Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Zákaz nočního vycházení a nedělního prodeje v ČR! Vláda opět utáhla šrouby: Přehled opatření

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
27. října 2020
06:49
Autor: ČTK, simao - 
26. října 2020
16:58

Kabinet Andreje Babiše (ANO) se v pondělí sešel ke svému dalšímu jednání, které se opět výrazně protáhlo. Vláda na něm schválila mj. zákaz nočního vycházení v době od 21:00 do 4:59. Platit začne od půlnoci z úterý na středu. Obchody v ČR nově musí zavřít nejpozději ve 20:00. V neděli pak byl vyhlášen celkový zákaz maloobchodního prodeje. Jaká jsou další opatření, jak ovlivní život v Česku a kdo má výjimky? Podívejte se na náš přehled.

Zákaz nočního vycházení

Na pondělní večerní tiskovce po jednání vlády vystoupil končící ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). Ten oznámil, že vláda už od půlnoci z úterý na středu (tedy od 28. října 00:00) schválila zákaz nočního vycházení v čase od 21:00 do 4:59.

Pro toto nařízení existují výjimky - umožněna je např. cesta za výkonem práce, k lékaři či jiná neodkladná cesta s důvody ochrany zdraví, života, majetku nebo v jiném zákonem chráněném zájmu. Výjimka se vztahuje i na služby pro obyvatele či donáškové služby, ale také na cesty zpět do místa bydliště.

Lidé však budou v době zákazu nočního vycházení muset prokázat, proč vyrazili z domova, řekl Prymula. Doklady, že mají výjimku, lze předložit i zpětně. „Nemusí lidé s sebou tahat knihovnu různých dokumentů, ale bude to skutečně kontrolováno,“ varuje Prymula. Podle ministra je problém i v tom, že dochází k řadě akcí v domácím prostředí, které nejsou povolené.

Pejskaři do 500 metrů a častější home office

Výjimka se přitom vztahuje i pro pejskaře. Ti se mohou pohybovat max. v okruhu 500 metrů od svého bydliště.

Další opatření se týká toho, že ve veřejných i soukromých podnicích, pokud je to možné, by měla být přikázána práce z domu. Zároveň však na rozhodnutí managementů firem zůstává, která místa mohou být obhospodařovávána z home office, podotkl Prymula.

Video  Zákaz nočního vycházení v Česku mezi 21:00 a 4:59. Prymula řekl, pro koho platí výjimky  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Zákaz prodeje v neděli, v týdnu po 20:00

Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) uvedl, že se zakazuje maloobchodní prodej v neděli po celý den a v ostatních dnech po 20:00. I toto nařízení však má řadu výjimek. 

Nově nebudou mít výjimku ze zákazu prodejny nábytku či koberců. Zavřeny budou sázkové kanceláře. V květinářstvích budou moci být nejvýš dva zákazníci.

Prouza: Návaly lidí v sobotu a v pondělí

K zákazu nedělního prodeje se vyjádřil prezident Svazu obchodu a censtovního ruchu Tomáš Prouza. „Zákaz prodeje v neděli bude mít za následek zvýšení koncentrace zákazníků v prodejnách v sobotu, kdy se lidé budou chtít předzásobit, a také v pondělí, kdy budou zásoby doplňovat. Zbytečně tak zvyšuje riziko jak pro zákazníky, tak pro zaměstnance obchodů,“ uvedl v prohlášení.

„Naprosto respektujeme snahu vlády k zamezení šíření onemocnění, ale je pro nás překvapením, že vláda volí kroky, které mohou mít opačný efekt. Aktuální opatření zvyšují rizika jak pro zákazníky, tak pro zaměstnance obchodů v první linii, zejména pro pokladní. Větší logiku by mělo prodejní dobu prodlužovat, aby se počet lidí v prodejnách rozložil, povinná zavírací doba ve 20:00 naopak koncentraci opět zvýší,“ dodal.

Návrat školáků? Prymula vidí problém, Hamáček zmínil týdny

Podle Prymuly se ukáže na sklonku tohoto týdne, zda bude možné pustit žáky 1. stupně do základních škol. Situace zatím nevypadá dobře, čísla nejsou příznivá, podotkl Prymula s tím, že jednou z variant je i návrat prvňáčků a druháků.

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) však po tiskovce překvapil. „Ano, situace je špatná a školy budou ještě několik týdnů zavřené,“ vzkázal na twitteru při dotazu poslance ODS Martina Baxy, který si postěžoval: „Vláda zakazuje chodit v noci ven, ale zda a kdy budou děti chodit do škol, to se odbyde, že snad rozhodne na konci týdne. Takhle to proste nemůže být. Ať vláda jasně řekne: situace je špatná, školy budou třeba ještě x týdnů zavřené. Lepší říkat i nepříjemnou pravdu, než mlžit.“

Omezení farmářských trhů

U farmářských trhů je zakázán prodej s tím, že se nevztahuje na pojízdné prodejny, jezdící po obcích, a také na prodej ovoce a zeleniny, mléka, mléčných výrobků, masa, vajec, pekařských, cukrářských výrobků, výrobků z medu - vše z domácí provenience.

Odstupy mezi stánky musí být alespoň 2 metry, v jeden čas tam smí být max. 20 lidí na 400 metrů čtverečních a nesmí se zakoupené zboží konzumovat na místě.

Prymula připustil, že situaci kolem farmářských trhů poznamenaly víkendové návaly na trzích v Praze na Náplavce. „Záběry z Náplavky byly natolik odstrašující, že jsme uvažovali dokonce o úplném zákazu,“ vzkázal ministr zdravotnictví.

Video  Havlíček: Zakazuje se prodej v obchodech v neděli! Prymulu zděsila Náplavka, omezení čekají i trhy  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Prymula: V populaci je obrovská nálož

„Aktuální situace se vyvíjí skutečně poměrně komplikovaně a zatím nevidíme ten pokles, který jsme očekávali v těchto dnech,“ podotkl na tiskovce Prymula, když vysvětloval nutnost nových opatření.

Opatření z posledních 14 dnů se projevila jen velmi nepatrně, míní Prymula. „Mobilita ani zdaleka neklesla tak, jak se očekávalo,“ zmínil ministr „poměrně nízkou ochotu“ lidí podrobovat se opatřením.

„Blížíme se k hladinám, které ohrožují kapacitu českého zdravotního systému,“ varoval Prymula. V populaci je navíc dle něj „obrovská nálož“, obává se až 500 tisíc pozitivních osob. „Nejsme ve fázi, kdy by docházelo k poklesu,“ dodal.

Není to lockdown, vzkázal ministr

Prymula vysvětloval přísnější opatření i s ohledem na Vánoce. „My chceme mít Vánoce v nějakém přijatelném režimu,“ podotkl.

„Není to ten klasický lockdown, že všichni budou sedět doma a bude fungovat jen ta kritická infrastruktura,“ uvedl. Prymula přitom míní, že prostor pro další zpřísnění je minimální. „Pak už je tady jedině věc a to je ten tvrdý postih ekonomiky. A to my opravdu nechceme,“ vzkázal ministr.

Prodloužený Antivirus B

V rámci podpory sektorů, v nichž vláda nařídila omezení, Havlíček zmínil páteční spuštění programu COVID Kultura či pondělní spuštění programu COVID Bus, který má kompenzovat náklady pro dopravce v oblasti dálkové dopravy podle tzv. sedačkovného. 

Vláda v pondělí prodloužila do konce roku vyplácení příspěvků na náhrady mezd z programu Antivirus firmám, které musely kvůli výpadku poptávky, surovin či personálu omezit výrobu a služby. Oznámila to ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD). Podniky s omezenou produkcí mohou od státu získat zpátky 60 procent vyplacené náhrady mzdy do 29 000 korun superhrubé mzdy.

„Antivirus B prodloužíme do konce roku! Dnes jsme o tom rozhodli na vládě. Firmy teď bojují o přežití. Nyní tak znovu pomůžeme těm, které koronavirus zasáhl nepřímo,“ uvedla Maláčová.

Zaměstnavatelé vládní rozhodnutí uvítali. „Jsme rádi, že vláda vyslyšela naše požadavky a prodloužila program Antivirus B ve stávající podobě. Případné změny v programu by zbytečně vedly k nejasnostem pro žadatele a zatěžovaly by jak firmy, tak státní aparát,“ sdělil ČTK viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Jan Rafaj.

Příspěvek A pro uzavřené provozy vláda před dvěma týdny navýšila. Místo 80 procent mzdy do 39.000 korun superhrubé mzdy stát proplácí celé mzdy s odvody do 50.000 korun. Lidem v karanténě dál dorovnává 80 procent náhrady.

Zamítnutý návrh u ošetřovného

Změny v ošetřovném z dílny lidovců, podle kterých by se vyplácelo po celou dobu uzavření školského zařízení nebo karantény na děti do 13 let, a to ve výši 80 procent denního vyměřovacího základu, vláda na dnešním zasedání odmítla.

Předloha schválená Sněmovnou počítá s dávkou 70 procent na děti do 10 let. Její zvýšení o deset procentních bodů z původních 60 procent prosadili právě poslanci KDU-ČSL. Nyní se šedesátiprocentní ošetřovné poskytuje na děti do 10 let po devět dnů. Samoživitelkám a samoživitelům je stát vyplácí až 16 dnů.

Plošné testování v důchoďácích

Vláda počítá nově také s plošným testováním obyvatel domovů seniorů. Omezí se péče v nemocnicích i lázních. V důchoďácích se využijí tzv. antigenní testy. Pokud se nákaza prokáže, bude následovat testování PCR. Cílem je bránit šíření nákazy.

Do lázní a na rehabilitace budou moci jen lidé, jimž aspoň část péče hradí zdravotní pojišťovny. Uvolněná lázeňská kapacita se využije pro pacienty bez příznaků či ty, kteří potřebují při doléčení ještě ošetřování.

Uvolní se tak místa v nemocnicích. Ty přestanou provádět operace, které nejsou nezbytné.

Jednat bude vláda i v úterý

Vláda přitom zasedne i v úterý, kdy na mimořádné schůzi projedná návrh, aby požádala Sněmovnu o souhlas s prodloužením nouzového stavu. Letošní druhý nouzový stav zatím v Česku kvůli epidemii covidu-19 platí od 5. října do 3. listopadu. Kabinet ho může prodloužit jen po předchozím souhlasu poslanců.

Sněmovna by projednávala žádost kabinetu pravděpodobně v pátek 30. října, sdělil ČTK její předseda Radek Vondráček (ANO). „Požádal jsem pana premiéra, aby materiál projednala vláda tak, abychom o něm mohli v pátek 30. října ve Sněmovně jednat. Pan premiér mi vyšel vstříc,“ uvedl Vondráček. Předpokládá, že poslanci by žádost projednávali v pátek od rána.

Řada ministrů i opozičních politiků se od té doby vyjádřila ve smyslu, že kabinet se bez delšího nouzového stavu neobejde. Mimořádný stav podle ústavního zákona o bezpečnosti ČR aktuálně umožňuje vládě zavádět přísnější opatření včetně plošných zásahů do základních práv, pro které nestačí rozhodnutí ministra zdravotnictví podle zákona o ochraně veřejného zdraví.

Stav nouze potřebujeme, vzkázal Prymula

Na jaře platil kvůli šíření koronaviru nouzový stav v Česku od 12. března do 17. května. Kabinetu vedle vyhlašování plošných opatření usnadňoval také například nákupy ochranných pomůcek.

Kabinet při vyhlašování aktuálního nouzového stavu předpokládal, že ho prodlužovat nutné nebude. „Pokud bychom to během jednoho měsíce nesrazili dolů, tak by to rozhodně byl neúspěch,“ řekl tehdy ministr Prymula. Minulý čtvrtek nicméně uvedl, že potvrzených případů covidu-19 je tolik, že se nepodaří dostat včas na hodnoty, které by umožnily nouzový stav ukončit. „Je zřejmé, že tento návrh přijde a Sněmovna posoudí, jestli je to namístě, nebo není,“ uvedl tehdy ministr.

V pondělí k tomu Prymula dodal, že na prodloužení stavu nouze nejsou mezi ministry rozpory. „Jsme v situaci, kdy potřebujeme nouzový stav, abychom mohli aplikovat opatření. Jeho zrušení by znamenalo zrušení všech těch opatření, nedovedu si představit, že by s tím ve vládě někdo nesouhlasil,“ vzkázal Prymula.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

krapotkin ( 27. října 2020 18:43 )

Dobrý, v noci stejně spím (tedy pokud mne romští sousedé nebudí celonočními mejdany). Ještě, že mi nezakázali prdět.

PPP150W ( 27. října 2020 16:34 )

Vláda, a to jakákoli, se může stavět na hlavu, lékaři a epidemiologové můžou doporučovat cokoli..... Dokud nedostanou rozum lidé, a nedojde konečně i těm profesionálním zabedněncům, že svět je v průšvihu, a je už úplně jedno, jestli kvůli Američanům, nebo Číně. Dokud si lidé neuvědomí, že končí legrace a je třeba slevit z vlastního pohodlí, slevit z honby za penězi a začít být ohleduplný k ostatním, nikdy se toho svinstva lidstvo nezbaví a restrikce, omezení kolabující ekonomika se zdravotnictvím nás pošle až na samé dno. Jenže potom už bude pozdě.

kahuja ( 27. října 2020 15:03 )

Tebe nejvíc žere ta tvoje závist, že ty byses tím nikdy živit nemohl

kahuja ( 27. října 2020 14:56 )

A i podprůměrně inteligentní člověk už dávno pochopil, co je to perspektiva. Na fotce, na záběru.
Je fajn, že ti nevadí v prakticky nevětraném supermarketu (filtry v klimatizaci asi raději nevidět) u zeleniny těsně u sebe stojící zákazníci. Neznámý počet nakažených seniorů z DD, kde třeba pouze leželi a nikam nechodili, díky tomu tedy umře?

kahuja ( 27. října 2020 14:27 )

Suchoň se veřejně omluvil,což nedokáže každý. Podle mě nic tak šíleného neprovedl. A doteď stejně navíc nikdo neví, jak ta Kubkova biomrkev souvisí s umírajícíma v nemocnicích . Protože na to neodpověděl, ani napotřetí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa