Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Kapři a vánoční stromky budou, slibuje Čechům Blatný. Možná přijde i Mikuláš

Aktualizováno -
20. listopadu 2020
14:55
Autor: simao, trm - 
20. listopadu 2020
12:50

Epidemie covid-19 v Česku dál zpomaluje, kleslo i reprodukční číslo, které značí, kolik lidí jeden nemocný nakazí. Aktuálně je 0,7. Hygienici se ale stále častěji setkávají s tím, že se lidé nechtějí nechat trasovat, řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Do třetího stupně systému PES, ve kterém by mohly být otevřené další obchody a padl by například noční zákaz vycházení, se Česko podle Blatného nedostane dříve než za týden. Velkým problémem je stále velký počet nákaz v domovech pro seniory a dalších zařízeních sociální péče. Ministr vládě předloží návrh opatření, která se budou týkat prodeje vánočních stromů nebo kaprů, možná bude moci chodit i Mikuláš. Opatření budou vycházet z aktuálního skóre PES.

Hlavní hygienička Jarmila Rážová  uvedla, že je vyléčeno o 80 tisíc lidí více než minulý týden. Sedmidenní průměr přírůstků se pohybuje na čísle 5012 případů.  Problém je ale stále vysoký záchyt mezi seniory. „Nadále se bohužel potýkáme s tím, že od 1. října do dnešního dne probíhá asi 1134 událostí, které jsou řešeny v různých typech zařízení. Co je pro nás nepříjemné, pro nás všechny, je, že přibyl nejen počet událostí v zařízeních sociálních služeb, ale že přibývá i počet nakažených. Ta zranitelná skupina je stále zasažena,“ podotkla.

Do 24 hodin se podle Rážové daří trasovat 86 procent nakažených. Ovlivňuje to dle ní dovolatelnost pozitivně testovaných a kontaktů. „Trasování samo o sobě je velmi úspěšné, opravdu se blížilo 100 procentům, ale v posledním týdnu klesá ochota lidí odpovídat na tyto telefonní hovory a bez toho je samozřejmě trasování problematické, takže prosím, aby ti, kterým někdo z trasovacích call center volá, aby na telefonní hovory odpovídali, protože je to v zájmu nás všech,“ dodal ministr zdravotnictví.

Ministr Jan Blatný uvedl, že stále je kolem 5 tisíc nových případů za den a hlavním problémem je nadále populace ve vyšších věkových kategoriích - senioři. „Stále se pohybuje na 20 procentech pozitivy testů, což znamená, že trvá komunitní šíření, “ doplnil ministr zdravotnictví.

Protiepidemický systém PES Protiepidemický systém PES | MZČR

Podívejte se na tabulku detailně v PDF

Epidemie v Česku dál zpomaluje

„Epidemie covid-19 v ČR nadále postupně zpomaluje,“ uvedl na tiskovce Ladislav Dušek, šéf statistiků ÚZIS. „Klesá populační zátěž, máme poměrně příznivé reprodukční číslo, příznivě sníženou dynamiku šíření té nemoci a také pozorujeme první, ale zatím jenom první pozitivní trendy, pokud jde o počty hospitalizovaných. V žádném z regionů neprobíhá nějaké selektivně významné rizikové šíření,“ pokračuje. Aktuální reprodukční číslo je dle Duška 0,7. Dle něj je třeba přistupovat nadále k aktuální situaci a číslům s respektem, byť dochází k brzdění a pomalému otáčení křivky.

„Na druhou stranu já teď zaznamenávám hodně až optimistický tón hlasu při hodnocení těch čísel, ono to optimistické není, protože to opravdu denně zatím znamená stále tisíce nově diagnostikovaných lidí, a to jsme si ještě před nějakými měsíci možná nedovedli představit a není to ani 14 dní, tři týdny, kdy jsme byli v těch vysokých číslech a měli jsme strach, že může ještě ta exponenciála pokračovat nahoru. Je to velmi raný optimismus,“ varoval. V poklesu směrem dolů se bude pokračovat určitě týdny a nikoli dny, upozornil. Podle jeho odhadů by mohlo být do konce listopadu 2-3 tisíce případů denně.

Celé Česko do čtvrtého stupně

„Skóre Protiepidemického systému umožňuje přesun celé ČR do kategorie rizika číslo 4 a to je to, co budeme dnes na vládě navrhovat. Další stupeň, půjde-li všechno dobře, může nastat nejdřív za týden,“ vzkázal ministr Blatný. Bez dodržování platných opatření nemusí být optimistický scénář naplněn, varoval. „Opravdu si myslím, že za týden můžeme ukazovat čísla ještě daleko pozitivnější,“ věří.

Předseda České společnosti anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Vladimír Černý podotkl, že z pohledu celé ČR je rezervní kapacita v nemocnicích takřka neustále stejná. Kraje jsou v zásadě soběstačné a nejsou potíže se zajištěním lůžek u pacientů, kteří vyžadují hospitalizaci. Blatný míní, že díky robustnímu systému zdravotnictví vše funguje. „Máme skvělé zdravotnictví,“ podotkl. „Snižuje se potřeba transportu mezi jednotlivými regiony, což je také nepřímý důkaz toho, že klesá nadměrná zátěž nemocnic, a tudíž je čas začít uvažovat o obnově necovidové péče,“ dodal Blatný.

Kapři i stromky budou

Ministr zdravotnictví Jan Blatný při dotazech novinářů upozornil, že pokud se v brzké době posuneme do stupně číslo 3, v což věří, není tam již žádný zákaz vycházení.

„Co se týče vánočních opatření, zejména vánoční trhy, prodej kaprů, prodej stromků, případně tedy Mikuláš, tak do jednoho z mimořádných opatření, které dnes pan ministr bude předkládat na vládě, tam jsou zařazeny i podmínky pro prodej vánočních stromků a pro prodej kaprů, což si asi bez toho české Vánoce neumíme představit. A komunikujeme ještě dále ta pravidla, která by měla být v souladu s platným stupněm PSA v té době, a budeme je prezentovat příští týden,“ podotkla hlavní hygienička Rážová.

„Jinými slovy kapři a stromečky budou, a pokud se týká Mikuláše, tak to uvidíme za týden,“ shrnul to Blatný.

Video  Kapři a stromečky budou, s Mikulášem uvidíme za týden, vzkázal ministr zdravotnictví Blatný  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

a-z- ( 20. listopadu 2020 19:13 )

Zalez do izolace a normální lidi nech žít.

a-z- ( 20. listopadu 2020 19:12 )

Hořickej smeťák je vyhlášenej.

MonikaBabis ( 20. listopadu 2020 18:38 )

Já vím, že NBÚ nie, ale tady to vykvákat nemusíš!🥶🥶🥶

MonikaBabis ( 20. listopadu 2020 17:53 )

Ještě tady přiznej, že tě STB lustrovala.

a-z- ( 20. listopadu 2020 17:50 )

Z tebe musí mít doma radost, všechno vykecáš.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa