Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

„Nic jsem neporušil,“ tvrdí po průšvihu Prymula. Sám odstoupit nehodlá

Aktualizováno -
23. října 2020
14:08
Autor: for, red - 
23. října 2020
10:50

Noční návštěva restaurace Rio’s byla podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) urgentním jednáním a tvrdí, že nic neporušil. Sám neodstoupí. Ministr tvrdí, že se se šéfem poslanců ANO Jaroslavem Faltýnkem nesešel v restauraci, ale v soukromých prostorech. Faltýnek přitom tvrdí, že o restauraci šlo. Prymulu už za skandál vyznal k rezignaci i premiér Andrej Babiš (ANO), vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) i opozice. O Prymulově osudu bude Babiš odpoledne jednat s prezidentem Milošem Zemanem.

Premiér Andrej Babiš chce, aby Prymula skončil, pokud nerezignuje, odvolá ho sám.

„Stojím tu jako člověk, který káže vodu a pije víno. Vypadá to, jako bych něco porušil, já tady s plnou vážností říkám, že jsem nic neporušil,“ řekl na úvod Prymula.

Podle ministra nedošlo k porušení pravidel, protože se jednalo o soukromé prostory, nikoliv o restauraci. „Omezení shromáždění platilo až od šesti od rána, já jsem opouštěl místo už o půlnoci. Jediné, co je technicky v řádech sekund, je to, že mi šel řidič otevřít dveře,“ bránil se Prymula s tím, že musel jednat narychlo, a proto byla schůze svolána. 

Ministr zopakoval, že Faltýnek zprostředkoval setkání mezi jednotlivými řediteli nemocnic, aby se řešilo plošné testování. „Nic jsem neporušil. Rezignovat nehodlám,“ zdůraznil. 

Video  Prymula o ministerstvo bojuje: Neodstoupím, na vše mám vysvětlení!  - ČTK
Video se připravuje ...

Šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek, který s Prymulou v podniku byl, se přitom už ráno omluvil a vzal celý skandál na sebe. Přiznal přitom, že se sešli v restauraci, nikoli v soukromých prostorech, jak tvrdí Prymula. „Omlouvám se, že jsem narušil důvěru, že jsem poprosil pana ministra, že jsme se setkali v zavřené hospodě,“  řekl před poslanci Faltýnek.

Celá kauza je podle něj jen jeho chyba, protože s ním chtěl jednat o mimořádné schůzi Sněmovny, na níž se bude schvalovat pomoc zahraničních lékařů v Česku při pandemii koronaviru. Nepodařilo se mu ale ho zastihnout včas. „Je to moje chyba, ten den jsem ho nedohnal. Předseda Sněmovny mě poprosil, ať to s ním řeším, a já jsem ho nedohnal. Byla to chyba a omlouvám se,“ dodal Faltýnek.

Průšvih zlehčuje

„Já si myslím, že jsem toho zas tolik neprovedl,“ uvedl Prymula v první reakci pro Respekt.

Prymula tvrdí, že co se týče roušky, tak tu měl při vstupu do restaurace a následně si ji nasadil poté, co nasedl do auta. Ústenka mu ale měla tvář chránit dle vládního nařízení po celou dobu! Uznal dokonce, že i během „urgentního jednání“ neměl roušku uvnitř salonku. 

„Roušky jsme neměli, když máte na stole nápoj, tak roušky nejsou,“ uvedl dále ministr zdravotnictví. Dodal, že předmětem jednání pod rouškou tmy bylo nastavení komunikace do budoucna. Na dotaz reportéra, zdali tedy byli přítomni i členové PR týmu, ale odvětil, že nikoliv. Blesk Zprávy zatím přišly jen na jednoho kumpána, a to na poslance Jaroslava Faltýnka (ANO). 

Video  Právě on vyhlašuje nejpřísnější opatření: Pod rouškou tmy si Prymula bez roušky vyrazil do restaurace!  - Marek Pátek, Martin Hykl, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

„Rezignujte!“

Ačkoliv se jednalo dle slov ministra o urgentní jednání, neopravňuje jej to, aby se ho účastnil v restauraci, která má být dle vlády zavřená. „Jel jsem na adresu, kam jsem byl pozván,“ bránil se Prymula. Se sklopenýma ušima ale uznal, že to byla schůze na špatném místě.

Široká veřejnost, opozice, ale i vládní koalice nyní volají po rezignaci. „Jestli si to veřejnost přeje, tak rezignuji,“ reaguje nyní ministr a epidemiolog. V 11 hodin na toto téma vystoupil premiér Andrej Babiš.Babiš vyzval Prymulu k rezignaci. „Pokud nevyhoví, odvolám ho,“ uvedl. 

Prymulův postoj zarazil vicepremiéra Jana Hamáčka. „Prohlášení ministra Prymuly mě překvapilo, rozumím tomu, že je to pro ně osobně složité, ale situace je jasná. Důvěra ve vládu a její kroky byla vážně otřesena. Pokud nechce odstoupit, je na tahu pan premiér,“ řekl Blesk Zprávám Hamáček.

Video  „Absolutní katastrofa,“ hřímá Babiš a chce Prymulovu rezignaci. Jinak ho odvolá  - ČTK
Video se připravuje ...

lakar ( 24. října 2020 15:29 )

Dostal se k funkci, tak se jí bude držet "do smrti smrťoucí", což je u nás v poliice normální. Já dokonce bláhově kdysi věřit vyhlášením typu PREZIDENTEM JEN DO SVOBODNÝCH VOLEB... (a stálo mne to posměch mnoha známých!). Koneckonců - K čemu taková chřipečka nemůže být dobrá ?

oldedek ( 24. října 2020 14:09 )

"Babiš vyhodil Prymulu z vlády a omluvil se za něj..."
"Zas tolik jsem toho neprovedl, klidně rezignuji, prohlásil Prymula...."
I já si to myslím pane Prymulo - a až pojede Andrej na Hrad měli by se oba, tj. i s Miloušem zároveň domluvit na tom samém (rezignaci) a v Česku by byl konečně klid ... Takhle se už velmi dlouho polovina národa trápí a hádá s tou druhou polovinou na něčem za co ani jedna strana nemůže - nó a každý z nich, t.j. Andrej a nyní už i s velkou mentální ztrátou Milouš, to těžko, velmi těžko tady u nás uklidní ...

Nó a hochštapler Faltýnek se už ňák s nimi automaticky sveze taky ...

sekebo ( 24. října 2020 10:05 )

Schůzky s Faltýnkem, Mynářem a pod. to vždy hrozí prů***m. Samozřejmě podobní i daleko větší šíbři se dají v naši "demokratické" minulosti najít napříč ODS, TOP, ČSSD atd. Já, pokud volím, tak vždy menší zlo, ne oblíbenou stranu.

Maximilian ( 24. října 2020 04:10 )

Cirkev pronajímá prostory pro salonky papalasu síla,není to náhodou obyčejný bordel

jarby ( 24. října 2020 00:09 )

Koblížku neotravuj

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa