Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Učitelka Simona o zápasu s koronavirem: Nákaza u deseti členů rodiny, otčím na remdesiviru

Autor: ula - 
31. října 2020
05:30

Simona (37) je učitelka na střední škole ve Středočeském kraji. Podle ní se střední a vysoké školy neměly vůbec otevírat, situace okolo koronaviru mohla být díky tomu o hodně lepší. Sama se nakazila buď přímo v zaměstnání, nebo při cestování MHD. Že je nakažená, si uvědomila ve chvíli, kdy na ni padla velká únava a při vaření nebyla schopna určit, zda je jídlo správně dochucené. Ačkoliv se z covidu-19 vyléčila, zřejmě kvůli oslabenému organismu onemocněla vzápětí angínou. S koronavirem a nákazou si celá její rodina zažila celou řadu nepříjemných událostí. Blesk Zprávám také řekla, jak její studenti zvládají distanční výuku.

Simona učí na střední škole, 1. září nastoupila, jako všichni učitelé, do práce. Učila ve štítu, nosila roušku, sundavala ji pouze v kabinetu, pokud jedla nebo pila kávu.

„V kabinetu se nás ale střídá deset, je možné, že jsem se nakazila koronavirem právě ve škole, nebo cestou do práce hromadnou dopravou,“ myslí si máma malé dcery.

Že je zřejmě nakažená, pochopila ve chvíli, kdy se snažila dochutit jídlo a měla pocit, že stále není slané. „Pak jsem něco pekla a to jsem spálila zcela na uhel, protože jsem necítila, že se něco pálí,“ řekla Simona Blesk Zprávám s tím, že na ni padla taková únava, že usnula vsedě.

Zavolala tedy svému lékaři a ten ji poslal na testy. Simona už raději obvolala všechny, se kterými byla v kontaktu, že byla na testech. Den po pozitivním výsledku zavolala Simoně hygiena.

Zmatek kolem eRoušky

„Chtěla jsem po nich kód do eRoušky, ale řekli mi, že mi ho nedají, že tomu nerozumím, že takto eRouška nefunguje a že s ní hygiena nemám nic společného,“ říká překvapená Simona. Napsala tedy e-mail přímo na eRoušku. Po celodenní komunikaci se navíc dopátrala toho, že hygiena posílala kód na jiné telefonní číslo. Po třech dnech po výsledku testů se tak konečně všem v eRoušce objevilo, že byli se Simonou v kontaktu.

Se Simonou byla celou dobu v izolaci její dcera a manžel. Ani jeden z nich se nenakazil, oba měli dva negativní testy. Ani nikdo ze Simoniných kontaktů neonemocněl.

Angína s pozitivním testem a pivo odporné chuti

Po deseti dnech se Simona cítila dobře, koronavirus zvládla bez závažnějších příznaků.

„Po skončení karantény jsem šla do čajovny, kde mi uvařili masalu. Říkali mi, že je hrozně pálivá, ale když jsem se napila, měla jsem pocit, že je to jen čaj s mlékem. Chuť se mi totiž stále ještě zcela nevrátila. Zkoušela jsem si dát pivo a přišlo mi odporné,“ popsala Simona.

Simona pak navštívila matku a svého nevlastního otce, krátce se stavila na dětské oslavě.

Jenže po pár dnech se Simoně opět přitížilo. Tentokrát to lékař nevyhodnotil jako covid-19, ale angínu. „Stejně mě ale poslal na testy a můj test byl opět pozitivní. Lékař mi řekl, že je to jen protahovaná viróza, že nebezpečná nejsem, ale samozřejmě jsem zůstala doma,“ řekla Simona.

„Hygiena mi volala až zpětně. Řekli mi, že mě evidovali jako pozitivní, že jsem byla v izolaci a že nestihli zavolat dříve, protože toho měli moc,“ pokračuje v popisu peripetií žena. Tím to ale zdaleka neskončilo.

Covid pozitivní dcera, matka, otčím a trable s odběrem

„Chtěla jsem dceru poslat k babičce a říkala si, že je určitě negativní, chtěla jsem mít nicméně jistotu a nechala ji otestovat. Dobře jsem udělala - dcera byla pozitivní,“ popisuje  Simona.

V té době se přitížilo i jejímu partnerovi. Měl migrény a teplotu. Koronavirem mezitím onemocněli její sestřenice a bratranec, ačkoliv se se Simonou nesetkali. Od nich se pravděpodobně nakazila Simonina matka a její nevlastní otec.

„Když jsem chtěla poslat na testy partnera, bylo mi řečeno, že si tam má dojít sám, nebo ho má někdo odvézt. To jsem nemohla, byla jsem v izolaci s angínou po pozitivním testu a sám nebyl ve stavu, aby si mohl někam dojít. Proto mi slíbila hygiena, že pošlou odběrovou sanitku. Ta ale ve stanovený den nepřijela a pak jsem se tam nemohla dovolat,“ vypráví Simona. Partnera nakonec tedy odvezla sama, ač neměla. Jeho test byl překvapivě negativní.

Simona: Otčím má poškozené plíce

„Bohužel můj nevlastní otec je v nemocnici. Má poškozených 40 procent plic, horečky, nasadili mu kortikoidy a remdesivir a jeho stav se konečně zlepšil,“ dodává smutně Simona. Momentálně onemocnělo nezávisle na ní koronavirem deset členů její rodiny. Vzhledem k těmto zkušenostem Simona nechápe, proč někteří lidé považují covid-19 stále za „chřipečku“.

„Dokážu pochopit, že lidem vadí roušky a mluví o chřipečce, pokud jim to ničí byznys, vztahy, apod. a přijde mi i logické, že se z toho celého snaží nějak „vyvléct“. Ale je to velmi nebezpečné. Zejména pokud lidé nejsou ochotni si o té nemoci zjistit něco víc a uvěří prvním nesmyslům, co se píšou na internetu,“ myslí si Simona.

Simona je doma s dcerou, na ošetřovné nemá nárok. Pokud by si zažádala o ošetřovné, nemohla by totiž distančně učit. 

Středoškoláci distanční výuku zvládají, říká učitelka

Střední školy a vysoké školy se podle ní vůbec neměly v září otevírat. „Měly se otevřít jen třeba kvůli administrativě a domluvě distanční výuky. Pro středoškoláky a vysokoškoláky už není distanční výuka problém. Pokud by vysoké a střední školy zůstaly zavřené, ve větších městech, jako je například Praha, by nebylo tolik lidí, nemuseli by dojíždět a to by současnou pandemickou situaci zbrzdilo,“ domnívá se Simona.

Distanční výuka si i přes řadu kritiků podle ní už našla své místo. „Oproti jaru učení online běží mnohem lépe. Děti se účastní, mnohem více pracují, už to neberou ve stylu, že to „doklepou do prázdnin a nikdo je nebude hodnotit“. Kdyby se na distanční výuku najelo mnohem dříve, tak možná by nyní byla situace lepší,“ uzavírá Simona.

Podívejte se, jak se otvíraly školy po koronavirové odmlce ve všech koutech světa:

Video se připravuje ...
Další videa