Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Fénixův první výjezd: 10 pacientů s covidem převezl z Benešova do Motola speciální vůz pražské záchranky

Aktualizováno -
12. listopadu 2020
15:15
Autor: ČTK - 
12. listopadu 2020
12:16

Pražská záchranná služba vyslala pro deset pacientů se středně těžkým průběhem nemoci covid-19 do benešovské nemocnice speciální vůz Atego, který může transportovat až 12 pacientů, uvedla mluvčí pražské záchranné služby Jana Poštová. Vůz vyjel z Prahy chvíli před 11:00, v Benešově do něj opatrně naložili pacienty a před 14:00 pak vůz s pacienty dorazil do motolské nemocnice. 

V Motole na benešovské pacienty čekalo na urgentním příjmu asi 15 zdravotníků v ochranných oblecích, pacienty přebírali postupně. Nejsou napojeni na umělou plicní ventilaci, hospitalizováni budou podle náměstka pro léčebně preventivní péči Martina Holcáta na covidové jednotce. „Pacienti jsou ve středně těžkém stavu a jsou určeni na kyslíkovou terapii,“ řekl Holcát.

Benešovská nemocnice se ocitla na hraně kapacity. Dosud si s množstvím lůžek a personálu vystačila, nebo využila kapacitu jiných nemocnic ve Středočeském kraji. V zařízení je nyní více než 100 pacientů s covidem-19, mimo službu je pětina personálu. „Jsme především na hraně personální a nemocnice Motol má volné kapacity, čehož rádi využijeme. Před víkendem se nám opět uvolní lůžka pro příjem nových pacientů,“ uvedl ve středu ředitel benešovské nemocnice Roman Mrva.

Pacienty tentokrát sanitky nepřevážely jednotlivě, pražská záchranná služba pro ně posílá speciální vůz Atego, kam se vešlo všech deset pacientů. Šlo o první výjezd tohoto vozu nazvaného Fénix, deset metrů dlouhou verzi vozu Atego, která slouží jako evakuační vozidlo a pro zásahy u požárů. „Dokážeme v něm poskytovat kyslíkovou terapii většímu počtu osob a transportovat až 12 pacientů na nosítkách,“ uvedla záchranná služba na twitteru. Pražští záchranáři mají vůz od letošního února, je připravený nonstop.

„Pacienti z Benešova mají středně těžký průběh onemocnění, žádný není na umělé plicní ventilaci. Cesty se účastnili také naši krizoví manažeři a lékařská posádka. Hladký průjezd zajistily dvě posádky Policie České republiky. Družstvo Hasičského záchranného sboru Praha pomohlo při transportu pacientů,“ dodala Poštová.

Před týdnem v pátek motolská nemocnice přijala pět pacientů s covidem ze Zlínského kraje. Sanitky je vezly jednotlivě, pacienti byli ve vážném stavu na plicní ventilaci a v umělém spánku. Šlo o pacienty ze Zlína, Uherského Hradiště a Kroměříže, také tamní nemocnice se ocitly na hraně kapacitních možností.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa