Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Prymula prozradil, kdy skončí. A dál se hájí: „Roušku jsem neměl dvě sekundy“

Aktualizováno -
25. října 2020
12:13
Autor: sab, trm - 
25. října 2020
10:38

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) nevyloučil, že přeci jen sám odstoupí. Ještě v pátek tvrdil, že rezignovat nehodlá. Vaz mu zlomila noční návštěva restaurace na pražském Vyšehradě, která měla být podle vládních nařízení zavřená a kde ho nachytali fotografové Blesku. K odstoupení ho vyzval premiér Andrej Babiš (ANO) s tím, že pokud to neudělá, odvolá ho. Premiér už hledá i jeho nástupce. Prymula v České televizi řekl, že rezignuje hned, jak bude znám jeho nástupce. Dál trvá na tom, že nařízení neporušil, roušku prý na obličeji neměl jen dvě vteřiny.

Nejprve poté co v pátek veřejnost uviděla fotky Blesku, kde ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) vychází z restaurace bez roušky, řekl, že pokud si to lidé přejí, klidně rezignuje. Pak si to rozmyslel a ještě ten den o pár hodin později na tiskové konferenci oznámil, že svůj post nepoloží, a dodal, že nic zásadně neporušil.

„Ještě si to rozmyslím“

Za tím si stojí i nyní, ale otočil podruhé. V rozhovoru pro iDnes.cz totiž hned v neděli řekl, že tedy nakonec možná rezignuje: „Myslím si, že tam žádné porušení nebylo. Ještě přes víkend si to rozmyslím. Není vyloučeno, že zítra (v pondělí, pozn. red.) oznámím rezignaci sám.“

Kandidát na nového ministra, kterým je pravděpodobně dětský hematolog a náměstek brněnské fakultní nemocnice Jan Blatný, by se měl s prezidentem Milošem Zemanem setkat v úterý. Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček avizoval, že nového ministra prezident jmenuje ve čtvrtek.

Mezitím už však premiér Andrej Babiš odvezl návrh na odvolání Prymuly prezidentu Miloši Zemanovi. Za předpokladu, že prezident bude respektovat Ústavu ČR, je tedy Prymulův konec jistý tak jako tak.

Ministr: Až bude nástupce, odstoupím

V pořadu Otázky Václava Moravce následně odchod potvrdil. „Jsem připraven okamžitě rezignovat, ale musí tady být nástupce, kterému to předám. ... Jakmile bude kandidát, tak tu funkci předám,“ řekl Prymula v otázkách Václava Moravce. 

„Je potřeba v tuhle chvíli nerezignovat a dotáhnout to do podoby, kdy budeme mít nástupce,“ řekl v neděli v poledne na ČT ministr zdravotnictví Roman Prymula. Uznal, že cítí politickou odpovědnost a je prý připraven rezignovat, ale musí být nástupce, kterému ministerstvo předá. „Jsme v situaci, kdy každý den je problémem, řídíme se během 14 dní, tří týdnů do krize českého zdravotnictví,“ řekl Prymula. 

Prymula se i nadále hájí. Dotaz dostal i na to, zda si myslí, že lidé budou nařízení dodržovat, když viděli jeho bez roušky. „Já myslím, že lidé na to kašlali doposud. Roušku jsem neměl dvě sekundy. To je jediné, co jsem teoreticky porušil,“ říká.

Video  Snímky, které usvědčily Prymulu: V hospodě vlastním opatřením navzdory!  - Marek Pátek, Martin Hykl, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Téma schůzky bylo širší, říká Prymula

Stále kolují spekulace o tom, co se vlastně na vyšehradské schůzce řešilo, když se neuskutečnila ani ve Sněmovně, ani na ministerstvu, ani na úřadu vlády nebo zkrátka v některé z kanceláří, které mají politici k dispozici.

„Celá ta schůzka byla pro mě trochu absurdní. To, co se z toho udělalo,“ řekl Prymula v ČT, aby dodal: „Bylo celkem jasné, že v Parlamentu to nejde, personál na ministerstvu také někdy musí jít domů,“ hájil, proč schůzka proběhla v restauraci na Vyšehradě. Moderátor Václav Moravec mu však namítl, že pravidla by umožňovala schůzku v Poslanecké sněmovně, Prymula pak přiznal, že pravidla nezná.

Jedna verze je, že šlo o plošné testování nebo také o misi zahraničních vojáků v Česku. Jak ale v sobotu řekl premiér Andrej Babiš (ANO), bude se po obsahu schůzky ještě pídit. Byl na ní třeba i ředitel ostravské nemocnice Jiří Havrlant.

„Bavili jsme se ještě o opatřeních. Bylo to širší téma...,“ teď říká Prymula. Potvrdil také, že schůzku skutečně svolal Jaroslav Faltýnek.

Neviděl jsem nebezpečí, byla to chyba

Prymula v neděli v ČT také řekl, že přes boj s covidem nevnímal předchozí kontroverzní schůzky Jaroslava Faltýnka, který je, jak řekl moderátor Václav Moravec, považován za „muže na špinavou práci Andreje Babiše“.

„Já jsem opravdu nějaké nebezpečí neviděl, když to je šéf poslanců ANO, hnutí, které v podstatě mě nominovalo, takže to je asi moje nezkušenost a opravdu jsem v tom udělal zásadní chybu,“ řekl a dodal, že už by toto neudělal.

Zůstane ve službách státu?

Prymula si ještě není jistý ani tím, zda by případně přijal místo v expertní skupině a dál pomáhal v boji s koronavirem. Mluví se totiž o tom, že by mohl dál zůstat ve službách státu.

Jak ale řekl v ČT, cítí povinnost vůči tomu, co nás čeká. „Zahájili jsme misi, během které se podařilo dramaticky zvýšit kapacitu testování, kapacitu lůžek, připravujeme plošné testování, to znamená v tomto slova smyslu já bych chtěl pomoci, na druhou stranu nevím, jestli jsem schopen jít do nějaké další vládní funkce. Takže spíš bych chtěl pomoci jako osoba nezávislá, jako expert,“ řekl Prymula s tím, že nechce jít do nějaké pozice. Zmínil, že je v kontaktu s mezinárodní skupinou expertů.

O spolupráci má s Babišem jednat ještě v neděli.

Spekuluje se o tom, že by Prymulu ve vládě mohl nahradit náměstek brněnské nemocnice Jan Blatný. Prymula řekl, že ho nezná a o jméně nástupce nic neví.

Je potřeba proočkovat, být u toho nemusím

Stále ještě ministr zdravotnictví Prymula však v neděli přišel s poněkud pozitivnější zprávou. „Opravdu by mělo dojít k tomu, že v tuhle chvíli podle modelů by křivka měla začít klesat dolů,“ řekl. Dodal však, že pokles může být dlouhodobější a nedají se vyloučit tvrdší opatření. Nemyslí si však, že by mělo jít o úplný lockdown. Virus podle něj nezmizí, dokud se určitá část populace neproočkuje.

Zároveň si Prymula posteskl nad „nesmysly“ o čipování lidí skrze očkování a podobně, jde totiž o lži, které se šíří na internetu. „Lidé měli pochopit, že je to jediná možnost, jak se zbavit toho, co tady je. Pokud by to bylo na mně, tak u toho klidně být nemusím. Ale myslím si, že to lidi časem pochopí. V tomto systému různých opatření by museli žít strašně dlouho. To je skutečně jediná reálná cesta z toho ven,“ uzavřel ministr.

 

 

liberations ( 25. října 2020 20:37 )

Prymulova taktika, zatloukat a zatloukat,

Bedoslav ( 25. října 2020 20:22 )

Covid správná připomínka. Prymula jde o půlnoci s kmotrem Faltýnkem do mafiánské putyky vedle krchovu a nic mu není podezřelé. Když on měl ten Faltýnek tak upřímné oči, že pane Prymulo. Takovým báchorkám nemůže věřit nikdo soudný. Ještě tu o červené Karkulce, kluci.

BoziMilda ( 25. října 2020 19:55 )

Tak ta narvaná Náplavka se tam nepokoušela podojit erár vo nějaký chechtáky. Tady vůbec nejde o nějakou roušku, tady kapou lidi po stovkách a voni si dou dělat nějaký kšeftíky.

Zdenek ( 25. října 2020 19:37 )

je to klasika O D S T R A N E N I nepopularniho politika a likvidaci delaji klidne sami StBaci z ANO2011 .....

nehledejte vtom nic jineho --- honem - honem pred Spodinou /spodnich 10 milionu obcanu CR - pojmenovani od M.ZEMANA/ .... aby vymenili NEPOPULARNIHO soudruha , ktery jako ted muze za BBLBE A BLBEJSI VYSLEDKY v dobe koronaviru aaa soudruzi StBaci SPODINE prudhodi noveho StBaka a budou see tvaritttt jako, ze je vse dobre

NO KLASIKA "" BUDE LIP "" - toto je klasika soudruzska A.BABISOVSKA-Buresovska taktika uz z doby 2013 kdy se vyskrabal na vysluni ceske politiky v roce 2013 .......

Covid_19 ( 25. října 2020 18:53 )

nějak neznám čestného člena vlády, nejméně zašpiněný je asi Petříček, zbytek je odpad

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa