Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Poslanci pro Blesk „tepali“ Prymulu za hospodu: Slova o kolapsu i mafiánských praktikách

Aktualizováno -
23. října 2020
13:51
Autor: vei, Mii - 
23. října 2020
12:26

Na ministerstvo zdravotnictví přicházel jako ten, který má zkrotit sílící epidemii koronaviru v Česku. Roman Prymula vydržel na ministerstvu zdravotnictví jen měsíc a dva dny. Vaz mu zlomila noční návštěva restaurace, která měla být podle vládních nařízení zavřená. Sešel se tam se šéfem poslanců ANO Jaroslavem Faltýnkem. Blesk Zprávy se ptaly poslanců, jak hodnotí raketový vzestup a pád ikony boje s virem a koho by si představili na jeho křesle.

Blesk vyfotil Prymulu, jak bez roušky v noci na čtvrtek odchází s Faltýnkem z restaurace na pražském Vyšehradě, byť podnik měl být zavřen. Za tento exces již premiér Andrej Babiš (ANO) ministra vyzval k rezignaci. Pokud neskončí sám, odvolá ho. Změnu ve vládě bude premiér ještě dnes řešit s prezidentem Milošem Zemanem. Prymula na odpolední tiskové konferenci uvedl, že odstoupit nehodlá.

Ze strany opozice i vládních členů od rána přicházela silná kritika, Prymula podle nich ztratil důvěru obyvatel a post si nemůže udržet. Podobně hovořili poslanci ve studiu Blesku, které proběhlo přímo v Poslanecké sněmovně.

„Já myslím, že by měl rezignovat na všechny své volené funkce,“ podotkla šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, že problém se netýká jen Prymuly, ale právě i Faltýnka. Zmínila jeho vztah ke korupční kauze Stoka. Adamová poté odhalila, že Babiš se měl dnes setkat s poslancem Dominikem Ferim a řešit komunikaci vládních nařízení. Ale není si jistá, jestli ke schůzce opravdu došlo.

„Všechny bych chtěla vyzvat, aby dodržovali nařízení. Vládě navzdory,“ uvedla Pekarová k jednání Prymuly. Podle šéfa poslanců ODS Zbyňka Stanjury došlo k absolutnímu kolapsu státu. „V těchto dnech je naprosto klíčové, aby lidé dodržovali nařízení státu,“ podotkl. „Myslím, že velkým problémem těchto dnů je, že veřejnost ztratila důvěru ve vládu,“ míní šéf poslanců ODS.

Video  Snímky, které usvědčily Prymulu: V hospodě vlastním opatřením navzdory!  - Marek Pátek, Martin Hykl, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

„Jen ještě dneska nevíme, kdo všechno na té schůzce byl. Já tomu vůbec nerozumím (…) to jsou výmluvy na úrovni žáků základní školy,“ upozornil Stanjura na vyjádření Prymuly, že nemůže říct, jaká další jména v pražské restauraci byla. A řekl, že od ministra zdravotnictví čekal víc. Jeho (ne)omluva dle jeho slov nebyla dostačují. V konečném důsledku v tom vidí hlavně selhání Babiše, protože „to on si vybral špatného ministra“. Doufá, že Zeman plánovanou rezignaci Prymuly přijme.

Bartošek: Schůzky u kamaráda v hospodě? Nechápu

Poslanec KSČM Jiří Dolejš uvedl, že ministr musel čekat, že mu takového chování neprojde. „Já si myslím, že je hodně naivní, že tak veřejné a významné osoby si nikdo nevšimne a že jej nikdo nevyfotí,“ konstatoval Dolejš. „Tady udělal prostě politickou chybu a to se neodpouští,“ pokračoval. Nicméně ocenil, že premiér zareagoval rychle.

„Musím pochválit vaši práci jako novinářů,“ navázal na něj šéf poslanců KDU-ČSL Jan Bartošek a pochválil Blesk, že fotografie přinesl. „Pokud vláda a ministři chtějí, aby lidé dodržovali nařízení, tak se musí jít příkladem,“ hovořil podobně jako jeho kolegové. A přidal řečnickou otázkou. „Jak je možné, když ministr zdravotnictví a pan Faltýnek mají dostatek kanceláří, jak je možné, že jsou u nějakého kamaráda v hospodě,“ ptá se Bartošek. Podle něj to připomíná mafiánské praktiky, proti kterým se hnutí ANO vymezuje.

Hloupý způsob, jak přijít o ministra

Exministryně školství Kateřina Valachová byla v absolutním šoku, prozradila. „Ten pocit, po zhlédnutí fotek pana profesora Prymuly (…) jde mi z toho mráz po zádech,“ prozradila. Připomněla, že její stranický šéf Jan Hamáček záležitost nenechal být. „Jeho reakce byla velmi ostrá a taková je samozřejmě i reakce sociální demokracie,“ řekla Valachová. Babiš podle ní zareagoval jediným možným způsobem. Prozradit, jestli záležitost nějakým způsobem otřese koalicí, odmítla.

„Já jsem tomu nemohla věřit, je to hrozně hloupé, takhle přijít o ministra zdravotnictví…“ posteskla si pirátská poslankyně Olga Richterová. A vyzdvihla roli Faltýnka, který je podle ní jeden z nejvlivnějších lidí ve Sněmovně. Babiš podle ní měl šéfa poslanců ANO odvolat rovnou, ne ho pouze vyzvat k rezignaci. Pod jeho osobou se podle ní pracuje velmi těžko.

„Přála bych si dvě věci – aby premiér dokázal odhodit osobní antipatie a vybral opravdového odborníka (…) a také abychom si uvědomili, že vláda to (pandemii, pozn. red.) za nás nevyřeší,“ pokračovala Richterová. Na vyjádření Prymuly, že podle něj nic neudělal, reagovala otevřenými ústy a poznámkou: „Cože?“

salto ( 23. října 2020 19:08 )

alex_vykroutil: „Blahoslavení chudí duchem, neboť jejich je království nebeské."
Do češtiny: i ty blbí co se budou modlit, přijdou do nebe.
Modli se alexi

salto ( 23. října 2020 18:41 )

alex_vykroutil: Vidím, že jsi taky skrytý talent, potažmo kandidát na ministra.
Ale to se musí vyhrát volby

MAMKA2316 ( 23. října 2020 18:00 )

UKAZAL SE ŽE JE STEJNÝ JAK VĚTŠINA POLITIKU PRAVICOVÉHO BLOKU,PIRATU A POLITIKU KDU -ČSL !!JEDEN HORŠÍ JAK DRUHÝ NE ??? JEDINÝ SLUŠNÝ POLITIK A MINISTR BYL PÁN VOJTĚCH !!!!! ALE TAKOVÝ MEZI ŽRALOKY NEPATŘÍ !!! FEROVÝ PÁN VOJTĚCH ČLOVĚK S CHARAKTEREM PATŘÍ DO JINÉHO SVĚTA MEZI NÁS SLUŠNÉ AFEROVÉ LIDI S CHARAKTEREM !!!!

salto ( 23. října 2020 16:55 )

e.lesanova: Už jsem to někde psal. Vhodných kandidátů je víc než přehršel: Kalousek, Šláfenberg, Němcová, Novotný, Hřib, Rakušan, Fiala, pokud by to nebylo ponížení pro příštího premiéra tak Bartoš, Féri, Udrnženja, thajvanec... taky by se dalo sáhnout do řad umělců: Hrušínský, Klus..., ze sportovců: D. Hašek... Safra to se nedá obsáhnout. Těm, na které jsem zapomněl se zdvořile omlouvám, ale uznejte, je to nadlidský úkol vybrat z té celé plejády absolutně schopných a v těchto věcech kovaných odborníků.

e.lesanova ( 23. října 2020 16:42 )

Tak až naše neslavná opozice dovříská, má možnost okamžitě dodat dalšího špičkového odborníka, jimiž nepochybně disponuje...Babiš by jim měl vyjít vstříc, protože opozice remcat umí, ale pracovat, aby to mělo hlavu, patu, je nikdo moc neviděl...Hned jak bude adept na MZ dodán, Prymula by měl jako čestný chlap, který udělal botu, odstoupit...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa