Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Majitel i přes zákaz v Kunraticích otevřel hospodu. „Znevažování pravidel není hrdinství,“ řekl ministr Blatný

Aktualizováno -
27. listopadu 2020
12:17
Autor: jim - 
26. listopadu 2020
20:24

Plné zuby vládních opatření kvůli pandemii koronaviru měl již majitel pražské restaurace Šeberák v Kunraticích Jakub O. Rozhodl se proto navzdory plošnému uzavření pohostinských podniků ve čtvrtek 26. listopadu otevřít restauraci. Přiměl ho k tomu chaos vlády a chtěl tak ochránit své hospodářské zájmy. Po půl osmé večer do otevřené restaurace přijeli policisté, zajistili 13 lidí a zahájili šetření.

Ještě před půl osmou si obyvatelé mohli přijít na jedno pivo do Šeberáku v hlavním městě. Po osmé už byly dveře zavřené a hlídala je policie. Podle redaktora Blesk.cz bylo na místě přibližně šest policejních aut. „Policejní hlídky zjistily, že restaurace je otevřená. Místo zkontrolovaly, událost zadokumentovaly s tím, že se tam nacházelo asi 13 osob,“ komentoval případ mluvčí pražské policie Jan Rybanský.

„Hlídky na místě udělily osm příkazů na místě v celkové výši čtyři tisíce korun. Zbylé ,přestupce' pak oznámili příslušnému správnímu orgánu k dořešení. Osoby byly navíc poučeny, že pokud se jejich jednání bude do budoucna opakovat, bude řešeno obdobně,“ dodal mluvčí později.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) v pátek k případu uvedl, že ve čtvrtek požádal policii a hygienu, aby konaly. Znevažování nastavených pravidel nepovažuje za hrdinství. „Otevření restaurace Šeberák považuji za políček všem slušným lidem, kteří dodržují platná opatření, a pomáhají nám tak bojovat se současnou epidemickou situací,“ citovalo ministra na twitteru ministerstvo zdravotnictví. 

Pražská hygienická stanice podle vyjádření mluvčího Zbyňka Boublíka s policií ve čtvrtek komunikovala o detailech postupu v místě a v navazujícím správním řízení. Boublík nicméně podotkl, že hygienické stanici nepřísluší řešit přestupky, které vznikly porušením povinností vyplývajících z krizových opatření vlády, jako je třeba přítomnost lidí ve stravovacích zařízeních. Tyto přestupky spadají pod magistrát. Hygieně přísluší kontrola ministerských opatření, jako je nošení roušek.

Na otevření své restaurace upozorňoval majitel již ve středu na faceboku: „Vážení zákazníci, vzhledem k chaosu, který naše vláda dělá, musím přistoupit k opatření, které vyplývá ze zákonů a hlavně z potřeb finančního úřadu. Toto nařízení říká, že se jako jednatel s.r.o. musím chovat zodpovědně a hlavně úmyslně nečinit škody na hospodaření a majetku mnou řízené s.r.o. Tak praví zákon,“ napsal s tím, že si již nemůže dovolit mít zavřenou hospodu a čekat na výsledek možných soudních sporů o legálnosti vládního uzavření podniků.

Majitel porušení odmítá

„Proto jsem se rozhodl, že zítra otevřu. Omlouvám se všem, kteří jsou přesvědčeni, že naše hostinské služby jsou také rizikové pro přenos chřipky. Já už dále čekat nemohu. Doufal jsem, že mí představitelé vědí, co činí. Ale není tomu tak. Proto zítra přijměte pozvání na dobré točené pivo, kance či husu,“ zval lidi k návštěvě své restaurace.

Druhý den opravdu otevřel a své zákazníky hostil plzeňským pivem za jednu korunu: „Koruna je totiž symbol naší státnosti,“ vysvětloval na facebooku. Jenže brzo přijeli policisté, kteří restauraci uzavřeli i se štáby televizí Nova a CNN Prima News. Pro druhou zmiňovanou televizi se viditelně podnapilý majitel Jakub O. vyjádřil: „Myslím si, že nedošlo k žádnému zásadnímu porušení nařízení vlády, i když tu byli lidi, kteří u nás seděli. Chci říct vám všem, budeme teda...“ Jaký bude mít případ následky pro štamgasty a majitele, sledujeme.

Video V pražských Kunraticích ve čtvrtek 26. 11. 2020 otevřel majitel svoji restauraci Šeberák. Přijeli policisté a podnik zavřeli. Porušil totiž vládní nařízení proti koronaviru. - Václav Burian
Video se připravuje ...

Později pro CNN Prima News řekl, že otevře i další den: „Přišlo asi 30 lidí, kteří prokázali občanskou neposlušnost a dali si jídlo, tak pití. Při poslední objednávce zasáhla Policie České republiky. Zítra máme otevřeno jako dneska. Takže vám říkám, i Policii České republiky říkám, budu mít otevřeno, přijďte si pro mě,“ prozradil odhodlaný majitel. Na dotaz moderátorky, jestli počítá s tím, že by mohl dostat i milionovou pokutu, odvětil: „Je možné, že pokud dostaneme tuto pokutu, tak naše restaurace skončí."

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Omasta ( 28. listopadu 2020 12:05 )

Nemuseli by ani všichni, stačila by třetina, a bylo by po vládě.
Však ať jdou a získají svobodu. Nic se jim nestane.

Omasta ( 28. listopadu 2020 12:00 )

Je to hrdinství. Obdivuji, když lidé povstanou z útlaku a rozhodnou se odolávat zlé moci.

dylina ( 27. listopadu 2020 12:42 )

Tak do hospody v ponělí
asi ne! 🙁

dylina ( 27. listopadu 2020 12:40 )

Lidi by raději vyšli do hospod!

egyptanka ( 27. listopadu 2020 11:57 )

Asi nějakej Pirát že? Lidi nad 60 let jsou v pracovním procesu a odvádí daně státu. Daleko víc než leckteří mladí. Některá odvětví by se dokonce neobešla bez pracujících 65.letých důchodců. Meleš ***.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa