Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Blatný pelášil ze Sněmovny na tiskovku o covid-19 v ČR. Řekl, co je třeba k rozvolnění

Aktualizováno -
30. října 2020
15:05
Autor: ČTK, for - 
30. října 2020
13:00

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) v pátek svolal první tiskovku k aktuální situaci kolem pandemie koronaviru v ČR. Blatný na tiskovce, kam spěchal po projevu ve Sněmovně, opětovně vyzval občany, aby se nebáli, ale respektovali opatření. I když nejnovější čísla ukazují začínající pokles nově nakažených, Blatný varoval, že rozhodně nemáme vyhráno. Experty nyní tíží především stoupající počet infikovaných zdravotníků. Sester je nakažených přes 7300, lékařů kolem tří tisíc.

Jan Blatný (za ANO) po svém uvedení do funkce již ve čtvrtek označil za svůj úkol potřebu změnit vnímání situace a nálady ve společnosti. Strach z viru, který lidi paralyzuje a rozděluje, je podle něj potřeba přeměnit v respekt. Uvedl, že vládní opatření nebude nutné zásadně zpřísňovat. 

Ve čtvrtek přitom přibylo v Česku 13 051 potvrzených případů koronaviru. Aktuálně je potvrzených aktivních případů 178 578, hospitalizovaných lidí z toho pak 6604. Tato čísla budí jisté obavy.

„V posledních třech týdnech jsme pozorovali eskalaci hodnot, to byla velmi riziková situace. Ale nyní se negativní vývoj neprojevuje. Asi zní divně, že 12 tisíc přírůstků denně signalizují pozitivum, ale hodnoty ukazují, že nedochází k nárůstu,“ komentoval ředitel ÚZIS Ladislav Dušek aktuální epidemiologickou situaci na tiskovce, kam ministr Blatný přispěchal ze Sněmovny.

V poslední době v mezitýdenním srovnání přírůstek nakažených zrychloval. Dušek však svá slova podpořil daty. Podle něj nyní dochází k nárůstu 37 procent, zatímco na začátku října to bylo přes 60 procent. „V každém případě bude zpomalování dlouhý proces a může trvat v řádu týdnů,“ varoval Dušek.

Do středy příštího týdne bychom podle expertů mohli vědět více. Nyní ale nelze usínat na vavřínech. „Je to začátek snižování. Když tento začátek bude pokračovat, máme vyhráno. Není na pořadu dne, že by se někdo musel bát, že se mu nedostane péče (…) Dokud se nám nepodaří ovlivnit rizikovou skupinu, tak změna nebude,“ podotkl nový ministr zdravotnictví Blatný na dotaz, jestli tyto informace předznamenávají možné uvolňování. 

Reprodukční číslo klesá, nemocných lékařů přibývá

Klesá přitom i často zmiňované reprodukční číslo viru - tedy číslo, které ukazuje, kolik dalších lidí dokáže nakazit infikovaný jedinec. „Nedějí se scénaře, které předpokládaly, že bude číslo na hodnotě 1,3, nebo dokonce 1,5. Zatímco 9.10. bylo číslo na 1,53, tak k dnešnímu dni je na hodnotě 1,1. To ale stále není výhrou,“ zdůrazňoval ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistik Dušek. 

Zmiňoval ale řadu problémů, které také podle něj budou prioritou nového ministra Jana Blatného. Především narůstající počet nemocných zdravotníků. 

Video  Blatný poprvé ve Sněmovně: Opatření zabírají, ale musí trvat dál. A striktně se dodržovat  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Nakažených zdravotních sester je totiž zhruba 7300 a lékařů téměř 3000. Nemocnice denně přijmou přes 720 nových pacientů s covidem-19, vážných případů přibude v průměru zhruba 130 denně. Kapacity lůžek jsou ale podle expertů dostatečné, na rozdíl od kapacit personálu.

Některé kraje jsou na hraně kapacity

„Kapacita jako celek se zdá dostačující, některé kraje už jsou ale na hranici existující kapacity,“ řekl k tomu národní koordinátor intenzivní péče Vladimír Černý.

Nejhorší situace je podle něj ve Zlínském, Karlovarském, Královéhradeckém a Pardubickém kraji. Plánuje se pak navýšení o 1500 lůžek na JIP a počítá se i s lůžkami v polních nemocnicích, kam by mohli směřovat méně závažné případy. 

Blatný: K rozvolňování potřebujeme jasný plán

Blatný opětovně apeloval na lidi, aby dodržovali opatření. „Smyslem je spolupráce nás všech. Je to na každém z nás,“ míní s tím, že jeho cílem je i nastavit přesný plán pro rozvolňování, ale i zavádění opatření.

„Musíme přesně nastavit, jak rozvolňovat. Když jsem mluvil o skupině odborníků, tak jeden z jejich domácích úkolů je přesně definovat paramenty, podle kterých uvolňovat. Mít naprosto přesný plán je minimálně stejně důležité jak při rozvolňování, tak při zavádění opatření,“ konstatoval Blatný.

Nyní ale podle Duška není nějaké uvolňování na stole. A Blatný mu přitakával. Podle něj se změna neprojeví v aktuálních číslech dalších asi 10 dní a až po průběžném vyhodnocování a po zlepšujících se číslech u rizikových skupin se o uvolňování může diskutovat. 

„Zásadní bude zvýšená ochrana seniorů, jsou to ti, co můžou být ohrožení. Jsou to naše maminky, tatínkové, babičky a dědečkové. Bude to i aktivní ochrana. Budeme selektovaně testovat v rizikových skupinách,“ dodal nový ministr.

Od březnového začátku epidemie odhalily laboratoře v zemi 310.068 nakažených. Z toho se 128.628 lidí vyléčilo. Přibývá ale obětí. S koronavirem dosud zemřelo 2862 lidí. Na tento týden zatím připadá 540 úmrtí. Od minulé středy bylo osm dní v řadě vždy více než 100 obětí.

Podíl pozitivních testů na covid-19 byl ve středu rekordních 34,44 procenta. Laboratoře udělaly ve státní svátek 37.680 testů, o 9500 méně než v úterý.

Video  Babiš žádal ve Sněmovně o prodloužní stavu nouze. Podívejte se na celý projev premiéra  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

.tg.bb ( 30. října 2020 14:39 )

Ubohý premiér, ubohý ministr... raději běží na tiskovku s nenáviděnými médii, než aby oznamovali a obhajovali své politické kroky ve sněmovně. To se jen tak nevidí. A místo tiskovky tu máme powerpointovou prezentaci pro nějaké studenty, moc pěkný font a pěkné barvičky! Vzal sis občane notýsek a zapisoval sis? Ne? Běda tobě!

kralovna-vsech-mori ( 30. října 2020 13:34 )

Další co si tam dlouho nepobyde. Hlupák jeden.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa