Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Plaga: 1. a 2. třídy se vrátí 18. listopadu. Tělocvik a zpěv zakázán, roušky po celou dobu

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
11. listopadu 2020
17:34
Autor: ČTK, simao, for - 
11. listopadu 2020
09:32

Ministr školství Robert Plaga (ANO) ve středu opoledne potvrdil, že se prvňáci a druháci vrátí do lavic 18. listopadu. Pro výuku v 1. a 2. třídách bude kvůli epidemii covidu po návratu do lavic 18.11. Tedy za týden. Platit však bude zákaz zpěvu a tělocviku. Mělo by se rovněž často větrat, uvedl ministr na tiskovce ve Sněmovně.

Ve středu dopoledne to nejprve avizoval premiér Andrej Babiš (ANO). Pokud se bude epidemie koronaviru vyvíjet jako dosud, mohli by se žáci prvních a druhých tříd vrátit do škol 18. listopadu, sdělil ČT.

Odpoledne to pak potvrdil i ministr školství Robert Plaga (ANO). Do škol by se vedle prvňáků a druháků měly vrátit i děti ze zvláštních škol. 

Plaga: Prezenční forma je nenahraditelná

„Můžeme oznámit dobrou zprávu a to tu, že 18. listopadu se do našich škol vrací zpět žáci 1. a 2. ročníků, vrací se zpět rovněž žáci přípravných tříd základních škol a vrací se také žáci škol speciálních,“ uvedl Plaga na tiskové konferenci. 

„ČR přistoupila k tomu bezprecedentnímu kroku uzavření i 1. stupňů základních škol v situaci, která z pohledu matematických a epidemiologických modelů vypadala kriticky a je potřeba říct, že i díky tomuto zásahu se ta epidemická křivka vyvíjí tak, jak se vyvíjí. Ty náklady toho brzdění velmi neslo i české školství a já jsem proto rád, že v tuto chvíli můžeme aspoň tímto krokem se navracet k té prezenční formě vzdělávání, která je nenahraditelná tou formou distanční, která v tuhle chvíli probíhá,“ pokračoval Plaga.

Ministr školství Robert Plaga (ANO) a ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) na tiskové konferenci ohledně otevírání škol (11.11.2020) Ministr školství Robert Plaga (ANO) a ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) na tiskové konferenci ohledně otevírání škol (11.11.2020) | ČTK / Deml Ondřej

Na twitteru ministr doplnil, že v malotřídních školách se s prvňáky a druháky budou moct do tříd vrátit i starší žáci z prvního stupně. To se podle mluvčí ministerstva školství Anety Lednové vztahuje třeba i na smíšené Montessori třídy, kam chodí s nejmladšími žáky i třeťáci. Obnovena bude také prezenční výuka v základních školách při výchovných a diagnostických ústavech a školách pro dlouhodobě nemocné při zdravotnických zařízeních. Pro ostatní žáky podle Plagy bude zatím pokračovat povinné vzdělávání distančním způsobem.

Téměř všechny školy jsou v Česku uzavřeny od 14. října, žáci se učí na dálku. Podle odborníků je ale hlavně pro nejmladší děti distanční výuka dlouhodobě nevhodná.

Nadále fungují mateřské školy a školy vyčleněné pro péči o děti zdravotníků, pracovníků sociálních služeb, policistů, hasičů a dalších profesí nezbytných pro chod státu.

Roušky po celou dobu výuky

Plaga následně doplnil, že udou nutná režimová opatření, platná v následujících týdnech a měsících. „Vrátí se zpět celé třídy,“ ujistil Plaga, který je rád, že se žáci nebudou vracet v 15členných skupinkách jako na jaře.

„Vrátí se zpět celé třídy, tedy první a druhé, ale režimová opatření budou znamenat, že roušky budou po celou dobu výuky i ve společných prostorách, tak i ve třídách,“ upozornil ministr.

„Bude ještě větší tlak a větší apel na větrání a to i během výuky, resp. v polovině té hodiny, aby skutečně docházelo k obměně vzduchu a k eliminaci rizika šíření covid-19,“ podotkl Plaga.

Otevřené školní jídelny, zakázaný zpěv

Školní jídelny budou také otevřeny. „Budou v provozu, ti žáci, kteří budou prezenčně chodit do školy, mohou samozřejmě prezenčně navštívit školní jídelnu, všichni ostatní, kteří zůstávají na distanční výuce, tak tam bude probíhat ten výdej obědů, ale konzumace by neměla probíhat přímo v těch jídelnách,“ upozornil Plaga.

„Školní družiny budou v provozu, platí tam to stejné, co bude platit pro ty třídy jako takové - cílem je dodržet homogenitu těch skupin, celých tříd a to i během školních družin jako takových,“ podotkl.

Nadále se během výuky nebude moci zpívat a stejně tak ani chodit na tělesnou výchovu. 

„Pokud budeme dodržovat tato opatření - a znovu o to prosím - tak se rychleji vrátíme k těm relativně normálním opatřením,“ dodal Plaga závěrem.

„Protože si pan ministr školství velmi plně uvědomuje, že je potřeba školy informovat dopředu, tak jsme tuto novinku sdělili dnes,“ dodal ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) a zdůraznil, že je to na každém z nás, jak se budeme chovat a jak poctivě budeme doma, aby se i další děti vrátily co nejdříve.

Znovuotevření škol by mělo vycházet z modelu pro uvolňování nebo zpřísňování opatření, který bude mít pět stupňů. Tabulku, podle níž se bude o školách rozhodovat, chce ministr Blatný představit v pátek. Nový systém podle něj bude počítat s tím, že pro 1. a 2. třídy a ve speciálních školách bude možná prezenční výuka i při nejvyšším stupni protiepidemických opatření.

Další žáci do Vánoc? Nejisté

Pravděpodobnost návratu všech žáků a studentů do škol do Vánoc, odmítl Blatný odhadovat. Vše podle něj bude záležet na vývoji epidemické situace, kterou může ovlivňovat chování lidí. „Já bych si návrat dětí do škol samozřejmě přál,“ řekl.

Ministr školství Plaga doplnil, že zřizovatelé by měli vybavit školy hygienickými potřebami a ochrannými pomůckami. Podle něj to patří k jejich povinnostem, protože dostávají z rozpočtového určení daní přes 14 miliard korun ročně. Každý zaměstnanec v mateřských, základních a středních školách dostal již dříve od státu deset respirátorů, celkem jich stát poslal do škol 2,9 milionu.

Kvůli školákům vládě pohrozili lidovci

Na návrat malých školáků do lavic tlačila i opozice. KDU-ČSL v úterý uvedla, že pokud se prvňáci a druháci spolu s absolventskými ročníky nevrátí do škol do 23. listopadu, nepodpoří lidovci předpokládanou vládní žádost o prodloužení stavu nouze. Po návratu školáků volaly i další strany včetně ODS, dle které by mělo jít o vládní prioritu.

„Naše rodiny, rodiče, děti jsou de facto ničení tou situací, která tady trvá už více jak měsíc, a podle našeho názoru není možné v ní pokračovat,“ varoval poslanec KDU-ČSL Marek Výborný a dodal: „Dopady jsou opravdu zničující pro rodiny v situaci, kdy např. rodiče nemohou zůstat doma s těmi staršími, nemohou se věnovat tomu, aby pomáhali dětem s distanční výukou. Samozřejmě to má velký dopad i na učitele, školy (...), ale také na kvalitu vzdělávání. To vnímám jako velký alarm.“

Exministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) dnešní rozhodnutí komentovala slovy: „Jsem ráda, že se naše školy začnou otevírat - 18. 11. pro prvňáčky a druháky, pro předškolní přípravné třídy a speciální školy. Samozřejmě předpokládám, že ministerstva zdravotnictví a školství to nepojmou metodou pokus - omyl, ale podniknou řadu opatření v oblasti testování a vytvoření podmínek k tomu, abychom obratem nezavírali třídu za třídou. Ale určitě je to pokrok.“

Video  „Může to mít fatální následky," psycholožka o uzavřených školách a izolaci dětí  - Blesk
Video se připravuje ...

Maximilian ( 14. listopadu 2020 07:33 )

Roušky by měli dětem dávat ve škole,nepřenášet nesmyslné rozhodnutí na rodiče,TV,HV v rozvrhu fakticky zůstane a učitel zase nařídí dětem,ať si hrají mobil,tentokrát v roušce?

Maximilian ( 14. listopadu 2020 07:26 )

Maximilian ( 14. listopadu 2020 07:24 )

sekebo ( 12. listopadu 2020 02:46 )

Představitelé ODS, sTOP a KDU už vítali konec kovidu na Karlově mostě v červnu. Nepoučili se a dělají vše pro to, abychom zažili 3. vlnu. Dovedu si představit zdravotní personál, který se o "koviďáky" stará, jak asi obrací oči a jaké nepublikovatelné výrazy z nich vypadávají. Někteří politici do toho lejna jsou schopni šlápnout i desetkrát, než si to uvědomí

romario71 ( 11. listopadu 2020 23:00 )

Když se sejde dement a hlupák, tak vznikne toto.Je jasné, že děti víc zámoří rodiny.Ta naše dementní vláda to chce.Toho Blatnýho byl čert dlužný.Zase další řiťolezec Babiše.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa