve vnitřních prostorech se může sejít maximálně 10 lidí. Nadále platí povinnost mít zakrytá ústa a nos ve všech vnitřních prostorech a na vybraných veřejných místech.

    Video  Policejní zásah ukončil nelegální party v tajně otevřeném klubu v centru Prahy.  - Václav Burian Blesk.cz
    Video se připravuje ...
  • 7.Školy

    Školy se do třetího stupně přesunou až v pondělí 7. prosince. Důvodem je to, aby se stihly na návrat žáků dostatečně připravit. Nadále tedy platí prezenční výuka MŠ, speciálních škol včetně maturitních ročníků SŠ a také deváťáků. Druhý stupeň základek se střídá v rotační výuce a nově se k nim od pondělí přidají první až třetí ročníky SŠ. Na vysoké školy se budou moci vrátit první ročníky, ale pouze ve skupinkách do 20 lidí.

cervena_sedma ( 3. prosince 2020 15:06 )

Roušky na ulici musely být pouze na jaře. Ted na podzim při dodržování rozestupů nikdo roušky uz mít venku nemusel. Takže venku jsem ji na sobě, krom toho, že jsem si ji zapomněla sundat, nikdy neměla.

veronika novotna ( 3. prosince 2020 10:45 )

Dělám v OC a psala jsem zrovna kolegyni.Ma tržbu prez 16 000.Lidi jsou jak dementní a nadrzeny jak koně.V roce 2021 vítej Coronaci zpět 😂😂

romario71 ( 3. prosince 2020 08:50 )

To nám to za týden nebo dva bude hezky stoupat.To zas pak bude keců, že to nikdo nečekal.

villon ( 3. prosince 2020 08:49 )

Konečně legálně zapaříme! Gratulku všem kolegům milovníkům života! Večer to rozpálíme a ďábelská jízda pojede až do pondělka!

frantacizek ( 3. prosince 2020 05:42 )

více jak půlka národa to stejně nerespektuje, jenom u nás kdyby to měli pokutovat vše na ulici, tak čokohlídky nedělají nic jiného celý den..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa