Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Volná lůžka: Kolik lidí muselo být s covidem-19 hospitalizováno a jaká je kapacita nemocnic?

Autor: mah - 
22. října 2020
13:49

Jedním z hlavních důvodů současných vládních opatření je strach z přetížení českého zdravotnictví. Při vysokém počtu nově nakažených by totiž i malé procento lidí s vážným průběhem nemoci mohlo znamenat, že v nemocnicích nebudou volná lůžka s ventilátory. Problémem se přitom může stát i nedostatek lékařů a sester, kteří se mají o nemocné starat. Podívejte se, jak vypadá situace v České republice dnes.

Jak se vyvíjí počet lidí v nemocnicích a počet lidí v kritickém stavu?

Graf ukazuje, jak se od začátku pandemie vyvíjel počet lidí, kteří vyžadovali hospitalizaci, více grafů najdete na Živě.cz. Tmavá barva pak ukazuje podíl lidí s těžkým průběhem nemoci.

Jaké jsou kapacity v nemocnicích?

Počet lůžek v nemocnicích je zásadní. Panují přitom obavy, že by jejich počet s narůstajícím počtem nemocných mohl přestat stačit. Armáda proto jako zálohu připravila i polní nemocnici v Praze v Letňanech. Ta disponuje 500 lůžky.

Nemocnice v Česku zároveň přistupují k omezování neakutní péče. Chtějí si tak zajistit co největší volné kapacity a zároveň snížit zátěž pro svůj zdravotní personál.

Přehled počtu lůžek v nemocnicích

Podívejte se na kapacity oddělení ARO a JIP v nemocnicích v jednotlivých krajích. Graf rozlišuje volná lůžka určená pro pacienty s nemocí covid-19, ostatní volná lůžka a obsazená lůžka.

Druhý graf ukazuje počet běžných lůžek vybavených kyslíkem v nemocnicích v jednotlivých krajích. Stejně jako předchozí graf, i tento je rozdělen na počty volných lůžek vyhrazených pro pacienty s covidem-19, ostatní lůžka s kyslíkem a obsazená lůžka.

Počet lékařů v nemocnicích

Nemocnice se musí kromě náporu pacientů s koronavirem potýkat i s tím, že vzrůstá počet zdravotníků a personálu, kteří se sami nakazili, anebo musí být v karanténě. Nemocnice proto musí spoléhat i na práci dobrovolníků či studentů posledních ročníků vysokých škol.

Počet nakažených zdravotníků totiž roste velkou rychlostí. Na začátku října stačil například jediný týden na to, aby se počet lékařů a sester pozitivních na covid-19 takřka zdvojnásobil.

Podívejte se na graf dostupného zdravotnického personálu. Ten ukazuje zvlášť počet pracujících lékařů a sester, ale i to, kolik zdravotníků není v současnosti k dispozici.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

MAMKA2316 ( 22. října 2020 17:38 )

PROČ DAVAJI DO NEMOCNIC UDAJNĚ FRÝDEK MISTEK LIDI S KOVITEM KDYŽ JIM TAM UDAJNĚ DAVAJI JEN PARALEN ???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa